Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 135 de zile…

LIVE TEXT 135 de zile de război în Ucraina. SUA vor furniza Ucrainei încă patru sisteme de rachete într-un nou pachet de asistență de securitate de 400 de milioane de dolari

Rusia continuă atacul asupra Ucrainei. Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului susțin că rușii se pregătesc pentru operațiuni ofensive asupra orașelor Slaviansk și Kramatorsk din Donețk.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Vineri, 8 iulie:

UPDATE 21:57 Administrația președintelui american Joe Biden va furniza Ucrainei încă patru sisteme de rachete – HIMARS, în cadrul celui mai recent pachet de asistență pentru securitate, potrivit unui înalt oficial din domeniul apărării, scrie CNN.

Cel mai recent pachet este evaluat la 400 de milioane de dolari și se bazează doar pe finanțarea Presidential Drawdown Authority, ceea ce înseamnă că SUA trimite arme direct din stocurile de arme ale SUA.

Pachetul de 400 de milioane de dolari include patru HIMARS suplimentare și muniție suplimentară pentru aceste HIMARS; trei vehicule tactice pentru „recuperarea echipamentelor, sprijinirea eforturilor ucrainene de reparare, reaprovizionarea pe măsură ce bătălia continuă”; 1.000 de runde de muniție de artilerie de 155 mm; piese de schimb și alte echipamente, a declarat oficialul.

UPDATE 21:25 Rusia a avertizat vineri, 8 iulie, Lituania și Uniunea Europeană că ar putea adopta „măsuri dure” împotriva lor dacă nu va fi reluat tranzitul unor mărfuri către și dinspre enclava rusă Kaliningrad, transmite Reuters.

„Dacă situația nu se stabilizează în următoarele zile, atunci Rusia va lua măsuri dure împotriva Lituaniei și a Uniunii Europene”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, într-un comunicat. „Rezolvarea acestei probleme a durat prea mult timp”.

Autorităţile lituaniene au anunţat că, începând de sâmbătă, 18 iunie, a intrat în vigoare o interdicţie privind tranzitul feroviar pe teritoriul Lituaniei către exclava rusă Kaliningrad a mărfurilor care fac obiectul sancţiunilor UE.

UPDATE 20:15 Oficiali pro-ruși din regiunea Herson spun că rachete ucrainene au lovit vineri dimineață o centrală hidroelectrică din orașul Nova Kahovka, dar instalația este încă operațională, scrie CNN.

„Ucrainenii au încercat să bombardeze centrala hidroelectrică din Kahovka. Consecințele distrugerii unei astfel de instalații de producție ar putea fi catastrofale pentru locuitorii din regiunea Herson”, a declarat administrația militar-civilă din regiunea Herson.

Centrala hidroelectrică este situată în orașul Nova Kahovka, pe râul Nipru. Aceasta a fost cucerită de forțele rusești la începutul invaziei, dar în ultima lună a devenit o țintă a rachetelor ucrainene și a rachetelor cu rază lungă de acțiune, în timp ce ucrainenii încearcă să întrerupă liniile de aprovizionare rusești.

UPDATE 18:45 Canada a anunțat sancțiuni suplimentare împotriva a 29 de ruși și 15 organizații din Rusia, scrie novosti.dn.ua.

Printre persoanele sancționate se numără șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, vicepreședintele Roskomnadzor, Milos Wagner, directorul de emisie al RT, Anton Krasovsky, și prezentatoarea TV Russia 1, Olga Skabeyeva.

Aceștia au fost incluși pe lista persoanelor identificate ca „agenți de dezinformare” responsabili pentru furnizarea și susținerea invaziei neprovocate și nejustificate a Rusiei în Ucraina.

UPDATE 16:45 Canada va trimite 39 de vehicule blindate fabricate de General Dynamics în Ucraina în această vară, în încercarea de a ajuta ţara afectată de război în lupta sa împotriva forţelor ruseşti, scrie Reuters.

Ministrul canadian al Apărării Anita Anand a declarat, joi, că înţelegerea privind vehiculele blindate este separată de un contract de mai multe miliarde de dolari, pentru 260 de vehicule pentru forţele armate canadiene care a fost negociat în 2019 cu General Dynamics Land Systems.

„Cele 39 de vehicule vor începe să fie livrate în această vară şi restul vor continua să sosească în următoarele luni”, a spus ea.

Vehiculele pot fi folosite ca ambulanţe, vehicule pentru mentenanţă şi recuperare, pe lângă transportul trupelor.

UPDATE 15:10 În ultimele 24 de ore rușii au bombardat de 37 de ori regiunea Donețk.

Potrivit poliției, pe lângă clădirile rezidențiale, au fost avariate și un spital, un parc de autobuze și o fabrică chimică. Există victime în rândul populației civile.

UPDATE 14:00 347 de copii au murit, iar peste 646 de copii au fost răniți în Ucraina de la începutul războiului început de Moscova.

Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, aceste cifre nu sunt definitive, deoarece autoritățile ucrainene nu au acces în zonele aflate sub ocupație, astfel, cifra reală a victimelor ar putea fi mult mai mare. Datele oferite de autoritățile ucrainene arată că cele mai multe victimele, în rândul copiilor, au fost înregistrate în regiunea Donețk – 347, regiunea Harkov – 186, regiunea Kiev – 116, regiunea Cernigov – 68, regiunea Lugansk – 61, regiunea Nikolaev – 53, regiunea Herson – 52 și regiunea Zaporojie – 31.

Totodată, în urma bombardamentelor rusești, au fost avariate 2 116 instituții de învățământ din Ucraina: 216 au fost complet distruse.

UPDATE 13:44 Rusia susține că a distrus în Odesa două sisteme de rachete anti-navă Harpoon furnizate de Marea Britanie. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării de la Moscova.

UPDATE 12:00 În urma bombardamentelor rusești, mai multe câmpuri din regiunea Zaporojie au luat foc. Focul s-a extins și în regiunea Dnepropetrovsk. Aproximativ 20 de hectare de grâu distruse, anunță șeful Consiliului Regional din Dnepropetrovsk, Nikolai Lukașuk.

„Nu grâul ucrainean este în flăcări, securitatea alimentară a lumii este în flăcări. Rusia va purta responsabilitatea pentru toate crimele!”, a reacționat Ministerul ucrainean al Apărării.

Lukașuk a mai spus că focul s-a stins deja.

UPDATE 10:30 Orașul Severodonețk, regiunea Lugansk, este în pragul unei catastrofe umanitare, spune șeful administrației militare regionale Lugansk , Serghei Gaidai.

„Orașul este în pragul unei catastrofe umanitare – nu există alimentare, apă, gaz, electricitate. De la sfârșitul lunii februarie, invadatorii bombardează infrastructuri critice, distrugându-le aproape până la pământ”, a spus Gaidai.

Gaidai a mai subliniat că există și o mare problemă cu sistemele de canalizare ale orașului.

„Este o mare problemă cu canalizarea. Nu funcționează instalațiile de epurare, precum și stațiile de pompare. Se acumulează drenaj. Adăugați la asta temperatura aerului care este acum afară. Și, de asemenea, duhoarea morților – cei care au fost îngropați în curți, iar mulți rămân în apartamente. În Severodonețk se așteaptă o catastrofă umanitară”, a conchis el.

UPDATE 9:48 Bombele rușilor au ucis patru oameni din regiunea Harkov, scrie șeful regiunii, Oleg Sinegubov.

„În urma atacurilor de seară asupra districtului Nemișliansky, trei civili au fost uciși și cinci au fost răniți. A patra victimă a fost o locuitoare de 71 de ani din satul Țirkuny. Doi locuitori ai satului au fost răniți, alte două persoane au fost rănite în urma bombardamentelor din districtul Ciuguevsk. Astfel, un total de nouă persoane au fost rănite în regiune”, anunță Sinegubov.

UPDATE 9:05 În ultimele 24 de ore, șase civili din regiunea Donețk au fost uciși de bombardamentele rusești. Potrivit șefului administrației regionale Pavel Kirilenko, oamenii au murit în localitățile Kramatorsk, Slaviansk, Avdeevka, Seversk, Pokrovsky și Orlovka. Alte 21 de persoane au fost rănite.

UPDATE 8:00 Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare intenționează să investească cel puțin 1 miliard EUR în Ucraina până la sfârșitul anului 2022, în cooperare cu donatorii și alți parteneri. despre asta a anunțat președintele BERD, Odile Renaud-Basso, într-un interviu pentru UNIAN.

„În acest an ne propunem să realizăm cel puțin 1 miliard de euro de activitate în Ucraina în cooperare cu donatorii și alți parteneri. Jumătate din acest volum sunt propriile riscuri, ceea ce este o dovadă clară a cât de mult dorim să sprijinim sectorul real al economiei ucrainene în aceste vremuri grele”, a spus președintele BERD.

Totodată, ea a adăugat că de la sfârșitul lunii iunie au fost deja semnate tranzacții în valoare totală de peste 600 de milioane de euro în toate domeniile prioritare.

UPDATE 7:50 Trupele ruse ar putea încerca să atace orașele Slaviansk și Kramatorsk nu numai din nord și est, ci și din vest, din zona Barvenkov, potrivit raportului analiștilor americani ai Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Trupele ruse au făcut progrese minore la sud-est de Seversk și au continuat operațiunile ofensive la vest de Lisiceansk. Rușii au lansat lovituri de artilerie la sud de Barvenkov și au bombardat Nikopol, Novopavlovka și mai multe localități la nord-vest de Slaviansk. Potrivit analiștilor ISW, aceste lovituri pot indica asupra faptului că rușii încearcă să ocolească Barvenkovo ​​​​de la est și fie să se deplaseze către autostrada E40 Izium-Slaviansk pentru a se deplasa spre sud-est spre Slaviansk, fie să se deplaseze direct la sud-est de la Barvenkovo ​​spre Kramatorsk.

„Forțele ruse pot crea condiții pentru un posibil asalt asupra orașului Kramatorsk, care va merge mână în mână cu atacul asupra Slaviansk”, anunță ISW într-un comunicat.

Potrivit analiștilor, trupele ruse în ajun au efectuat încercări ofensive limitate și au efectuat lovituri aeriene, de artilerie și rachete de-a lungul întregii linii a frontului. Experții spun că forțele ruse se reconstruiesc acum și pregătesc scena pentru noi ofensive semnificative în următoarele săptămâni sau luni.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: