Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Victorie pentru Ucraina: Insula Șerpilor…

Victorie pentru Ucraina: Insula Șerpilor a fost eliberată de sub ocupație rusească. Moscova susține că „retragerea” trupelor ruse de pe Insula Șerpilor este „un gest de bunăvoință”

Autoritățile ucrainene au anunțat joi, 30 iunie, despre o nouă lovitură asupra Insulei Șerpilor, care se afla sub ocupație rusă din primele zile de război. Comandamentul Operațional „Sud” a menționat că în rezultatul unei operațiuni reușite, rușii ar fi părăsit în grabă insula. Ulterior, Rusia a confirmat „retragerea” trupelor de pe Insula Șerpilor, menționând că acesta ar fi „un gest de bunăvoință”.

Comandamentul Operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, într-un mesaj publicat pe Telegram joi, 30 iunie, că în urma unei operațiuni reușite, rușii au părăsit Insula Șerpilor.

„În timpul nopții, ca urmare a unei operațiuni militare de succes cu unitățile noastre de rachete și artilerie, inamicul a evacuat în grabă ultimii ocupanți ai garnizoanei cu două bărci cu motor și probabil au părăsit insula. În prezent, Insula Șerpilor este acoperită de foc și fum și au loc explozii. Rezultatele finale ale operațiunii sunt în curs de investigare”, se arată într-un mesaj.

La scurt timp, Moscova a confirmat „retragerea” trupelor ruse de pe Insula Șerpilor.

În mesajul publicat de Ministerul rus al Apărării se menționează că retragerea soldaților ruși de pe Insula Șerpilor ar fi de fapt „un gest de bunăvoință”.

„Pe 30 iunie, într-un gest de bunăvoință, forțele armate ale Federației Ruse și-au îndeplinit misiunea pe Insula Șerpior și s-au retras din garnizoana unde se aflau staționate aici. Astfel, Federația Rusă demonstrează întregii comunități internaționale că nu dorește să împiedice eforturile ONU de organizare a unui coridor umanitar destinat exporturilor produselor agricole din Ucraina”, se arată în anunțul Ministerului rus al Apărării.

Comandamentul Operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunța săptămâna trecută despre începerea unei operațiunea militare asupra Insulei Șerpilor din Marea Neagră, ocupată de Rusia din primele zile ale invaziei asupra Ucrainei. Prima lovitură asupra insulei, anunțată de Kiev, a avut loc pe 20 iunie, iar pe 30 iunie, Comandamentul Operațional „Sud” a anunțat despre o noua lovitură care a dus la eliberarea insulei.

Insula Şerpilor a devenit la începutul războiului un simbol al rezistenţei ucrainene după ce a fost mediatizată o înregistrare audio ucraineană neautentificată de surse independente şi conform căreia, în timp ce echipajul crucişătorului rus Moskva le cerea prin radio militarilor ucraineni de pe insulă să se predea, aceştia din urmă ar fi răspuns cu mesajul „Navă de război rusească, du-te naibii!”.

După publicarea acelei înregistrări, Kievul a susţinut că militarii ucraineni de pe Insula Şerpilor au fost ucişi în timpul asaltului, dar a recunoscut mai târziu că ei sunt în viaţă. Rusia anunţase imediat după ocuparea insulei că 82 de soldaţi ucraineni s-au predat pe Insula Şerpilor. Soldaţii ucraineni au fost între timp eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri.

Pe lângă valoarea sa simbolică, insula este de asemenea strategică şi ca urmare a situării sale în largul coastelor ucrainene şi româneşti, care reprezintă un post de observare bun şi un posibil loc de desfăşurare pentru sisteme de apărare sol-aer.

Sunt 127 de zile de război în Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de orașe din sudul și estul Ucrainei au fost distruse, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 127