Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina rupe relațiile cu Siria…

Ucraina rupe relațiile cu Siria după ce Assad a recunoscut independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk – Zelensky

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a anunțat că Ucraina va rupe toate relațiile cu Siria după decizia acestei țări de a recunoaște independența autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk. Declarația a fost făcută miercuri seara, 29 iunie, în cadrul unei adresări video publicată pe canalul de Telegram al liderului de la Kiev.

„Rusia a obținut totuși de la Siria o declarație cu privire la presupusa recunoaștere a structurilor de ocupație din Donbas ca presupuse state. (…) În acest caz, nu vor mai exista relații cu Siria, iar presiunea asupra sancțiunilor împotriva Siriei, dimpotrivă, va fi și mai mare”, a spus Zelensky.

Regimul Assad, un apropiat aliat al celui de la Kremlin, a anunţat, miercuri, că recunoaşte independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Luhansk din Ucraina, devenind, astfel, a doua țară, după Rusia, care face acest lucru, scrie Digi24. Rusia a recunoscut cele două state fictive ca fiind „independente” în februarie, chiar înainte de a invada Ucraina.

Nu este pentru prima dată când Siria îşi exprimă susţinerea pentru cvasi-statele inventate de Rusia pe teritoriile vecinilor. În 2018, regimul Assad a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud din Georgia.

Sunt 127 de zile de război în Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de orașe din sudul și estul Ucrainei au fost distruse, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 127