Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia a intrat în incapacitate…

Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei externe pentru prima dată din 1998 – analiză BBC

Sursa foto: BBC

Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei externe pentru prima dată din 1998, după ce a ratat un termen limită important. Rusia are banii necesari pentru a face o plată de 100 de milioane de dolari, care trebuia să fie efectuată duminică, dar sancțiunile au făcut imposibilă transmiterea sumei către creditorii internaționali, transmite BBC.

Kremlinul era hotărât să evite neîndeplinirea obligațiilor de plată, ceea ce reprezintă o lovitură majoră pentru prestigiul națiunii.

Ministrul rus de finanțe a numit situația „o farsă” și nu se așteaptă ca aceasta să aibă un impact pe termen scurt.

Acest lucru se datorează faptului că Rusia nu are nevoie să strângă bani la nivel internațional, deoarece obține venituri din produse de bază cu prețuri ridicate, cum ar fi petrolul, potrivit lui Chris Weafer, director executiv al companiei de consultanță Macro Advisory, cu sediul la Moscova. El a spus însă că ar putea crea o problemă „moștenită” dacă situația cu Ucraina și sancțiunile internaționale se vor îmbunătăți.

„Acesta este genul de acțiune care va atârna asupra economiei și va face ca redresarea să fie mult mai dificilă atunci când vom ajunge în acea etapă”, a spus el.

Plata dobânzii de 100 de milioane de dolari trebuia efectuată pe 27 mai. Rusia spune că banii au fost trimiși la Euroclear, o bancă care urma să distribuie plata către investitori. Dar plata a rămas blocată acolo, potrivit Bloomberg News, iar creditorii nu au primit-o. Între timp, unii deținători taiwanezi de obligațiuni rusești denominate în euro nu au primit plata dobânzilor, potrivit agenției de presă Reuters, care a citat două surse.

Banii nu au ajuns în termen de 30 de zile de la data scadenței, adică duminică seara, și astfel este considerată o neplată. Euroclear nu a vrut să spună dacă plata a fost blocată, dar a declarat că a respectat toate sancțiunile, introduse în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, a recunoscut că investitorii străini „nu vor putea primi” plățile, potrivit agenției de presă RIA Novosti.

Deoarece Rusia vrea să plătească și are destui bani pentru a face acest lucru, el a negat că acest lucru echivalează cu o adevărată incapacitate de plată, care apare de obicei atunci când guvernele refuză să plătească sau când economiile lor sunt atât de slabe încât nu pot găsi banii.

„Toți cei care știu, înțeleg că aceasta nu este deloc o incapacitate de plată. Toată această situație pare o farsă”.

De obicei, țările care intră în incapacitate de plată se află în imposibilitatea de a mai împrumuta bani, dar Rusia are deja interdicție efectivă de a se împrumuta pe piețele occidentale din cauza sancțiunilor. De asemenea, se pare că Rusia câștigă aproximativ 1 miliard de dolari pe zi din exporturile de combustibili fosili, iar ministrul său de finanțe, Anton Siluanov, a declarat în aprilie că țara nu intenționează să se împrumute mai mult.

Ultima dată când Rusia a intrat în incapacitate de plată a unei datorii de orice fel a fost în 1998, când țara a fost zguduită de criza rublei în timpul sfârșitului haotic al regimului lui Boris Elțîn. La acea vreme, Moscova nu a reușit să respecte plățile pentru obligațiunile sale interne și a intrat în incapacitate de plată pentru o parte din datoria externă.

Conform BBC, Rusia părea pe o cale inevitabilă de intrare în incapacitate de plată încă de la primele sancțiuni impuse de SUA și Uniunea Europeană în urma invaziei din Ucraina. Acestea au restricționat accesul țării la rețelele bancare internaționale care ar putea procesa plățile din Rusia către investitorii din întreaga lume.

Guvernul rus a declarat că dorește să își efectueze toate plățile la timp și până acum a reușit acest lucru.

Neîndeplinirea obligațiilor părea inevitabilă atunci când Trezoreria SUA a decis să nu reînnoiască scutirea specială din normele privind sancțiunile care permitea investitorilor să primească plăți de dobânzi din Rusia, care a expirat la 25 mai.