Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Eurodeputații au votat rezoluția prin…

Eurodeputații au votat rezoluția prin care cer Consiliului European să acorde statutul de candidată pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană

Deputații din Parlamentul European au votat joi, 23 iunie, rezoluția prin care cer Consiliului European să acorde statutul de țări candidate pentru aderarea R. Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul român Siegfried Muresan care a menționat că rezoluția a fost aprobată cu 529 de voturi.

„529 voturi pentru Republica Moldova și Ucraina acum în Parlamentul European. Tocmai am votat cu foarte mare majoritate Rezoluția Partamentului în care cerem acordarea statutului de candidate pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Rezultatul votului arată că în Parlamentul European nu mai există opoziție la Republica Moldova. Susținere totală” se arată în mesajul lui Mureșan.

Pe 23-24 iunie, Consiliul European va decide dacă oferă R. Moldova statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Asta după ce vineri, 17 iunie, Comisia Europeană, la solicitarea Consiliului, și-a prezentat avizele cu privire la cererea de aderare la UE depusă de R. Moldova, Ucraina și Georgia. În opinia formulată și transmisă Consiliului, Comisia Europeană a menționat că R. Moldova este un stat european angajat să respecte și să promoveze valorile pe care se întemeiază Uniunea Europeană. Prin urmare, Comisia a recomandat Consiliului să acorde R. Moldova perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene.

Pentru ca R. Moldova să obțină statutul de țară candidată, șefii de stat şi de guvern din țările UE, 27 la număr, ar trebui să voteze în unanimitate.

La Bruxelles se decide soarta parcursului european al R. Moldova: „În momentul în care R. Moldova va obține statutul de țară candidată, aderarea noastră la UE nu mai este o iluzie”. Lista de măsuri pe care trebuie să le întreprindă țara noastră și beneficiile pe care le vom obține dacă primim votul unanim al Consiliul European