Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 101. Putin spune că Rusia sparge armele livrate în Ucraina „ca pe nuci”

Forţele antiaeriane ruse au doborât zeci de arme livrate Ucrainei de alte state şi „le sparg ca pe nuci”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui scurt fragment dintr-un interviu al său pentru postul de televiziune Rossia-1.

Războiul cu Rusia ar mai putea dura între două şi şase luni, anticipează consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podoleak, unul dintre apropiații președintelui Volodimir Zelensky.

La 101 de zile de la declanșarea invaziei, bilanțul arată astfel: Rusia controlează 20% din teritoriul Ucrainei, zeci de mii de civili și soldați din ambele tabere au murit, iar orașe întregi au fost rase de pe fața pământului.

După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, pe 24 februarie, o „operațiune militară specială” în Ucraina, mai multe orașe au fost distruse de rachetele rusești, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Sâmbătă, 4 iunie:




UPDATE 20:45

Putin spune că Rusia sparge armele SUA “ca nucile”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia a avut un mare succes în distrugerea sistemelor de apărare furnizate de americani în Ucraina.

Sistemele lor de apărare aeriană se sparg ca nucile. Zeci au fost distruse”, a declarat Putin la postul de televiziune Rossia-1, se arată într-o parte din interviul care va fi difuzat duminică, citează Reuters.

Vestea vine în contextul în care președintele american Joe Biden a promis și mai multe arme pentru Kiev, inclusiv sistemul său avansat de rachete.

UPDATE 19:30

Ping-pong de declarații între Emmanuel Macron și Dmitro Kuleba: „Aceste apeluri umilesc doar Franța”

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că este vital ca Rusia să nu fie umilită pentru ca, atunci când luptele încetează în Ucraina, să poată fi găsită o soluţie diplomatică,

„Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele încetează să putem construi o rampă de ieşire prin intermediul mijloacelor diplomatice. (…) Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere”, a declarat Macron într-un interviu publicat sâmbătă de ziare regionale.

Sursa foto: Profimedia Images

Reacția Ucrainei nu a întârziat să apară.

Ministrul de Externe al Ucrainei a venit cu o replică dură la apelul președintelui francez Emmanuel Macron.

„Apelurile de a evita umilirea Rusiei nu pot umili decât Franța și orice altă țară care transmite un mesaj similar. Pentru că Rusia este cea care se umilește singură. Mai bine ne concentrăm cum să punem Rusia la locul ei. Asta va aduce pacea și va salva vieți”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter, la câteva ore după apelul președintelui Macron.

UPDATE 18:00

Ucraina şi Rusia au făcut schimb de sute de soldaţi ucişi

Ucraina şi Rusia au făcut schimb de circa 320 de trupuri de soldaţi ucişi, potrivit autorităţilor de la Kiev.

Schimbul a avut loc pe 2 iunie, pe linia frontului din regiunea Zaporojie, fiecare dintre cele două părţi predând celeilalte circa 160 de trupuri neînsufleţite, a precizat guvernul ucrainean.

Ucraina a cerut în mod repetat Rusiei să-i predea trupurile soldaţilor săi ucişi, acuzând Moscova că îşi tratează propriile forţe militare ca pe “carne de tun” şi că nu-i pasă ca soldaţii săi ucişi să aibă parte de o înmormântare demnă.

Serviciile de informaţii ucrainene şi statul major al forţelor armate au fost implicate în acest schimb.

UPDATE 16:00

Serviciile de informații ucrainene ar fi luat legătura cu luptătorii capturați din regimentul Azov

Agenții de informații ucraineni comunică cu militarii regimentului Azov care au fost luați prizonieri în orașul port Mariupol, din sudul țării, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne pe Telegram, potrivit BBC.

Prin intermediul lor aflăm mai multe despre condițiile lor de trai, despre hrană și despre posibilitățile de eliberare. Știm cu toții că vor ajunge aici, la Kiev, și facem totul pentru ca acest lucru să se întâmple”, a declarat ministrul de Interne, Denis Monastirski.

După ce au fost capturați de trupele Kremlinului, luptătorii ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal au fost duși pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina. Kievul a cerut un schimb de prizonieri, dar unii din Rusia – inclusiv ministrul adjunct de Externe – au spus că aceștia ar trebui să fie judecați.

UPDATE 15:30

Un regulament al UE care permite liberalizarea temporară a comerțului și alte concesii comerciale pentru anumite produse ucrainene a intrat în vigoare, suspendând taxele de import pentru toate exporturile ucrainene către Uniunea Europeană timp de un an.

Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, și-a exprimat recunoștința și a declarat că această măsură „va oferi producătorilor oportunități suplimentare, va stimula economia Ucrainei și va contribui la integrarea în UE”.

UPDATE 13:18

Volodimir Zelensky, intervenție la prezentarea platformei United24 la Washington

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a avut o intervenție la prezentarea platformei United24 la Washington, spunând că „ruinele sunt tot ce au lăsat în urmă rușii” și a cerut donații internaționale pentru a ajuta la reconstruirea orașelor distruse.

Oamenii trebuie să aibă unde să se întoarcă. Chiar acum. Astăzi. Acesta este motivul pentru care am inițiat platforma specială United24. Nu este doar strângere de fonduri. Este, de asemenea, una dintre modalitățile de a demonstra Rusiei că răul nu va învinge”, a spus Zelensky.

Kievul a anunțat lansarea inițiativei globale United24 în mai. Pe site-ul său, platforma este prezentată ca „principalul loc de colectare a donațiilor caritabile” pentru Ucraina.

UPDATE 11:30

Atac cu rachete de croazieră în regiunea Odesa

Forțele rusești au lansat sâmbătă dimineață un atac cu rachete asupra unui complex agricol din regiunea Odesa, scrie BBC.

Potrivit informațiilor inițiale, doi oameni au fost răniți, a arătat Serghei Bratciuk, purtător de cuvânt al administrației militare a regiunii Odesa, într-o postare pe Telegram.

UPDATE 10:00

Consilierul lui Zelensky: Războiul ar mai putea dura între două şi şase luni

Războiul cu Rusia ar mai putea dura între două şi până la şase luni, a prezis consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podoleak.

Acesta (războiul – n.r.) s-ar putea prelungi între două şi până la şase luni”, a declarat vineri seară Podoliak într-un interviu cu portalul rus de opoziţie Medusa.

În opinia sa, unul dintre principalii factori îl reprezintă capacitatea stocurilor de armament. Un alt factor hotărâtor este felul în care dispoziţia s-ar putea schimba în Europa, Ucraina şi Rusia.

Vor avea loc negocieri de pace doar dacă situaţia pe teren se va schimba şi Rusia nu va mai avea impresia că îşi poate impune condiţiile, a mai spus el.

Podoleak a avertizat că eventuale concesii teritoriale făcute Rusiei nu vor pune capăt războiului. Unele oraşe, precum Mariupol şi, în prezent, Severodoneţk, unde au loc acum lupte aprige, pur şi simplu nu mai există, a atras el atenţia.

Consilierul prezidenţial ucrainean a estimat pierderile Rusiei la circa 80.000 de oameni până în acest moment. În această cifră sunt incluse decesele din rândul armatei regulate, al separatiştilor proruşi şi al mercenarilor din grupul Wagner.

Podoliak a spus că, după un început dezastruos pentru Moscova, cu până la 1.000 de decese pe zi, pierderile actuale ale trupelor ruse şi ucrainene sunt „comparabile”.

Recent, preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a estimat pierderile zilnice din tabăra ucraineană la 100 şi până la 500 de morţi şi răniţi. 

UPDATE 8:55

14 milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească casele, majoritatea femei și copii, începând cu 24 februarie, a declarat coordonatorul ONU de criză pentru Ucraina, Amin Awad, citat de The Guardian.

UPDATE 8:35

Armata ucraineană spune că unitățile ruse primesc întăriri în apropiere de Sloviansk și că se pregătesc să reia ofensiva spre acest oraș, relatează CNN.

Orașul Kramatorsk, aflat în apropiere, este cea mai mare zonă urbană din Donețk aflată încă sub controlul ucrainean.

Statul Major General a declarat vineri că rușii concentrează o forță de până la 20 de grupuri tactice de batalion în zonă. Rușii au încercat să lanseze un atac asupra a două orașe aflate la nord și nord-vest de Sloviansk – Barvinkove și Sviatohirsk – dar nu au reușit, a spus Statul Major. Nu este clar dacă rușii au ocupat un alt teritoriu la est de Sloviansk, după ce au câștigat controlul asupra orașului Lîman la sfârșitul lunii trecute.

La Severodonețk, Statul Major General a spus că luptele continuă: „Sub acoperirea focului de artilerie, rușii au luat cu asalt zonele rezidențiale din partea de est a orașului. Inamicul are un succes parțial”.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: