Principală  —  IMPORTANTE   —   „Federația Rusă l-a activat la…

„Federația Rusă l-a activat la maximum pe agentul său Ilan Șor”. Ce spun experții despre crearea la Moscova a Blocului „Victorie”

Foto: ZdG

Mai mulți politicieni afiliați grupului Șor au creat duminică la Moscova Blocul „Victorie”, care își propune să consolideze opoziția, deja unită direct sau indirect de fostul Partid „Șor”, al deputatului fugar, Ilan Șor, împotriva actualei guvernări și să schimbe orientarea pro-europeană a R. Moldova prin refacerea relațiilor cu Federația Rusă, CSI și Uniunea Economică Eurasiatică. 

La evenimentul de constituire a blocului au participat membri ai partidelor „Renaștere”, „Șansă”, „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, „Victorie” și ai fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional. La eveniment au fost prezenți Evghenia Guțul, bașcana Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia, și Dmitrii Constantinov, președintele Adunării Populare a Găgăuziei.

Analiștii politici de la Chișinău susțin că prin crearea la Moscova a blocului „Victoria” a fost dat startul unei campanii de destabilizare a țării, prima acțiune a căreia va fi văzută pe 9 mai. Tot ei spun că evenimentul nu ar fi avut loc fără implicarea serviciilor secrete ale Federației Ruse și că Ilan Șor se află totalmente în custodia serviciilor de la Moscova.

„Federația Rusă l-a activat la maximum pe agentul său Ilan Șor”

Foto: partidulsor.com

„Federația Rusă l-a activat la maximum pe agentul său Ilan Șor. Vorbim despre serviciile secrete ale Federației Ruse și alte instituții care folosesc orice pârghie pentru a destabiliza R. Moldova. Vârful de lance a acestei destabilizări a devenit Ilan Șor, cu tot conglomeratul de pseudo politici pe care el le-a creat. Ceea ce s-a întâmplat la Moscova este nimic altceva decât o acțiune a serviciilor secrete și a altor instituții specializate ale Federației Ruse. R. Moldova trebuie să răspundă acestor acțiune a lui Șor în modul corespunzător. Avem nevoie de o legislație care interzice activitatea acestor așa-numite partide pe teritoriul R. Moldova”, spune analistul politic, Anatol Țăranu într-un comentariu pentru ZdG. 

Potrivit acestuia, autoritățile de la Moscova mizează pe deputatul fugar, Ilan Șor, în scenariul de destabilizare a R. Moldova pentru că acesta nu ar avea nimic de pierdut. 

„Practic, Ilan Șor este totalmente în custodia serviciilor de la Moscova. Alți politicieni din R. Moldova, cum ar fi cei din echipa lui Igor Dodon sau a Irinei Vlah, trebuie să păstreze anumite limitări, pe când Șor nu le are și din acest motiv el este folosit la maximum”, spune analistul.

„Prima acțiune a acestui bloc o vom vedea pe 9 mai, zi căreia Federația Rusă i-a dat o semnificație categoric distorsionată”

Anatol Țăranu este de părere că, prima acțiune a acestui bloc va fi văzută pe 9 mai, atunci când o parte din cetățenii R. Moldova celebrează Ziua Europei, iar alta Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei.

Analistul politic, Anatol Țăranu Foto: REF

„Prima acțiune a acestui bloc o vom vedea pe 9 mai, zi căreia Federația Rusă i-a dat o semnificație categoric distorsionată. Ziua de pomenire se va schimba într-un marș al forțelor antinaționale, care în realitate nu vor promova victoria asupra fascismului german, dar vor promova valoarea unei noi categorii de fascism care a înflorit pe pământul rusesc”, a spus Anatol Țăranu.

„Ei pledează pentru Federația Rusă, dar se bucură de drepturile democratice europene”

În opinia analistului politic, partidele formatoare ale acestui bloc ar trebui să fie sancționate de autoritățile R. Moldova. 

„Legislația noastră nu este acordată noilor provocări și majoritatea parlamentară ar trebui, cât mai repede, să îndepărteze această lacună. Avem nevoie de o legislație nouă în acest sens și cu cât mai repede se va face acest lucru, cu atât mai bine. Șor și toți ortacii lui vorbesc despre necesitatea ca R. Moldova să aibă relații cât mai strânse cu Federația Rusă, să ne contopim cu Federația Rusă și să renunțăm la valorile europene, dar acești destabilizatori ai situației din R. Moldova se bucură plenar de toate drepturile democratice pe care le oferă democrația europeană. Dacă în raport cu ei ar fi aplicată legislația rusească, pe care atât de mult o elogiază, demult ar fi fost numiți agenți străini în R. Moldova, arestați, deferiți justiției și demult ar fi stat la închisoare. Ei pledează pentru Federația Rusă, dar se bucură de drepturile democratice europene”, a mai spus comentatorul politic, Anatol Țăranu. 

„Acest eveniment dă încă un mecanism juridic pentru ca partidele politice participante la eveniment să fie sancționate”

Expertul Watch Dog în domeniul securității, Andrei Curăraru, este de părere că autoritățile de la Chișinău ar trebui să analizeze minuțios din ce bani a fost organizat evenimentul de la Moscova și dacă cheltuielile au fost raportate.

Foto: partidulsor.com

„Acest eveniment dă încă un mecanism juridic pentru ca partidele politice participante la eveniment, dacă nu vor reflectă cheltuielile și nu vor arăta din ce bani evenimentul a fost finanțat, să fie sancționate și să fie constituită o bază, inclusiv, pentru interzicerea acestor partide, care evident nu prezintă interesele naționale, dar reprezintă interesele Moscovei”, spune expertul.

Cât despre evenimentul în sine, Curăraru spune că, de facto, asistăm la lansarea în campania a unui bloc antieuropean, prorus, care va milita împotriva referendumului din 20 octombrie. „Nu am văzut să fie atinsă foarte mult tema alegerilor prezidențiale. Cred că pentru prezidențiale vor avea o schemă mai complicată”, spune el. 

Trebuie să înțelegem că juridic astfel de blocuri nu pot fi create în afara procesului electoral, iar electorala urmează să fie anunțată mult mai târziu. Acesta este mai mult un act politic și unul de PR politic, prin care, mai degrabă, Ilan Șor încearcă să arate presupușilor finanțatori din Federația Rusă utilitatea sa. Vedem că în jurul lui Ilan Șor se reunesc o serie de partide care și până acum erau asociate direct sau indirect cu el și ceea ce trebuie să înțelegem este că astfel de acțiuni costă bani, iar prima întrebare este dacă acești bani au fost raportați ca și cheltuieli de partid, cine a achitat călătoriile la Moscova, chiria, prezența unor interpreți de talie aproape mondială, care costă enorm pentru a fi compensați. Astfel de cheltuieli trebuiau reflectate în contabilitățile partidelor respective și vom vedea ulterior dacă acestea vor fi. Astfel de acțiuni organizate peste hotarele țării vorbesc despre faptul că blocul va reprezenta interese Federației Ruse. Noi știm că la Moscova nu pot avea loc manifestări politice fără coordonarea cu serviciile speciale de acolo”, spune Curăraru.

„Rolul grupării Șor în politicul din R. Moldova crește”

Expertul susține că acum Ilan Șor este văzut ca un element de coagulare a forțelor proruse din R. Moldova, dect ca singurul reprezentant al acestor forțe. 

Expertul Andrei Curăraru. Foto: Watch Dog

„Ei au nevoie de un suflu nou al forțelor pro-ruse. Vedem rezultatele mici și anti-ratingul destul de mare al PSRM. Apoi PCRM, care este cumva legat de personalitatea lui Vladimir Voronin, care nu iese foarte mult în public în ultimul timp, sau primarul Ion Ceban, care a protestat împotriva Acordului de Asociere în 2014. Sunt forțe pretins pro-europene și, consider că, strategia lor va continua să fie una mai neutră, adică nu se vor demască prin acțiuni foarte directe de susținere a Federației Ruse. Așa că Ilan Șor rămâne ca un element de coagulare, nu ca singurul reprezentant al forțelor pro-ruse în R. Moldova și asta se manifestă și prin faptul că bașcana, avatarul virtual al lui Ilan Șor, l-a reprezentat într-o serie de întâlniri cu alte partide proruse cum ar fi PCRM sau PSRM. Deci, rolul grupării Șor în politicul din R. Moldova crește”, a spus expertul Andrei Curăraru. 

Blocul politic „Victorie”, constituit duminică la Moscova îl are în calitate de președinte pe Ilan Șor, secretar al Consiliului național este Eugenia Guțul, iar secretar executiv Marina Tauber. Din conducere mai fac parte liderul partidului „Șansa”, Alexei Lungu, Victoria Șapa și Tatiana Cociu, precum și deputați din opoziție, inclusiv Alexandru Nesterovschi, Alexandru Suhodolschi, Irina Lozovan, Vasile Bolea și Vadim Fotescu.

Marionetele lui Șor și-au arătat fața pe o scenă din Moscova. Cine sunt oamenii din Blocul „Victorie”, care dorește „prietenie, colaborare, parteneriat cu Federația Rusă”