Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Ședința Executivului: Acordul dintre…

LIVE Ședința Executivului: Acordul dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul SUA privind achiziționarea terenului fostului Stadion Republican, pe ordinea de zi

Imagine simbol

Cabinetul de miniștri se întrunește miercuri, 10 aprilie, în ședință, pentru a examina 21 de subiecte incluse în agendă.

Astfel, Guvernul are pe ordinea de zi hotărârea pentru inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind achiziționarea proprietății pentru noul sediu al Ambasadei SUA și împuternicirea delegației oficiale pentru negocierea acestuia. Este vorba despre terenul de 5,2 hectare de pe strada Tighina din capitală.

O altă hotărâre a Executivului privește aprobarea Raportului Agentului guvernamental cu privire la măsurile întreprinse în vederea executării hotărârilor și a deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului în anul 2023. Potrivit documentului, în 2023, Agentul guvernamental a notificat Ministerul Finanțelor în legătură cu necesitatea executării a 22 de hotărâri și 11 decizii, în sumă totală de peste 369 de mii de euro.

„Printr-o scrisoare din 18 ianuarie 2024, Direcția agent guvernamental a comunicat Ministerului Justiției lista persoanelor ale căror acțiuni sau inacțiuni au determinat ori au contribuit semnificativ la încălcările constatate de către Curtea Europeană în hotărârile pronunțate în anul 2023, inclusiv a prezentat explicații cu privire la modul în care acțiunile sau omisiunile respective au condus la constatarea încălcărilor Convenției”, se arată în hotărârea Guvernului, dar numele persoanelor responsabile nu sunt făcute publice.

Totuși, în rezultat, pe parcursul anului 2023 au fost depuse 4 cereri de regres în temeiul Legii nr. 151/2015 cu privire la Agentul guvernamental. De asemenea, au fost înaintate 10 sesizări în adresa Consiliului Superior al Magistraturii şi a Procuraturii Generale, ele fiind în curs de examinare.

Conform documentului care urmează să fie aprobat în ședința de miercuri, în 2023, Agentul guvernamental a depus la Curtea Supremă de Justiție doar două cereri de revizuire, în care a solicitat restabilirea părților în situația anterioară încălcării, în cauza Theo National Construct S.R.L..

Executivul va mai examina și proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Franceze cu privire la cooperarea în domeniul apărării, semnat la Paris la 7 martie 2024.