Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   FOTO/ Concursurile interne anuale ale…

FOTO Concursurile interne anuale ale API: ZdG a obținut nouă premii

Sursa foto: ZdG

Redacția Ziarului de Gardă a obținut nouă premii în cadrul concursurilor interne ale Asociației Presei Independente (API) pentru anul 2023, printre care – Premiul pentru implicarea în combaterea dezinformării (locul I) și Premiul pentru cea mai bună campanie de promovare.

Redactorul-șef al ZdG, Victor Moșneag, a fost desemnat învingătorul Concursului „Cel mai bun/ Cea mai bună Redactor/ Redactoare”, pentru „abordare editorială complexă, diversitatea temelor reflectate de echipa redacțională, impactul acestora și dezvoltarea platformelor online pentru a asigura o mai mare interacțiune cu publicul”.

Redactora-șefă adjunctă a ZdG, Olga Bulat, a fost desemnată câștigătoare la categoria „Cel mai bun/Cea mai bună reporter/ă – Comentariu/analiză”. Câștigătoare au fost materialele de analiză Un an de război în Ucraina: cum a primit Moldova sute de mii de refugiați și Colaboraționismul – între supraviețuire și trădare. Tot la această categorie a fost premiat și Mircea V. Ciobanu de la GazetadeChisinau.md pentru materialele de opinie – „Tata” și „Post scriptum la „Cazul medicului C.”

Colega noastră Natalia Zaharescu a fost desemnată drept cea mai bună jurnalistă de investigație (național). Ea a scris despre „Proiectul Israel”. Istoria a doi foști polițiști, soț și soție, care au încercat să ajungă la muncă în Israel prin intermediul unei companii de turism, dar au rămas cu datorii și Patru ani de când a fugit din țară. Dosarele lui Plahotniuc și ale apropiaților lui – fără finalitate și fără condamnări. Iar titlul de „Cel mai bun/Cea mai bună jurnalist/ă de investigaţie – Local” i-a revenit jurnalistei Vlada Verșinin de la Nokta.md pentru materialele de investigație – „Гуцул объявила о начале строительства GagauziyaLand…” și „Контракт” на закупку газа по 10 леев от Гуцул — это ложь, он не может быть исполнен”.

La categoria de concurs „Cel mai bun/Cea mai bună reporter/ă” – Reportaj/ Istorie umană, jurnalistul ZdG Vasile Ursachi s-a clasat pe locul I, cu materialele „Eu nu am ales să fiu alcoolic”. Metode de tratare a alcoolismului – de la oameni care au învins maladia și Costul morții în R. Moldova: „Un bătrân nu mănâncă și nu cumpără leacuri, dar strânge pentru înmormântări”.

Sursa foto: ZdG

Colega noastră Marina Gorbatovschi s-a clasat pe locul I la categoria „Cel mai bun/Cea mai bună reporter/ă – Reportaj/ Istorie umană”, cu materialele: „Povestirile unei supraviețuitoare din Mariupol: „Eu mă scăldam în apă curată, iar soțul meu a rămas acolo, alături de mulți alții, să se scalde în sânge” și „Istorii din trenul Chișinău-Kiev-Chișinău: „Eu am fost sub ocupație rusească, credeți că pot să mă mai tem de ceva?”.

Jurnalista ZdG Marina Gorbatovschi a obținut și premiul mare la categoria „Cel mai bun/Cea mai bună fotoreporter/ă”.

Prezentăm mai jos colecția de fotografii realizate de către Marina Gorbatovschi.

Sursa foto: Marina Gorbatovschi

Locul secund la categoria „Cel mai bun/Cea mai bună reporter/ă – Reportaj/Istorie umană” a fost ocupat de jurnalistul Vadim Șterbate de la Observatorul de Nord (Soroca) premiat pentru două materiale, unul dintre care relatează istoria unei femei care „A fugit cu cinci copii din calea războiului”. Locul trei a fost acordat Tatianei Tesliuc de la Expresul (Ungheni) premiată pentru două articole, unul fiind „La Ungheni sunt 12 adăposturi de protecție a locuitorilor”.

Colega noastră Milena Onisim s-a clasat pe locul I la categoria „Cel mai bun/Cea mai bună reporter/ă – Știre”, cu materialele: „Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului: care sunt  condițiile în care statul și-a recuperat „obiectul strategic”, cine sunt judecătorii care au luat decizia și ce urmează după recursul depus de „Avia Invest” la CSJ” și Decizii favorabile la Curtea de Apel Chișinău pentru trei magistrați cercetați penal pentru îmbogățire ilicită, în aceeași zi. PG: „Sunt neîntemeiate”.

La categoria „Cel mai bun/Cea mai bună reporter/ă – Interviu” au fost desemnați doi câștigători: locul întâi – Elena Celak de la Nokta.md (Comrat), care a prezentat în concurs două interviuri, printre care: Юрий Кузнецов ответил на вопросы последних дней, связанные с обещаниями Евгении Гуцул; locul doi – Constantin Uzdriș (membru API persoană fizică), premiat pentru două interviuri, printre care unul realizat cu Sergey Auslender, jurnalist militar – „Lumea rusă nu aduce nimic decât catastrofe, moarte și distrugeri”Locul trei nu a fost acordat la această categorie.

Trei instituții media au fost apreciate la categoria Premiul pentru implicare în combaterea dezinformării pentru eforturile de demontare a falsurilor în spațiul public din Republica Moldova: locul I – Ziarul de Gardă, locul II – Nokta.md și locul III – ZonadeSecuritate.md.

API organizează concursuri anuale interne pentru jurnaliştii şi instituţiile mass-media membre din anul 1999.

Gala de premiere „Cei mai buni jurnaliști 2023” a avut loc în cadrul Adunării Generale a membrilor API, pe 25 aprilie 2024. Conform API, la adunare au fost prezentate și aprobate rapoartele de activitate ale API, Consiliului de Administrare și Comisiei de cenzori. Prin decizia unanimă a membrilor, a fost acceptată cererea de aderare la API a postului local de televiziune de la Căușeni Studio-L.

API organizează concursuri anuale interne pentru jurnaliştii şi instituţiile mass-media membre ale organizației din anul 1999.

În 2023, ZdG a obținut opt premii în cadrul concursurilor interne anuale ale API.