Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vox/ Are R. Moldova nevoie…

Vox Are R. Moldova nevoie de alegeri parlamentare anticipate?

Partidul Nostru vrea alegeri parlamentare anticipate pentru schimbarea regimului de guvernare și evitarea impasului socioeconomic în care s-a pomenit R. Moldova. Este declarația președintelui PN, Renato Usatîi, după înregistrarea pe 26 martie la CEC a grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea inițierii unui referendum consultativ la care cetățenii să spună dacă-și doresc sau nu alegeri parlamentare anticipate. În cazul în care cererea va fi acceptată, plebiscitul, spune Usatîi, trebuie să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Și alte partide politice din R. Moldova au vehiculat în ultimele luni ideea unor alegeri parlamentare anticipate, în condițiile în care Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, deține o majoritate parlamentară solidă.

Are R. Moldova nevoie de alegeri parlamentare anticipate?

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor în drept

Părerea mea e că nu există niciun temei solid pentru a cere acum alegeri parlamentare anticipate. Constituția zice că alegerile anticipate pot fi atunci când apar condițiile respective… Pentru anticipate e nevoie să fie întrunite anumite condiții. Nu e de ajuns  un referendum consultativ. Articolul 85 din Constituție spune clar care sunt aceste condiții. Eu nu văd aici niciuna dintre ele. Că situația social-economică e precară, da, este adevărat. Dar astea-s problemele Guvernului, care nu au treabă cu alegerile parlamentare anticipate. Indiferent de la cine vine inițiativa. Există aici însă o altă întrebare: dacă este pregătită societatea noastră pentru anticipate? Eu personal cred că nici electoratul nu este pregătit pentru anticipate, chiar dacă și ar fi întrunite criteriile.

Maria Ciobanu, profesoară, ex-deputată

Guvernarea, indiscutabil, se străduiește să facă față provocărilor, dar se comit și multe gafe grave, de care profită opoziția și în mod special, partidele pro-ruse. Unii miniștri demult trebuiau înlocuiți cu adevărați profesioniști, care cunosc domeniile de activitate nu din cele auzite sau citite, ci din proprie experiență. Mai mult de jumătate din legiuitori sunt niște anonimi care habar nu au de activitatea parlamentară. Cu toate astea, pentru alegeri parlamentare anticipate nu există niciun motiv legal: legiuitorii se întrunesc în ședințe regulamentar, se adoptă legi și hotărâri… Nevoie de acest referendum au cei care vor să se facă văzuți și auziți, peste care se așterne vălul politic al uitării, precum e Renato Usatîi și alții ca el, și partide ca ale lui.

Vitalia Pavlicenco, politiciană, ex-președintă PNL

S-ar putea ca ceea ce voi spune să nu placă la mai mulți, dar eu cred că decât un referendum de ăsta șmecher cu integrarea europeană pe care-l vrea PAS, mai bine alegeri parlamentare anticipate odată cu alegerile prezidențiale. Așa cum face România, care a comasat localele cu alegerile europarlamentare. Dacă PAS vrea și referendum pro-UE, fie și acest referendum. Și ieșim o dată din alegeri – și cu putere,  și cu opțiunea rezolvată. Rapid, și una, și alta. Mă gândesc, dar dacă se întâmplă să nu  câștige Maia Sandu prezidențialele, ce impact ar avea asta asupra parlamentarilor din 2025? De asta, zic eu, trebuie preluat exemplul României și rezolvată problema la pachet. Iar ca să nu tulbure Usatîi apele cu anticipatele, ar trebui ca însuși PAS să dizolve Parlamentul, să anunțe alegeri parlamentare anticipate odată cu cele prezidențiale, iar dacă e posibil, și referendumul cu privire la integrarea europeană. Și să ieșim odată din „apă” – și cu putere, și cu opțiunea europeană.

Anatol Țăranu, analist politic

Ca să fie inițiat un referendum privind alegerile anticipate, trebuie să existe o criză extraordinară. Există azi o criză ieșită din comun? Da, situația nu e simplă, dar nu e de alegeri anticipate. Alegerile anticipate nu sunt întrebare de referendum. Eu cred că Curtea Constituțională va respinge această inițiativă dacă va ajunge la Curte. Asta-i una la mână. Și doi: alegerile ordinare ne așteaptă peste un an. Iar Usatîi vrea să organizeze aceste anticipate ca să-și ridice ratingul, care este foarte scăzut, la prezidențialele din toamnă. E o mișcare politică prost gândită și nu cred că acest referendum trebuie să aibă loc. Este mai degrabă o tehnologie electorală prin care Usatîi și companioni de-ai lui încearcă să-și ridice ratingul electoral, care e foarte scăzut și nu au nicio șansă la prezidențiale.