Principală  —  IMPORTANTE   —   Recean vine cu o nouă…

Recean vine cu o nouă soluție pentru problema asistenților personali din Chișinău. Aceștia vor fi reangajați de MMPS

Sursa foto: Guvern

Începând cu luna mai, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) va reangaja, în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă (fosta Agenție Națională Asistență Socială, n.red.), toți asistenții personali dați afară de Primăria municipiului Chișinău. Anunțul a fost făcut marți, 20 martie, de prim-ministrul Dorin Recean.

Potrivit premierului, cei cărora le-a fost redusă norma de muncă vor fi achitați cu normă întreagă, așa cum a fost până în ianuarie 2024.

„(…) Toți asistenții personali care au avut de suferit și au fost dați afară de primarul Ceban vor fi reangajați – aceasta este soluția Guvernului la problema gravă creată din cauza incompetenței primarului Ceban de a administra banii publici.

Circa 1200 de asistenți personali vor primi ajutor financiar: în luna martie o plată în sumă fixă de 5000 de lei pentru toți asistenții vizați; în luna aprilie vor beneficia de încă un ajutor bănesc în funcție de proporția în care a fost diminuată norma sau încetarea totală a raporturilor de muncă (…)”, a precizat Dorin Recean.

Marți, 19 martie, reprezentanții Guvernului anunțau că a fost inițiat procesul de executare a plății compensatorii de 5 000 de lei pentru luna martie, destinate asistenților personali din municipiul Chișinău. Asistenții personali vor primi un SMS pe telefonul mobil, iar, din acel moment, vor avea la dispoziție două săptămâni pentru a ridica plata de la orice oficiu poștal.

După ce le-au fost reduse salariile cu 50%, mai mulți asistenți personali au protestat, luni 11 martie, la Primăria municipiului Chișinău.

Pe 3 ianuarie a fost semnat un ordin de către Vladimir Bolocan, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS) a Consiliului Municipal Chișinău, care prevede concedierea asistenților personali ce sunt la pensie și a celor 190 de asistenți personali care primeau anterior salarii din Fondul de susținere a populației finanțat de Guvern, dar și reducerea salariilor cu 50% a celor rămași.

Fondul a fost închis, iar salarizarea asistenților a trecut de la Guvern la autoritățile municipale. De la 1 ianuarie 2024, Primăria Chișinău și autonomia găgăuză, structuri care nu au fost incluse în reforma asistenței sociale „Restart”, urmează să achite integral salariile asistenților personali care activează în raza teritoriului lor administrativ, asta în timp ce la nivel de țară, serviciul social „Asistență personală” este finanțat din bugetul de stat, iar asistenții personali angajați anterior de Consiliile raionale și de Primăria municipiului Bălți au fost transferați în subordinea agențiilor teritoriale ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale. 

Ulterior, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a atacat în instanța de judecată Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC) a municipiului Chișinău. Judecătoria Chișinău urmează să se pronunțe în privința legalității actelor administrative ale municipiului Chişinău față de angajații și beneficiarii Serviciului „Asistență personală”. Totodată, Ministerul a înaintat un demers către Centrul Național Anticorupție în vederea examinării faptelor legate de depășirea atribuțiilor ale factorilor de decizie.

În legătură cu protestul asistenților personali, primarul capitalei, Ion Ceban, a acuzat Partidul Acțiune și Solidaritate că ar face politică pe seama problemelor asistenților personali. „Oamenii au fost mobilizați din nou să vină la Primăria Chișinău. Împărtășim nedreptatea făcută în raport cu acești specialiști, doar că nu Primăriei Chișinău trebuie să se adreseze, ci Guvernului, Parlamentului și Președinției. Există un partid care deține toată puterea în stat și care a decis să facă discriminare pe seama oamenilor, a instituțiilor, a localităților”, a declarat Ceban.