Principală  —  IMPORTANTE   —   Întrebările adresate Maiei Sandu de…

Întrebările adresate Maiei Sandu de o jurnalistă de la Canal 5, afiliat lui Șor, motiv de suspendare a licenței? Răspunsul Guvernului

Sursa: Colaj foto

„O narațiune absolut falsă și neverificată este răspândită în legătură cu decizia recentă a Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională”, afirmă reprezentanții Guvernului, solicitați de Ziarul de Gardă să comenteze declarațiile, inclusiv a unor politicieni de opoziție, precum că sistarea activității postului de televiziune Canal 5, afiliat fugarului Ilan Șor, ar avea legătură cu dialogul dintre președinta Maia Sandu și o jurnalistă a postului de televiziune, în cadrul conferinței organizarea referendumului privind aderarea Moldovei la UE.

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Executivului, a menționat pentru ZdG că „sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca măsură preventivă, este aplicată după constatarea instituțiilor specializate că beneficiarii efectivi ai companiei care deține licența Canal 5 sunt grupările criminale Șor și Plahotniuc”.

„(…) Reamintesc celor care spun minciuni că autoritățile au anunțat la sfârșitul lunii decembrie despre faptul că toate companiile din domeniul audiovizualului vor trece o verificare a beneficiarilor săi efectivi în ceea ce privește implicarea acestora în activități de spălare ale banilor, infracțiuni grave sau deosebit de grave, acțiuni de corupție sau activități care afectează securitatea statului sau ordinea publică (…)”, a spus Daniel Vodă.

Solicitată de ZdG pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a șefei statului, Irina Gotișan-Sotnic, a declarat: „Toți cei care au urmărit conferința de presă a președintei Maia Sandu au văzut că doamna președintă a răspuns la toate întrebările jurnaliștilor, indiferent de redacția pe care au reprezentat-o. De asemenea, puteți vedea comentariul Guvernului pe marginea deciziei de sistare temporară a valabilității actelor permisive ale anumitor companii”.

Luni, 18 martie, în cadrul conferinței șefei statului despre organizarea referendumului privind aderarea Moldovei la UE, o jurnalistă de la postul de televiziune Canal 5, afiliat lui Șor, i-a adresat președintei Maia Sandu două întrebări: una despre licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău, (care a fost anulată, potrivit autorităților, din cauza faptului că au participat doar două companii – Lagardere și Le Bridge, n.red) și alta despre sejurul șefei statului la o vinărie din raionul Ștefan Vodă.

„Trebuie să le spunem cetățenilor că dumneavoastră reprezentați o instituție media care lucrează pentru un om (Ilan Șor, n.red.), care în toți acești ani, a făcut bani la aeroport în mod ilegal, pentru că concesionarea aeroportului și respectiv arendarea acelor spații către compania care vă plătește pe dumneavoastră a fost detrimentul cetățenilor R. Moldova. Noi am reușit să readucem aeroportul în administrarea statului și acum este ultima etapă, în care compania pentru care dumneavoastră lucrați va fi scoasă din aeroport, așa încât, în urma unei licitații să vină acolo o companie care să lucreze cinstit, să plătească impozite. Aceste impozite să ajungă și în bugetul statului (…)”, a spus Maia Sandu.

După un dialog între cele două, șefa statului a întrebat-o pe jurnalistă dacă știe ce buget are postul de televiziune Canal 5. Jurnalista însă a răspuns că nu cunoaște.

„(…) În momentul în care lucrați pentru o instituție ar trebui să vă intereseze cine vă plătește salariul, câți bani și de unde vin acești bani, pentru că s-ar putea întâmpla să fiți plătită din bani care au fost furați de la cetățenii R. Moldova și mă gândesc că nu v-ar plăcea să fie așa”, i-a răspuns Maia Sandu.

Ulterior, câțiva politicieni din opoziție, printre care liderul PDCM, Ion Chicu, bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, au acuzat-o pe șefa statului de „cenzură”, făcând aluzie că decizia Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională ar avea legătură cu dialogul dintre șefa statului și jurnalista postului de televiziune Canal 5.

Miercuri, 20 martie, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, subordonat Guvernului, a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, care administrează postul TV Canal 5, afiliat fostului deputat fugar Ilan Șor, și Maestro FM. Potrivit unui comunicat al Executivului, decizia a fost luată, în urma „constatării unor bănuieli privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului”.

În același timp, nu au fost identificate limitări sau riscuri pentru a oferi aprobarea prealabilă a investițiilor de importanță pentru securitatea statului pentru următoarele companii din domeniul audiovizualului: SRL „Bright Communications”(R Live TV), SRL „Radio Plai”, AO „Pro-Mingir” (Radio Pro-Mingir), SRL „Reforma ART” (Jurnal TV), AO Centrul de promovare a sănătății și educației pentru sănătate „Sănătatea” (Jurnal FM), SRL „Vocea Media” (Vocea Basarabiei TV, Vocea Basarabiei FM) și SRL „Noroc Media” (Noroc TV, Radio Noroc).

Până în data de 12 martie, Agenția de Investiții a recepționat 40 dosare pentru a oferi aprobarea prealabilă a investițiilor de importanță pentru securitatea statului și care au fost puse la dispoziția membrilor Consiliului pentru analiză și expunere. Pentru alte 4 companii a fost constată retragerea licenței de emisie în baza cererii.

Luând în considerare volumul de dosare spre analiză, complexitatea acestora și termenul legal de răspuns al Consiliului, membrii Consiliului s-au expus pe marginea a 8 dosare, restul urmând a fi examinate la următoarele ședințe ale Consiliului”, se precizează în comunicat.

Potrivit procesului-verbal al ședinței Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională din 20 martie 2024, directorul SIS, Alexandru Musteața a adus la cunoștința membrilor Consiliului despre „identificarea legăturilor de afiliere a companiei SRL „Media Content Distribution” cu grupul Plahotniuc/ Șor”.