Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Judecătorul Gheorghe Balan, la…

DOC Judecătorul Gheorghe Balan, la un pas de a fi sancționat disciplinar după ce i-a informat pe Andronachi și Blonschi despre imparțialitatea sa, acuzând că este filat și intimidat de „armata agenților secreți ai statului”

Foto: ZdG

Magistratul Gheorghe Balan, de la Judecătoria Chișinău, riscă să fie sancționat disciplinar, după ce Inspecția Judiciară a constatat că acesta a admis abateri disciplinare. Inspecția a fost sesizată de Ion Guzun, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce judecătorul a emis o încheiere judecătorească în care acuză că a devenit ținta unor acțiuni de intimidare și filaj, dar și a unei campanii mediatice declanșată de „puterea legislativă și executivă”, menită să-i denigreze imaginea acestuia, el fiind cel care examinează dosarul în care Vladimir Andronachi și Anatolie Blonschi sunt învinuiți de implicare în furtul miliardului, dosar care se examinează cu ușile închise.

La 9 februarie curent, Ion Guzun, membru al CSM a depus o sesizarea în adresa Inspecției Judiciare a CSM și Comisiei de etică şi conduită profesională a judecătorilor, solicitând verificarea temeiurilor pentru efectuarea evaluării performanțelor judecătorului Gheorghe Balan. 

Guzun a depus sesizarea după ce în presă a apărut materialul „Judecătorul Balan, filat și intimidat de ”armata agenților secreți ai statului”: Sunt urmărit și la biserică”. 

În material, judecătorul Balan, cel care examinează dosarul în care Vladimir Andronachi și Anatolie Blonschi sunt învinuiți de implicare în furtul miliardului, acuză „acțiuni de intimidare și filaj”. Dezvăluirile magistratului Balan se conțin într-o încheiere emisă în data de 31 ianuarie 2024, pe care a transmis-o părților dosarului menționat și care a fost publicată în presă. 

„…pentru a nu pune la îndoială încrederea participanților la proces în imparțialitatea subsemnatului, în particular, și în justiție, în general, precum și a nu vicia o eventuală hotărâre judecătorească din acest motiv, consider necesar de a înștiința participanții la proces despre faptul că, în legătură cu examinarea prezentei cauze, de către anumite „structuri ale statului”, împreună și în complicitate cu unii factori de decizie din cadrul sistemului judecătoresc și reprezentanți ai puterii legislative și executive din Republica Moldova, au întreprins și continuă să facă acest lucru, mai multe acțiuni de intimidare în privința subsemnatului, inclusiv, măsuri speciale de investigații și, fără acordul subsemnatului, „specializarea forțată în materie civilă”, pentru a-l determina să adopte soluții ilegale, dar „convenabile” acestora. Totodată, în scopul evitării unor eventuale cereri de recuzare din considerentele descrise și tergiversării examinării cauzei din aceste motive, asigur participanții la proces că, pentru a nu pune la îndoială imparțialitatea subsemnatului la examinarea prezentei cauze și respectarea întocmai a garanțiilor constituționale ale dreptului la un proces echitabil, voi întreprinde toate măsurile legale pentru înlăturarea amestecului la înfăptuirea justiției din partea celor indicați supra […]”, se menționează în actul semnat de Gheorghe Balan.


Făcând referire la materialul jurnalistic, în sesizarea sa Guzun a precizat că există o bănuială rezonabilă asupra faptelor care pot constitui abateri disciplinare comise de judecătorul Gheorghe Balan, precum și încălcarea Codului de etică și conduită profesională.

Conform sesizării, a fost publicată o încheiere unipersonale dintr-o cauză, care se examinează în ședință închisă, în care sunt invocate presupuse acțiuni de intimidare și filaj, precum și inducerea unei concluzii că dosarul este motivat politic. 

Din sesizarea depusă de Ion Guzun


În cadrul examinării sesizării depuse de Ion Guzun, judecătorului i s-a cerut să-și prezinte opinia. 

Inițial Balan a cerut declararea sesizării membrului CSM ca fiind inadmisibilă, deoarece nu corespunde cerințelor de formă și de conținut stabilite de Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor. Apoi, a cerut declararea sesizării ca fiind inadmisibilă, invocând că cele scrise de autorul sesizării nu fac referenți la abaterile disciplinare prevăzute de legislație. El a  mai spus că, deși cauză penală vizată în sesizare se examinează în ședință închisă, toate încheierile se pronunță public, inclusiv încheierea din 31 ianuarie 2024, cea la care face referire autorul sesizării. 

În rezultatul examinării sesizării, Inspectorul judiciar a constatat că încheierea din 31 ianuarie 2024, adoptată de judecătorul Gheorghe Balan, nu are justificare legală. Astfel, solicită Colegiului disciplinar constatarea în acțiunile magistratului a abaterilor disciplinare imputate cu aplicarea sancțiunii disciplinare corespunzătoare.

Din decizia Inspecției Judiciare

De la ședințe publice, la ședințe închise 

Dosarul în care Vladimir Andronachi și Anatolie Blonschi sunt învinuiți de implicare în furtul miliardului de dolari din trei bănci moldovenești a fost trimis în judecată la 10 martie 2023. Atunci Andronachi se afla în arest preventiv la Penitenciarul nr. 13, iar Blonschi era dat în căutare, pe numele lui fiind eliberat la 1 aprilie 2022 mandat de arestare. La 19 aprilie 2023, Andronachi a fost eliberat din penitenciar și plasat în arest la domiciliu.

Primele șapte ședințe de judecată în acest dosar au fost publice. La 19 mai 2023 însă, judecătorul Gheorghe Bălan de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a dispus examinarea cauzei penale în ședință închisă, la cererea părții apărării, deoarece „eventuale reportaje și/sau emisiuni legate de prezentul proces judiciar riscă să-i afecteze emoțional familia inculpatului” și pentru că unele probe ar constitui secrete bancare și de stat, după cum a informat Procuratura Anticorupție.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a calificat această decizie a judecătorului ca fiind nefondată și a anunțat că va solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) inițierea unei proceduri disciplinare împotriva lui Gheorghe Bălan. CSM însă a respins solicitarea ei. 

Andronachi, eliberat pe cauțiune 

Au urmat alte opt ședințe de judecată, toate departe de ochii presei. Iar la 11 august 2023, în cea de-a noua ședință cu ușile închise, judecătorul Gheorghe Balan a dispus eliberarea lui Vladimir Andronachi din arest la domiciliu și schimbarea măsurii în „garanție personală”. Patru persoane – doi primari, o fostă directoare de liceu și un arhimandrit, au depus 22 de mii de lei pentru a „garanta” că Andronachi nu va fugi din țară și nu va comite noi infracțiuni. PA a anunțat că încheierea instanței nu poate fi contestată.

Sursa foto: ZdG

După o pauză de peste două luni, în ședința din 30 octombrie, procurorul de caz, Gheorghe Iapara, a expus învinuirile formulate în rechizitoriu. O zi mai târziu, avocații lui Andronachi au solicitat timp pentru a asigura prezentarea probelor, următoarea ședință fiind fixată pentru 10 ianuarie 2024.

Fugarul Blonschi, salvat de garanți 

La 11 ianuarie, pe holurile Judecătoriei l-am întâlnit din nou pe Andronachi. Acesta a spus pentru ZdG că Blonschi îi este „un prieten”, că nu au avut afaceri comune și că nu a știut despre intențiile acestuia de a se preda autorităților.

Anatolie Blonschi, escortat la ședința de judecată din 11 ianuarie. Sursa: ZdG

În timpul ședinței de judecată, trei persoane și-au exprimat intenția de a fi garanți pentru eliberarea lui Blonschi din închisoare. Printre cei trei garanți se numără Igor Eșanu, fost manager al proiectului de construcție a unui penitenciar nou în locul Penitenciarului nr. 13 din Chișinău, proiect care urma să fie realizat 5-6 ani în urmă, dar și starețul Mănăstirii cu hramul „Sfântul Mare Cneaz Vladimir” din Horești, Ialoveni, arhimandritul Nectarie. Preotul a declarat că a aflat din presă despre revenirea lui Blonschi în țară și a mers de bună voie să le spună judecătorilor despre intențiile lui de a deveni „garant” al eliberării acestuia.

Patru zile mai târziu, adică la 14 ianuarie, cei trei au virat în contul Judecătoriei câte 4 mii de lei pentru scoaterea lui Blonschi din penitenciar și punerea lui sub „garanție personală”. 

În noiembrie 2022, Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a sesisaz Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și a solicitat pornirea procedurii disciplinare în privința judecătorului Gheorghe Balan, în contextul sentinței pronunțate în privința fostului sportiv Ion Șoltoianu, care s-a ales cu o amendă de 1 500 de lei și a fost eliberat din sala de judecată, după ce în martie 2022 a agresat un bărbat în sectorul Botanica al capitalei și a amenințat cu pistolul câinele care-l însoțea.