Principală  —  IMPORTANTE   —   Vox: Cum sunt respectate drepturile…

Vox: Cum sunt respectate drepturile la sănătate în R. Moldova?

Anual, în data de 7 aprilie, în lume este marcată Ziua Mondială a Sănătății.  Evenimentul promovează beneficiile unei bune stări de sănătate, pentru care statele și națiunile lumii cooperează de 76 de ani în procesul de combatere a bolilor  și dezastrelor care amenință tot mai mult sănătatea și viața pe pământ. Dreptul la sănătate este unul din drepturile fundamentale ale omului, respectarea căruia depinde și de realizarea altor drepturi: la viață, locuință, muncă, nutriție, mediu, educație…

Cum sunt respectate drepturile la sănătate în R. Moldova?

Aurel Popovici, Federația Sindicală „Sănătate”, președinte 

Fiecare cetățean are dreptul la sănătate, asta o spun legile și noi, cei din sănătate, avem misiunea de a acorda aceste servicii oricui are nevoie de ele. Unde e mai bine, în sectorul de stat sau în cel privat, alegerea este a pacientului. Dacă ani mai în urmă existau anumite probleme legate de asistența tehnică la anumite investigații mai dificile în instituțiile medicale de stat și pacientul migra spre policlinicile private, care erau mai dotate, azi nu mai e așa, pentru că în ultimii ani, clinicile de stat au fost dotate cu aparataj medical modern și ele pot face față. Există, ce-i drept, problema rândurilor de așteptare la investigații și asta e din cauza migrației personalului medical spre sectorul privat. Insuficiența de cadre, îmbătrânirea personalului este una din marile problemele ale sistemului. Și o altă problemă mare ar fi investițiile. Avem nevoie de investiții majore și pentru a optimiza condițiile de muncă ale lucrătorilor medicali, cât și cele de asistență pentru pacienți. Ca și în fiecare sistem, mai există și lacune. În principiu, dreptul la sănătate în R. Moldova este respectat. Eu i-aș pune o notă de 8 sistemului la respectarea dreptului la sănătate.

Diana Berari, proiectul „Viață Sănătoasă”, coordonatoare comunitară

Dreptul la sănătate este un subiect sensibil și ar trebui bine delimitat, pornind de la faptul că acesta este un drept constituțional, înțeles și ca dreptul la servicii medicale. În Legea cu privire la drepturile și responsabilitățile pacienților sunt clar delimitate drepturile sociale și drepturile individuale, dar populația nu este îndeajuns informată asupra lor, de unde și apar probleme legate de dreptul la sănătate. Cele mai frecvente nemulțumiri ale oamenilor din comunități sunt față de asistența medicală obligatorie,  față de polița de asigurare medicală – sunt cazuri când deținătorii acesteia nu beneficiază de servicii medicale de calitate atunci când au nevoie, farmaciile nu sunt interesate să lucreze cu medicamente compensate, majoritatea medicamentelor și serviciilor necesită plată suplimentară, atitudinea și comunicarea dintre pacienți și lucrătorii medicali deseori este discriminatorie, polița medicală asigură un minim prea mic de servicii. Oamenii nu-și cunosc drepturile… E nevoie ca la organizarea seminarelor de informare să fie abordate aceste subiecte.

Ludmila Popovici, RCTV „Memoria”, directoare executivă  

Se spune că cea mai mare bogăție a unui stat sunt cetățenii săi. Valoarea umană este primordială, iar dezvoltarea unui stat depinde direct de atitudinea autorităților față de cetățenii săi, drepturile cărora trebuie să fie o prioritate absolută. În R. Moldova, cu peste 30 de ani de tranziție interminabilă, dreptul la sănătate a rămas de multe ori pe hârtie. Omul simplu nu se regăsea în majoritatea legilor și politicilor, care arătau bine, fiind deseori copiate din cadrul legal al altor țări. Dar dacă le analizăm atent, nici azi nu vedem mecanisme clare de implementare sau respectarea lor rămâne la discreția factorilor de decizie sau a anumitor medici. De la independență încoace, domeniul sănătății a suferit pierderi colosale din cauza politicilor strâmbe, care au dus la exodul lucrătorilor medicali, la corupție și sărăcie, cu bugete austere și instituții degradate. Pe de altă parte, a înflorit medicina privată, cu prețuri exagerate. În asemenea context, dreptul la sănătate se poate încălca, atât la capitolul educație sanitară, cât și la serviciile necesare. Cine are cetățenia României se poate bucura de servicii mai bune peste Prut. Ce fac ceilalți dacă nu au bani? Ne mor oamenii cu zile, când și demografic suntem la pământ ca și stat.