Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ Cine va face fericită…

Editorial Cine va face fericită R. Moldova?

Raport cu proteste în Parlament. Nimic nou. S-a mai întâmplat și alteori. Ba și mai mult – cu altercații furioase între majoritari și opoziție. De data asta, socialiștii lui Dodon, comuniștii lui Voronin și lăturașii lui Șor au ieșit la tribuna Parlamentului cu pancarde anti-PAS, făcând una cu pământul raportul de activitate al Guvernului pentru anul 2023. În timp ce majoritatea parlamentară își apăra Guvernul, cântându-i imnuri de slavă, opoziția (?!) îi reproșa acestuia că este infantil în fața crizelor și gestionează ineficient treburile în stat, că lucrurile stau prost în economie, la social, în sănătate, educație, justiție, politică externă, natalitate, dezvoltare, securitate și mai ales, la prețuri, și mai ales – pe piața imobiliară, unde e un dezmăț total. Socialiștii au cerut Guvernului să-și dea demisia.

Premierul Recean a respins acuzațiile și a cerut opoziției să fie mai atentă la schimbările care au loc în societate, că situația, încet, dar se schimbă spre bine. Unu: „În toate domeniile – dezvoltare locală, educație, protecție socială, sănătate, apărare, mediu, agricultură, cultură, energie – construim și ne mișcăm înainte, chiar dacă avem încă multe probleme de rezolvat.” Doi: „Obiectivul nostru este să păstrăm pacea, stabilitatea, să dezvoltăm economia, să creștem alocațiile, de exemplu, la naștere, așa cum am făcut-o în 2023 – la 20 de mii de lei. Toate proiectele noastre sunt pentru a încuraja oamenii să trăiască, să nască, să aibă cine merge la școli…” Trei: „E pace în Moldova, așa este? Peste această clădire nu cad bombe, nu cad drone, nu-i așa? Avem posibilitatea azi să discutăm în siguranță datorită eroismului ucrainenilor, care timp de 2 ani țin piept războiului de agresiune început de Rusia…

Pacea este esențială, pacea este determinantă pentru ca noi să reușim să construim Moldova.” Patru: „Moldova este o țară europeană, iar viitorul nostru este unul al păcii, bunăstării și al prosperității în marea familie europeană. Repet în fața întregii țări – pentru Moldova Europeană trebuie să ne unim cu toții forțele, trebuie să continuăm reformele care aduc beneficii cetățenilor. Cinci: „Anul 2023 a fost un an decisiv pentru procesul de aderare la UE, deciziile istorice ale Consiliului European de a oferi statutul de țară candidată la UE, ulterior deschiderea negocierilor de aderare, au reprezentat un succes important pentru R. Moldova.”

O fi sau nu, vom vedea. Evident că lucrurile nu stau atât de bine după cum le prezintă Recean, dar nici atât de rău după cum pretinde stânga politică din Parlament. Să nu uităm că suntem în an electoral. Unul plin de provocări. Ne așteaptă surprize politice grele și posibile schimbări de situație nu doar pe plan regional. În vară, vor avea loc alegeri în Parlamentul European, în septembrie – prezidențiale în România, în septembrie (octombrie) – în R. Moldova, în noiembrie – în SUA, după ce în martie a trecut prin alegeri și Rusia. Și toate, pe fundalul războiului din Ucraina, unde lucrurile se complică. La Kremlin, pentru un nou, al cincilea mandat, a rămas și mai departe V. Putin. A rămas și războiul.

Pe 22 martie, la Moscova, în sala de concerte „Crocus” avea loc un atac armat revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, soldat cu sute de morți și răniți. V. Putin a declarat data de 25 martie zi de doliu național în Rusia. De la începutul războiului în Ucraina sunt 765 de zile pline de atacuri armate, cu mii de morți și răniți. Pentru Ucraina sunt toate zile de doliu. E gata Kremlinul, după „Crocus”, să înțeleagă asta?

A înnebunit lumea. Și-a ieșit din minți. Nu mai ține cont nici de bine, nici de rău. În loc să-și stăpânească ambițiile și să facă pace în Ucraina și în lume, mai marii zilei complotează între ei și se întrec la făcut masacre. O viață de om nu mai costă nimic. Miile de morți nu mai sperie pe nimeni. „Hitlerii” timpurilor noastre pun la cale noi „Barbarose”, în nebunia lor de mari cuceritori ai lumii. Nu a mai rămas nimic din înțelegerea de pace stabilită de Mihail Gorbaciov și George H. W. Busch în 1989 la Malta, care schimba fața Europei. Până și Nichita Hrușciov cu John F. Kennedy, în condiții mult mai severe de adversitate ideologică, în plin Război Rece, reușeau să atenueze criza rachetelor cubaneze din 1962 și să depășească riscul izbucnirii celui de-al treilea război mondial – unul în vecinătatea noastră imediată, pe care încearcă să-l reactualizeze Kremlinul și care pune în pericol nu doar Ucraina.

R. Moldova nu este (cel puțin deocamdată) cea mai fericită țară din lume. Dacă e să credem sondajelor de opinie, este mai degrabă una nefericită, asemenea Libanului, Sierra Leone sau Congo. Potrivit Clasamentului mondial „World Happiness Report” pentru 2024, Moldova se clasează pe locul 71 (în scădere cu 8 puncte față de 2023) în topul celor mai fericite 143 de țări ale lumii participante la sondaj. Conform Raportului, prima în top, pentru al șaptelea an consecutiv, este Finlanda, urmată de alte două state nordice – Danemarca şi Islanda. Locul 10 este al Australiei și 20 – al Regatului Unit. România deține locul 32, iar pe ultimul loc în clasament se află Afganistanul.

Clasamentul „World Happiness Report” este organizat anual, cu prilejul Zilei Internaţionale a Fericirii, marcată la 20 martie. Țările sunt clasate în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor, speranța de viață, nivelul de asistența socială, sănătate, libertate, toleranță și percepție a corupției. Ziua Internaţională a Fericirii a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012, pentru a nu lăsa guvernele să uite că menirea principală a politicienilor și a politicilor publice trebuie să fie bunăstarea și fericirea oamenilor.

În concluzie: suntem în an electoral. Pretendenți la Președinție vom avea, de data asta, ca niciodată. Dar câți dintre ei sunt gata să se sacrifice ca să-i scoată și pe moldoveni în Topul Fericirii? Până acum, la Chișinău, guvernările, de la agrarieni încoace, s-au fericit pe ele. Cine se apucă să fericească și R. Moldova?