Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 104-a zi…

LIVE TEXT A 104-a zi de război în Ucraina. Cel puțin 4 253 de civili au murit în Ucraina de la începutul războiului: 5 141 au fost răniți – ONU

Sursa foto: CNN

Este a 104-a zi de război în Ucraina. De la începutul războiului, 32 de jurnalişti au fost ucişi şi 16 răniţi, anunță Procuratura Generală a Ucrainei. În regiunea Lugansk, trupele ruse au bombardat o piață, un colegiu și o școală. În urma atacurilor, două persoane au fost rănite. Autoritățile ucrainene susțin că aproximativ 600 de persoane au fost luate ostatice de către soldați ruși în regiunea Herson.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Marți, 7 iunie:

UPDATE 21:55 Cel puțin 4 253 de civili au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse. Alți 5 141 au fost răniți, potrivit Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Din numărul total de morți, 1 617 sunt bărbați, 1 064 – femei, 100 – fete și 105 – băieți, potrivit ONU. Alți 170 de copii și 2 948 de adulți nu a putut fi identificați.

În teritoriile regiunilor Donețk și Lugansk controlate de guvernul ucrainean, 2 303 civili au fost uciși și alți 2 299 au fost răniți. Pe teritoriul controlat de Rusia, 152 de persoane au fost ucise și 569 au fost rănite.

În alte regiuni ale Ucrainei, în special în Kiev, precum și în regiunile Cerkask, Cernigov, Harkov, Herson, Nikolaev, Odesa, Sumî, Zaporojie, Dnepropetrovsk, Poltava, Rivne, Vinnița și Jitomir, ONU a confirmat 1 798 de decese în rândul civililor.

UPDATE 21:10 Două persoane au murit și trei au fost rănite în regiunea Nikolaev, după ce rușii au lansat rachete asupra orașului Baștanka. De asemenea, potrivit Procuraturii din Nikolaev, în urma atacului cu rachete, au fost avariate 10 case.

UPDATE 20:50 Din 12 iunie, Rusia va începe să elibereze pașapoarte rusești locuitorilor din regiunea Zaporojie. Despre asta a anunțat noul „șef” pro-rus al „administrației” regiunii Zaporojie, Evghenii Balițki.

Punctele de eliberare a pașapoartelor vor fi deschise în Berdiansk, Energodar și alte orașe din regiunea Zaporojie.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat anterior că Uniunea Europeană nu va recunoaște pașapoartele rusești eliberate rezidenților din regiunile Herson și Zaporojie, ocupate parțial de ruși.

UPDATE 20:05 Trupele ruse planifică să captureze orașul Severodonețk și să preia controlul asupra autostradei Lisiciansk-Bahmut până pe 10 iunie, a declarat șeful administrației din Lugansk, Serghei Gaidai.

Potrivit acestuia, Lisiciansk este supus bombardamentelor masive, deoarece rușii nu au posibilitatea să se apropie de oraș.

UPDATE 18:30 În urma bombardamentelor de astăzi asupra orașului Harkov, a murit o persoană, anunță primarul orașului, Igor Terekhov, scrie Unian.

„Până acum avem informații despre trei răniți”, a adăugat primarul.

UPDATE 17:45 56 de oameni au fost evacuați marți din regiunea Lugansk. Potrivit șefului administrației regionale din Lugansk, Sergei Gaidai, spune că regiunea este bombardată intens de ruși.

UPDATE 16:47 Aproximativ 600 de persoane au fost luate ostatice de către soldați ruși în regiunea Herson. Despre asta a anunțat reprezentantul permanent al președintelui ucrainean în Crimeea, Tamila Tasheva, scrie novosti.dn.ua.

„Oamenii sunt într-adevăr ținuți în condiții inumane și li se aplică tortură”, a spus Tasheva.

Unele persoane, a precizat Tasheva, sunt duse din regiunea Herson pe teritoriul Crimeei.

Reprezentanta permanentă a președintelui ucrainean în Crimeea a subliniat că se referă la ostatici civili: jurnaliști, activiști publici care au organizat mitinguri pro-ucrainene în regiunea Herson și au comunicat cu grupuri mari de oameni. Printre prizonieri se află și militari.

UPDATE 15:27 Ministra britanică de externe, Liz Truss, a declarat că Regatul Unit nu va renunța la sprijinul acordat Ucrainei și că mai multe sancțiuni împotriva Rusiei sunt „în curs de pregătire”, scrie CNN.

„Ea a spus că Marea Britanie nu va renunța la sprijinul său, cu sancțiuni suplimentare în curs de pregătire și cu o colaborare continuă cu aliații globali cu privire la modul în care să ajute Ucraina să se reconstruiască în viitor”, se arată într-un comunicat al cabinetului.

Premierul Boris Johnson a reiterat, de asemenea, că Marea Britanie va rămâne în prima linie a sprijinului acordat Ucrainei.

„El a spus că este vital ca președintele Zelensky să nu fie presat să accepte o pace proastă, menționând că acordurile de pace proaste nu durează”, potrivit comunicatului de presă al cabinetului.

UPDATE 13:27 Rusia își retrage trupele din orașele Melitopol și Zaporojie. Anunțul a fost făcut de administrația militară regională Zaporojie.

Potrivit autorităților ucrainene, forțele ruse se deplasează spre direcția Herson.

UPDATE 11:30 De la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, 263 de copii au fost uciși și 467 au fost răniți, anunță Procuratura Generală a Ucrainei.

„Potrivit informațiilor oficiale ale procurorilor pentru minori, 263 de copii au fost uciși și 467 au fost răniți. Aceste cifre nu sunt definitive, deoarece încă se documentează potențiale victime”, anunță instituția.

UPDATE 11:17 Autoritățile japoneze impun noi măsuri restrictive împotriva sectoarelor bancare din Rusia și Belarus din cauza invaziei la scară largă a Ucrainei, scrie novosti.dn.ua.

Potrivit Ministerului japonez de Externe, două bănci rusești, Moscow Credit Bank și Russian Agricultural Bank, au fost supuse unor măsuri restrictive ca parte a sancțiunilor suplimentare împotriva Rusiei.

O altă bancă belarusă, Belinvestbank (Banca belarusă pentru dezvoltare și reconstrucție), este, de asemenea, adăugată pe lista de sancțiuni.

Activele acestor instituții financiare vor fi înghețate în Japonia.

UPDATE 09:24 În regiunea Lugansk, trupele ruse au bombardat o piață, un colegiu și o școală. În urma atacurilor, două persoane au fost rănite. Luptele pentru capturarea orașului Severodonețk sunt în plină desfășurare, anunță șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

„Timp de mai multe ore, salvatorii au stins incendiul din pavilioanele comerciale ale pieței, cu o suprafață totală de 1.000 de metri pătrați. Flăcările au fost stăpânite abia spre seară. Instituțiile de învățământ din oraș au suferit, de asemenea, pagube: clădirea unui colegiu profesional a fost practic distrusă, precum și o școală secundară, din care au fost evacuate două victime”, a declarat Gaidai.

UPDATE 08:04 De la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, 32 de jurnalişti au fost ucişi şi alţi 16 răniţi, anunță Procuratura Generală a Ucrainei.

Oamenii legii investighează crimele comise de Federația Rusă împotriva a 147 de reprezentanți ai presei. 28 dintre ei sunt cetățeni străini.

„Reprezentanții presei ucrainene, americane, britanice, cehe, daneze, irlandeze, lituaniene, elvețiene, franceze și jurnalişti din Emiratele Arabe Unite au avut de suferit. Cei care se aflau în regiunea Kiev și în regiunile Zaporojie, Donețk, Lugansk și Herson au suferit cel mai mult”, anunță Procuratura Generală.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: