Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice:…

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice: „NATO va susține Ucraina până la victoria sa asupra Rusiei”

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Foto: Profimedia Images

NATO este hotărâtă să ajute Ucraina atât timp cât Putin va duce război în această țară, „chiar dacă durează luni sau ani”. În același timp, vrea să facă totul pentru ca războiul să nu se extindă, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, informează Ukrinform.

„Vedem un contrast puternic între forțele ruse și ucrainene: trupele ucrainene sunt curajoase și știu pentru ce luptă. Trupele ruse suferă de o conducere slabă, moral scăzut și mulți nu știu pentru ce luptă”, a spus secretarul general al NATO.

Stoltenberg consideră că sarcina sa principală constă în prevenirea unui război pe scară largă, astfel încât războiul să nu se extindă mai departe din Ucraina, pentru a minimiza riscul pe cât posibil.

NATO, potrivit liderului său, „conștient nu este parte la război”. În același timp, Alianța crește numărul de trupe și vehicule pe flancul său estic pentru a-și proteja membrii, în cazul unei escaladări a situației. În acest sens, în opinia sa, Germania joacă un rol principal.

Totodată, el a subliniat că de la începutul unui război pe scară largă în Ucraina, la 24 februarie, NATO nu a observat nicio schimbare în strategia nucleară a Rusiei. Astfel, Alianța nu are indicii privind un nivel mai ridicat de pregătire a arsenalului nuclear rusesc, a spus secretarul general.

Stoltenberg a subliniat că „Ucraina trebuie să câștige acest război pentru că își apără țara. Membrii NATO nu vor accepta niciodată anexarea ilegală a Crimeei. De asemenea, ne-am opus întotdeauna controlului rusesc asupra unor părți din Donbass din estul Ucrainei.”

În ceea ce privește acordurile de pace, decizia ar trebui luată chiar de Ucraina, a rezumat Stoltenberg.