Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Amnesty International declară că există…

Amnesty International declară că există dovezi care ar demonstra comiterea crimelor de război de către trupele ruse în regiunea Kievului

Amnesty International a declarat că există dovezi convingătoare care ar demonstra că trupele ruse au comis crime de război, inclusiv execuții extrajudiciare ale civililor, în perioada lunilor februarie și martie, când au ocupat o zonă din afara capitalei Ucrainei, informează Reuters.

„Nu sunt incidente izolate. Acestea fac parte, în multe cazuri, dintr-un tipar al forțelor ruse prin care au controlat și continuă să controleze un oraș sau un sat”, a declarat Donatella Rovera, consiliera principală a organizației nonguvernamentale Amnesty International, într-o conferință de presă la Kiev.

Informațiile colectate de organizație „pot fi folosite, sperăm, pentru a trage la răspundere făptașii, dacă nu astăzi, într-o zi în viitor”, a reiterat Rovera.

Autoritățile ucrainene declară că investighează peste 9.000 de potențiale crime de război comise de trupele ruse. Curtea Penală Internațională analizează și presupusele crime de război.

Raportul Amnesty este cel mai recent care documentează presupusele crime de război comise de forțele ruse în perioada când au ocupat o zonă la nord-vest de Kiev, inclusiv orașul Bucea, unde autoritățile ucrainene spun că au fost uciși peste 400 de civili. Moscova și-a retras trupele la începutul lunii aprilie.