LIVE TEXT/ A 94-a zi de război în Ucraina. Rusia a lansat un atac aerian asupra unei clădiri a unui cinematograf din Lisichansk, unde anterior se adăposteau mai mulți localnici – Ziarul de Gardă
 • LIVE TEXT/ A 94-a zi de război în Ucraina. Rusia a lansat un atac aerian asupra unei clădiri a unui cinematograf din Lisichansk, unde anterior se adăposteau mai mulți localnici

  LIVE TEXT/ A 94-a zi de război în Ucraina. Rusia a lansat un atac aerian asupra unei clădiri a unui cinematograf din Lisichansk, unde anterior se adăposteau mai mulți localnici
  Imagine-simbol
  28 mai 2022 | 21:52

  Este a 94-a zi de război în Ucraina. Cinci nave rusești din Marea Neagră continuă să reprezinte o amenințare pentru Ucraina. Din cauza furtunii, unele dintre nave s-au retras în adăposturile din apropierea Crimeei ocupate de Rusia, anunță Comandamentul Operațional „Sud”. Institutul pentru Studii de Război (ISW) raportează în cea mai recentă analiză că forțele ruse ar putea să încercuiască orașul Severodonețk în zilele următoare.

  Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

  Cronologia evenimentelor din Ucraina. Sâmbătă, 28 mai:

  UPDATE 21:52 Forțele ruse au lansat un atac aerian asupra unei clădiri a unui cinematograf din orașul Lisichansk, unde anterior se adăposteau mai mulți localnici, anunță șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

  „O lovitură aeriană a distrus clădirea unui cinematograf din Lisichansk. Nu există victime. Anterior, locuitorii din Lisichansk se ascundeau aici de bombardamente. Toți au fost evacuați cu mult timp în urmă”, a precizat Gaidai.

  El a subliniat că trupele ruse au lovit în mod deliberat locurile în care s-ar putea afla civili, încercând astfel să ucidă cât mai mulți ucraineni.

  Publicitate

  UPDATE 21:00 Trupele ruse au tras astăzi asupra unei biserici și a unei grădinițe din zona de frontieră a regiunii Sumî. O femeie a fost rănită, anunță Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei.

  UPDATE 19:57 Rusia își continuă ofensiva în Donbas pentru a ajunge la frontiera administrativă a regiunii Lugansk, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

  „În direcția Slaviansk, trupele de ocupație iau măsuri pentru a relua ofensiva în anumite direcții (…). Inamicul a încercat să avanseze în apropierea satului Pasika, dar nu a avut succes și s-a retras”, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

  UPDATE 18:22 Orașul portuar Nikolaev, din sud-vestul Ucrainei, a fost bombardat sâmbătă de forțele ruse.

  „Orașul Nikolaev a fost bombardat din nou în această dimineață. Rușii au lovit curtea unei zone rezidențiale, la 20 de metri de o grădiniță. Există persoane rănite din cauza bombardamentelor”, a anunțat șeful administrației regionale de stat Nikolaev, Vitali Kim.

  Publicitate

  UPDATE 18:04 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a explicat de ce vrea să se așeze la masa negocierilor cu președintele rus Vladimir Putin. În opinia sa, ceilalți reprezentanți ai țării nu rezolvă nimic, scrie unian.net.

  „Întrebarea nu este că vreau să negociez cu el (președintele rus Vladimir Putin n. red.), întrebarea este de ce nu există cineva cu care să se negocieze în afară de el. Putin a construit un stat în care fără el nu se decide nimic. Prin urmare, nu contează ce spune ministrul lor de externe. Nu contează dacă va trimite o delegație pentru a discuta cu noi. Toți acești oameni – nu reprezintă nimic, din păcate”, a spus Zelensky.

  UPDATE 17:24 Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, liderul Partidului Solidarității Europene, a încercat pentru a doua oară în ultimele zile să treacă frontiera de stat dintre Ucraina și Polonia, scrie unian.net.

  După încercarea nereușită de ieri de a trece frontiera, Poroșenko a ajuns din nou la punctul de trecere Rawa Ruska, însă nici de această dată nu i-a fost permisă ieșirea din țară.

  Vineri, 27 mai, la ora 21: 50, Poroșenko a încercat să treacă granița dintre Ucraina și Polonia prin punctul de control Rawa-Ruska din regiunea Lvov. Acesta era însoțit de cinci persoane.

  Poroșenko a declarat că urma să participe la Adunarea parlamentară a NATO de la Vilnius, iar ordinul de deplasare a fost semnat de Ruslan Stefanciuk, preşedinte al Radei Supreme a Ucrainei.

  Petro Poroșenko este cercetat într-un dosar penal de înaltă trădare și finanțare a terorismului.

  În octombrie 2021, Serviciul de Securitate al Ucrainei a început să investigheze posibila implicare a fostului președinte al Ucrainei Petro Poroșenko în aprovizionarea cu cărbune din autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk. Anterior, Serviciul de Securitate al Ucrainei a publicat înregistrările mai multor discuții telefonice ale președintelui consiliului politic al partidului ucrainean „Platforma de opoziție – pentru viață” Viktor Medvedciuk, care datează din 2014 și includ numele lui Poroșenko.

  UPDATE 16:34 Liderii Germaniei și Franței au avut sâmbătă o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, în care l-au presat pe Putin să accepte o încetare imediată a focului în Ucraina și să retragă trupele rusești din această țară, scrie CNN.

  Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron au vorbit cu Putin timp de 80 de minute „la inițiativa lor”, potrivit biroului de presă al guvernului german.

  „Cancelarul german și președintele francez au îndemnat la o încetare imediată a focului și la o retragere a trupelor rusești. Ei i-au cerut președintelui rus să se angajeze în negocieri directe serioase cu președintele ucrainean și să găsească o soluție diplomatică la conflict”, se arată în comunicatul de presă al guvernului german.

  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că negocierile dintre Rusia și Ucraina au fost înghețate. De asemenea, el a acuzat Kievul că face declarații „contradictorii” pe care Moscova nu le înțelege.

  Într-un interviu acordat săptămâna trecută agenției Reuters, consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak a exclus posibilitatea de a accepta un acord de încetare a focului cu Rusia și a declarat că Kievul nu va accepta niciun acord cu Moscova care să implice cedarea de teritoriu.

  UPDATE 15:14 Ministra adjunctă a Apărării, Anna Maliar, a negat informațiile, apărute în presa rusă, precum că Federația Rusă ar fi cucerit orașul Liman, scrie unian.net.

  Publicitate

  Potrivit autorităților ucrainene, în oraș încă se duc lupte crâncene.

  „Se poate spune cu siguranță: situația este dificilă, dar forțele noastre ripostează”, a declarat Maliar.

  UPDATE 13:27 În noaptea de 27 mai spre 28 mai, trupele ruse au lansat peste 20 de atacuri asupra Donbas, bombardând 14 localități. Sunt morți și răniți, anunță serviciul de presă al Departamentului principal al Poliției Naționale din regiunea Donețk.

  Potrivit autorităților ucrainene, trupele ruse au atacat Ucraina, folosind lansatoare de rachete multiple Uragan și Grad, artilerie grea, tancuri și arme de calibru mic.

  În context, polițiștii din Ucraina au deschis o procedură penală în temeiul articolului 438 (încălcarea legilor și obiceiurilor de război) din Codul penal ucrainean.

  UPDATE 12:25 Biserica Ortodoxă ucraineană, subordonată până în prezent Patriarhiei Ruse, și-a declarat „independența și autonomia deplină” față de Biserica Ortodoxă rusă, fiind o demonstrație a faptului că invazia rusă în Ucraina i-a transformat chiar și pe cei mai înflăcărați susținători ai Rusiei împotriva Kremlinului.

  În urma sinodului, reprezentanții Bisericii Ortodoxe ucrainene și-au exprimat dezacordul față de poziția Patriarhului Kirill al Moscovei și al întregii Rusii cu privire la războiul din Ucraina.

  „Conciliul condamnă războiul ca fiind o încălcare a poruncii lui Dumnezeu – „Să nu ucizi!” și își exprimă condoleanțele față de toți cei care au suferit în război”, a anunțat vineri Biserica Ortodoxă ucraineană într-o postare pe Facebook.

  Reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Ucraina au cerut autorităților ucrainene și autoritățile Federației Ruse să continue procesul de negociere și să caute „un cuvânt puternic și inteligent care ar putea opri vărsarea de sânge”.

  UPDATE 11:35 Forțele armate ale Ucrainei își întăresc pozițiile în direcțiile Harkov și Zaporojie, anunță generalul-locotenent Serghei Naev, comandant al forțelor de apărare ale Ucrainei.

  UPDATE 11:24 Trupele ruse au atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27-28 mai, regiunea Dnipropetrovsk. Nu au fost înregistrate victime, anunță Valentin Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk.

  „Noaptea și dimineața au fost activate alarmele de raid aerian. S-au tras din nou focuri de armă în districtul Krîvîi Rih”, a declarat Reznichenko.

  Potrivit acestuia, există distrugeri, dar oamenii nu au fost răniți.

  UPDATE 09:55 Administrația Biden a aprobat trimiterea de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune și lansare multiplă de rachete către Ucraina, un transfer semnificativ care ar putea ajuta enorm Ucraina în apărarea teritoriului său din regiunea Donbas, au declarat vineri oficiali americani, scrie The New York Times.

  Transferul va fi probabil anunțat săptămâna viitoare, a declarat un oficial care, la fel ca și ceilalți, a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni de securitate. Armele din transfer vor include lansatoare mobile de rachete care pot trage mult mai departe decât lansatoarele pe care Ucraina le folosește în prezent, notează sursa citată.

  Deși oficialii nu au oferit detalii cu privire la tipurile exacte de rachete pe care le vor furniza Statele Unite, cea folosită cel mai des de Pentagon este M31 GMLRS, pentru Guided Multiple Launch Rocket System – o armă de precizie ghidată prin satelit care transportă aproximativ aceeași cantitate de explozibili ca o bombă de 500 de kilograme, lansată din aer.

  Aceasta poate zbura mai mult de 40 de mile, mult peste raza de acțiune a oricărei artilerii pe care o folosește acum Ucraina. Potrivit unui raport publicat de Congressional Research Service în luna iunie, Pentagonul a cheltuit aproximativ 5,4 miliarde de dolari pentru a cumpăra peste 42.000 de astfel de rachete începând din 1998.

  Din acest motiv, au existat unele temeri în rândul oficialilor administrației că președintele rus, Vladimir Putin, ar putea considera acest transfer ca fiind provocator.

  Dar oficialul a declarat că administrația încearcă să se asigure că Statele Unite pot argumenta în mod rezonabil că nu oferă Ucrainei capacitatea de a lovi adânc în teritoriul rusesc.

  Statele Unite plănuiesc să includă în următorul pachet de arme pentru Ucraina sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate, sau Himars, lansatoare de rachete multiple care se deplasează pe șasiuri de camion cu roți, au declarat oficialii.

  Lansatoarele se vor alătura obuzierelor de 155 de milimetri pe care Statele Unite au început să le trimită Ucrainei luna trecută, în timp ce Rusia a trecut la o nouă fază a războiului, concentrându-se pe acapararea mai multor teritorii în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

  O capsulă de șase rachete GMLRS poate fi lansată în câteva secunde și ar putea provoca asupra unei ținte la fel de multe pagube ca o lovitură aeriană cu bombe ghidate.

  John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului, a refuzat vineri să confirme că a fost luată decizia de a furniza lansatoarele.

  UPDATE 09:30 De la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, 242 de copii ucraineni au fost uciși, iar 440 au fost răniți, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

  „Aceste cifre nu sunt definitive, deoarece se lucrează în continuare la stabilirea lor în locurile de ostilități active din teritoriile ocupate temporar și eliberate”, susține Statul Major.

  Potrivit autorităților ucrainene, cel mai mare număr de copii răniți este în regiunea Donețk – 153, fiind urmată de regiunea Kiev – 116, regiunea Harkov – 108, regiunea Cernihiv – 68, regiunea Lugansk – 51, regiunea Herson – 49, regiunea Nikolaev – 45, regiunea Zaporojie – 28, regiunea Sumî – 17, în orașul Kiev – 16, regiunea Jîtomîr – 15.

  UPDATE 08:14 Institutul pentru Studii de Război (ISW) raportează în cea mai recentă analiză că, pe 27 mai, forțele ruse au lansat atacuri asupra orașului Severodonețk și ar putea să-l încercuiască în zilele următoare.

  „Forțele rusești au început atacurile directe asupra Severodonețk pe 27 mai, deși nu încercuiseră încă complet orașul. Forțele rusești au avut performanțe slabe și este puțin probabil să poată avansa rapid în Severodonețk. Forțele rusești continuă să obțină progrese constante și treptate în jurul orașului, dar nu i-au încercuit încă pe apărătorii ucraineni. Forțele ucrainene continuă să mențină apărarea în estul Ucrainei și au încetinit majoritatea liniilor de înaintare rusești. Forțele rusești vor continua probabil să facă progrese treptate și ar putea reuși să încercuiască Severodonețk în zilele următoare, dar operațiunile rusești din jurul orașului Izium rămân în impas și este posibil ca forțele rusești să nu poată crește ritmul avansării lor”, anunță ISW.

  UPDATE 07:45 Cinci nave rusești din Marea Neagră continuă să reprezinte o amenințare pentru Ucraina. Din cauza furtunii, unele dintre nave s-au retras în adăposturile din apropierea Crimeei ocupate de Rusia, anunță Comandamentul Operațional „Sud”.

  „Furtuna din Marea Neagră forțează o parte din grupul de nave inamice să se retragă în ascunzători din apropierea Crimeei, dar două nave cu rachete și trei ambarcațiuni de debarcare continuă să acționeze ca blocanți ai navigației și amenință să lanseze atacuri cu rachete pe teritoriul ucrainean”, se arată într-un comunicat.

  ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia:

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Procurorii au pornit urmărirea penală în cazul denunțurilor false privind alertele cu bombă din ziua de marți. Detalii de la PCCOCS

  Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Inspectoratul Național de Investigații (INI) din cadrul Poliției, investighează denunțurile false din ziua de marț…
  Procurorii au pornit urmărirea penală în cazul denunțurilor false privind alertele cu bombă din ziua de marți. Detalii de la PCCOCS

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler