Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 83-a zi…

LIVE TEXT A 83-a zi de război în Ucraina. Soldații ucraineni, evacuați de la Azovstal, vor fi audiați în cadrul unei cauze penale „privind crimele comise de regimul ucrainean împotriva populației civile din Donbas” – Comitetul de anchetă al Rusiei

Este a 83-a zi de război în Ucraina. Autoritățile ucrainene anunță că 53 de militari ucraineni grav răniți au fost evacuați de la Azovstal la Novoazovsk, în timp ce alte 211 de persoane au fost evacuate la Olenivka. În ultimele 24 de ore, zece persoane au fost ucise, iar alte trei rănite, în bombardamentele rusești din regiunea Lugansk.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Marți, 17 mai. LIVE TEXT:

UPDATE 21:55 Anchetatorii ruși vor interoga soldații ucraineni care au fost evacuați de la uzina „Azovstal” pe teritoriul ucrainean ocupat de ruși, transmite RBK.

Comitetul de anchetă al Rusiei: „Anchetatorii ruși vor interoga militarii ucraineni care s-au ascuns la uzina Azovstal din Mariupol, în cadrul unei cauze penele privind crimele comise de regimul ucrainean împotriva populației civile din Donbas”.

De asemenea, Comitetul de anchetă al Rusiei susține că va stabili identitatea soldaților ucrainenei și va verifica implicarea lor în crime împotriva civililor. Mărturiile acestora vor fi comparate cu alte date disponibile în cadrul dosarului penal.

UPDATE 20:55 Autobuzele cu soldații ucraineni, evacuați de la uzina „Azovstal” din Mariupol au ajuns în Elenovka, din regiunea Donețk, localitate ocupată de ruși, scrie unian.

UPDATE 20:20 Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a discutat la telefon cu președintele Franței Emmanuel Macron despre salvarea militarilor ucraineni de la uzina „Azovstal” și perspectivele procesului de negocieri, despre problema aprovizionării cu combustibil a Ucrainei, despre examinarea cererii ucrainene pentru statutul de candidat la UE, dar și despre pregătirea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

UPDATE 19:55 36 de oameni au fost evacuați marți din regiunea Lugansk, care este tot mai des bombardată de ruși. Potrivit șefului administrației militare din regiunea Lugansk, Serghei Gaidai, autobuzul care evacua 30 de adulți și 6 copii din orașele Severodonețk și Lisiciansk, a fost atacat de ruși cu sisteme de lansare de rachete „Grad”.

„În condiții dificile, dar evacuarea a fost reluată. Odată cu agravarea situației sunt tot mai mulți doritori. Zeci de mii în fiecare zi. Dar acum suntem nevoiți să evacuăm sub foci, pentru că traseul este în continuare atacat de ruși. Pe 17 mai, autobuzul care evacua 26 de oameni a fost atacat cu sisteme de lansare de rachete „Grad”. Din fericire, toți au rămas în viață. Sunt deja în siguranță”, a spus șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

Tot miercuri, au fost salvați 8 locuitori din Vrubivka și 32 de locuitori din Ghisk. În total – 73 de persoane.

UPDATE 18:40 Finlanda și Suedia vor depune pe 18 mai cererea pentru aderarea la NATO. Despre asta a anunțat prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, la o conferință de presă comună cu președintele Finlandei Sauli Niinistö, la Stockholm, scrie unian.

Parlamentul Finlandei cu câteva ore mai devreme a aprobat aderarea țării la Alianța Nord-Atlantică cu o majoritate covârșitoare. În aceeași zi, ministrul suedez de externe Ann Linde a semnat cererea țării sale.

Pe 16 mai, președintele rus Vladimir Putin a declarat că extinderea NATO către Finlanda și Suedia nu reprezintă o amenințare directă pentru Federația Rusă, deoarece Moscova nu are probleme cu aceste țări. Totuși, potrivit lui Putin, „extinderea infrastructurii militare pe acest teritoriu (Finlanda și Suedia – n.r.) va provoca cu siguranță o reacție” din partea Moscovei.

Războiul din Ucraina a schimbat politicile de securitate și a alimentat un val de sprijin public pentru aderarea la NATO în Finlanda și Suedia.

UPDATE 17:30 Podul de lângă Zatoka, peste liman, a fost atacat din nou de trupele rusești. Potrivit Comandamentul Operațional „Sud”, două rachete de croazieră au lovit podul noaptea. Aceasta este a cincea lovitură cu rachetă efectuată de forțele ruse. În același timp, potrivit părții ucrainene, podul nu mai funcționează de mai bine de două săptămâni. Are nevoie de o reparație pe termen lung, ceea ce în prezent este imposibil.

UPDATE 16:30 Șeful administrației militare din regiunea Donețk, Pavel Kirilenko, anunță că rușii au bombardat astăzi orașele Soledar, Bahmut și Konstantinovka.

Serviciul de Urgență al Ucrainei a precizat că în timpul bombardării lui Bahmut, un obuz a lovit o clădire rezidențială cu cinci etaje. Potrivit primelor informații, o persoană a murit. De sub dărâmături, salvatorii au reușit să scoată un copil rănit.

UPDATE 16:00 Ministerul rus al Justiției a cerut Curții Supreme a Rusiei să recunoască batalionul ucrainean „Azov” drept organizație teroristă, transmite RIA Novosti. Ședința de judecată pe acest subiect va avea loc pe 26 mai.

UPDATE 15:30 Ministrul ucrainean al Apărării, Aleksei Reznikov, susține că soldaților din Mariupol le-a fost dat un nou ordin – să-și salveze viețile, scrie unian.

Aleksei Reznikov a menționat că ordinul de a reține grupuri de până la 20.000 soldați ruși și de a nu-i lăsa să meargă la Zaporojie și mai departe în Donbas, inclusiv de a-i îndepărta de la Kiev, a fost îndeplinit.

„Acum au un nou ordin – să-și salveze viețile, Ucraina are nevoie de ei. Acesta este lucrul principalul”, a spus ministrul ucrainean al Apărării.

UPDATE 15:09 Comandamentul Operațional „Nord” anunță că trupele ruse au bombardat marți regiunea Sumî, fiind înregistrate zeci de explozii.

UPDATE 14:59 Presa rusă scrie că cei peste 260 de soldați ucraineni, despre care autoritățile ucrainene au anunțat că au fost evacuați luni seară de la combinatul Azovstal, s-au predat.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că, în ultimele 24 de ore, peste 250 de militanți ascunși la uzina Azovstal din Mariupol au depus armele și s-au predat, scrie RIA Novosti, presa afiliată Kremlinului.

„Ieri a început predarea militanților din unitatea naționalistă Azov și a militarilor ucraineni blocați la uzina Azovstal din Mariupol. În ultimele 24 de ore, 265 de militanți au depus armele și s-au predat, dintre care 51 grav răniți”, a spus Konașenkov.

UPDATE 14:37 Mihail Podolyak, Consilierul șefului biroului președintelui ucrainean, a confirmat informațiile părții ruse că procesul de negocieri dintre Ucraina și Federația Rusă a fost suspendat, scrie novosti.dn.ua.

UPDATE 14:34 Ministrul adjunct de Externe rus, Andrei Rudenko, susține că Ucraina s-a retras din procesul de negociere cu Rusia, scrie TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

„Negocierile nu continuă. Ucraina s-a retras de fapt din procesul de negociere”, a declarat el.

El a adăugat că Kievul nu a oferit un răspuns la tratatul propus de Rusia.

UPDATE 13:26 Vicepremiera ucraineană Irina Vreșciuk anunță că operațiunea de salvare a militarilor ucraineni de la uzina Azovstal din Mariupol este în curs de desfășurare.

Peste 50 de militari ucraineni răniți au fost evacuați luni, 16 mai, de la Azovstal.

„52 de militari grav răniți au fost evacuați ieri. Odată ce starea lor se va stabiliza, îi vom schimba cu prizonieri de război ruși”, a spus ea și a precizat că autoritățile lucrează la alte etape ale operațiunii umanitare.

UPDATE 13:16 Orașul asediat Mariupol se află în pragul unei epidemii care ar putea apărea la vară. Peste 100.000 de locuitori au rămas în oraș fără un sistem de canalizare funcțional. Declarațiile au fost făcute de primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, scrie novosti.dn.ua.

„În aceste două luni de război, trupele rusești de ocupație au ucis peste 20 de mii de localnici. Oamenii au fost îngropați în moduri diferite”, a spus Boicenko.

Potrivit acestuia, rușii și-au ascuns astfel „crimele de război”.

Pentru a salva civilii, a spus Boicenko, este necesar să se unească eforturile partenerilor internaționali și ale organizațiilor umanitare.

UPDATE 12:20 Uniunea Europeană va ajuta Ucraina să exporte cerealele care sunt blocate în porturile maritime. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Comisiei Europene (CE) și înaltul reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, Josep Borrell, în cadrul unui briefing de presă, după o reuniune a Consiliului UE la nivelul miniștrilor de externe din statele membre ale UE, la Bruxelles, scrie unian.net.

Borrell spune că a fost adoptat un plan de acțiune pentru a deschide așa-numitele „coridoare verzi” pentru Ucraina.

„Trebuie să ajutăm Ucraina să continue să producă și să exporte cereale. Instalațiile de depozitare ale Ucrainei sunt acum pline, dar nu pot exporta aceste cereale. Autoritățile ucrainene trebuie să elibereze capacitatea de stocare pentru a accepta următoarea recoltă. De aceea, lucrăm pentru a ajuta la transportarea acestor cereale cu trenurile, prin „coridoarele de solidaritate””, a subliniat Borrell.

UPDATE 11:33 În regiunea Lugansk, 818 posturi de transformare au fost distruse sau deconectate din cauza ostilităților și doar o singură localitate din cele 42, aflate sub controlul guvernului ucrainean, dispune de curent electric, anunță șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai.

Potrivit acestuia, în regiunea Lugansk există 117 510 de abonați care au rămas fără curent electric.

UPDATE 10:29 Trupele ruse au lansat atacuri cu rachete asupra orașului Ohtîrka. Potrivit informațiilor preliminare, sunt cel puțin cinci răniți, scrie unian.net.

Șeful administrației militare regionale din Sumî, Dmitro Zhivitsky, a declarat că trupele ruse au lansat cinci rachete rusești.

„A avut loc o lovitură cu rachete inamice asupra Ohtîrka în jurul orei cinci dimineața. Cinci rachete rusești au aterizat pe obiecte civile și au provocat numeroase distrugeri. Depozitele au luat foc. O serie de case au fost avariate. În general, au fost afectate partea centrală a orașului și cartierul de locuințe Dachny. Ferestrele din biserică au fost sparte. O grădiniță a fost avariată”, a anunțat Zhivitsky.

UPDATE 10:07 Forțele ruse au tras rachete asupra regiunii Cernihiv în dimineața zilei de 17 mai. Președintele administrației regionale de stat Cernihiv, Veaceslav Ceaus, anunță că sunt morți și răniți.

„Această dimineață nu este una bună pentru regiunea Cernihiv. Dimineața, inamicul a lansat atacuri cu rachete asupra satului Desna. Angajații Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență și forțele de ordine lucrează acolo”, a spus el.

Conform informațiilor preliminare, sunt morți și numeroși răniți.

„Acest lucru confirmă încă o dată ceea ce tot spun. Războiul nu s-a terminat, nu a părăsit regiunea Cernăuți, nu a părăsit orașele noastre”, a subliniat el, îndemnându-i pe locuitorii din regiune să nu ignore alarmele antiaeriene.

UPDATE 09:08 În ultimele 24 de ore, zece persoane au fost ucise, iar alte trei rănite, în bombardamentele rusești din regiunea Lugansk, anunță șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai.

„Rușii au bombardat spitalul multifuncțional din Severodonețk, clădirea asociației științifice și de producție din Severodonețk, au distrus un magazin de materiale de construcții și patru clădiri înalte. De asemenea, au efectuat lovituri aeriene în raionul Popasna, patru case în Rubijne și două în Lisichansk”, a spus Serghei Gaidai.

Potrivit lui Gaidai, în ultimele 24 de ore, forțele ruse au suferit numeroase pierderi.

UPDATE 08:39 Există un decalaj semnificativ între intențiile pe care Moscova le are în Ucraina și capacitatea forțelor sale de a le pune în practică, iar într-o asemenea situație, la Kremlin crește riscul de decizie ad-hoc, avertizează adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu acordat Digi 24.

Ucraina poate câștiga acest război, dar nu trebuie subestimată, totuși, capacitatea militară a Rusiei. Evaluarea NATO este că acest conflict riscă să se prelungească, deși asta ar fi în dezavantajul lui Putin. El va urmări să taie Ucrainei accesul la Marea Neagră, susține Mircea Geoană. Detalii aici.

UPDATE 08:06 Forțele armate ucrainene susțin că au dislocat trupele rusești din apropierea satului Sîrotîno, în direcția Severodonețk. Potrivit acestora, forțele ruse au suferit pierderi și s-au retras.

Conform Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, ofensiva armatei ruse în zona de est a Ucrainei se află în curs de desfășurare. Principalele eforturi ale trupelor ruse fiind concentrate în direcția Donețk.

„În direcția Donețk, inamicul continuă să bombardeze cu mortiere, artilerie cu arme de calibru mic, lansatoare multiple de rachete. În regiunile Donețk și Lugansk, în ultimele 24 de ore, au fost respinse unsprezece atacuri inamice, au fost distruse cinci tancuri, un sistem de rachete sol-aer Tor, șase sisteme de artilerie, douăsprezece piese de echipament de luptă blindat și un vehicul inamic”, se arată în raport.

UPDATE 07:50 Viceministra ucraineană a Apărării, Anna Maliar, a anunțat că 53 de militari ucraineni grav răniți au fost evacuați de la Azovstal la Novoazovsk, în timp ce alte 211 de persoane au fost evacuate la Olenivka, scrie novosti.dn.ua.

Potrivit lui Maliar, în perioada următoare va avea loc un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina.

„Măsurile de salvare a luptătorilor din Azovstal continuă. Din păcate, este imposibil să deblocăm orașul Mariupol din punct de vedere militar. Cel mai important lucru acum este să salvăm viețile soldaților noștri”, a subliniat ea.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: