Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 80 de zile…

LIVE TEXT 80 de zile de război în Ucraina. Cărți de joc, înfățișând ruși pe care îi suspectează de crime de război, lansate de armata ucraineană

Forțele armate ucrainene au câștigat probabil bătălia pentru Harkov, arată datele Institutului pentru Studierea Războiului din SUA, transmite Unian. Potrivit unui nou raport al Institutului, armata rusă a decis probabil să se retragă complet din pozițiile sale din jurul Harkovului, în fața contraofensivelor ucrainene.

După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, pe 24 februarie, o „operațiune militară specială” în Ucraina, transformată mai apoi într-o „operațiune de demilitarizare și denazificare” sau „operațiune de eliberare a Donbasului”, mai multe orașe au fost distruse de rachetele rusești, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Potrivit datelor ONU, până la 11 mai, aproximativ 3.541 de persoane au fost ucise și 3.785 au fost rănite de la începutul războiului. Printre morți se numără și 239 de copii.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Sâmbătă, 14 mai. LIVE TEXT:

UPDATE 21:21

Armata ucraineană a lansat două pachete de cărți de joc, înfățișând ruși pe care îi suspectează de crime de război, transmite BBC.

Ideea este inspirată de setul de 55 de cărți de joc pe care armata americană le-a produs în invazia Irakului din 2003, înfățișând ceea ce spunea că sunt cei mai căutați membri ai guvernului lui Saddam Hussein.

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnyi, a declarat că aceste cărți de joc au fost produse cu ajutorul voluntarilor din comunitatea internațională de informații InformNapalm.

UPDATE 20:30 Trupele ucrainene se pregătesc să trimită corpurile neînsuflețite ale soldaților ruși în Rusia, deși Kremlinul nu a făcut apel privind returnarea cadavrelor, transmite Euronews. Autoritățile ucrainene spun că acționează în conformitate cu dreptul internațional.

Rămășițele soldaților au fost mutate într-o unitate din afara Kievului înainte de a fi încărcate în trenuri frigorifice în așteptarea transferului, notează sursa citată.

Șeful departamentului de cooperare civilo-militară al Ucrainei spune că, deși aceste transferuri fac parte din protocolul internațional, Kremlinul nu a făcut apel pentru returnarea cadavrelor.

„Aici sunt păstrate câteva sute de cadavre ale ocupanților (ruși). Există mai multe astfel de stocuri pe teritoriul Ucrainei. Vor fi păstrate aici până când se va lua o decizie la nivel interstatal de transfer a acestor cadavre. Partea ucraineană este pregătită să le predea mâine sau chiar astăzi. Cu toate acestea, până acum nu au existat apeluri din partea rusă pentru a primi aceste cadavre”, a declarat colonelul armatei ucrainene, Volodymyr Lyamzin.

Se presupune că Moscova a ignorat ofertele repetate ca morții să fie returnați, în timp ce oficialii ucraineni spun că Rusia este mai preocupată de acoperirea amplorii pierderilor și este dispusă să-și abandoneze militarii decedați, mai notează sursa citată.

UPDATE 17:55 Miniștrii de externe din Grupul celor șapte (G7) au anunțat sâmbătă, 14 mai, că nu vor accepta niciun câștig teritorial al Rusiei în Ucraina.

„Nu vom recunoaște niciodată granițele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin agresiune militară”, au declarat miniștrii de externe G7, transmite Politico.eu. Țările din G7 își vor menține „angajarea în sprijinul suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, inclusiv a Crimeei și a tuturor statelor”, au spus șefii diplomațiilor țărilor G7.

Declarația vine pe fondul îngrijorărilor ucrainene că țările occidentale ar putea fi dispuse să accepte un acord în detrimentul Ucrainei. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu joi că președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut Ucrainei să facă concesii asupra suveranității sale pentru a-l ajuta pe președintele rus Vladimir Putin să salveze fața.

UPDATE 15:16 Rușii s-au retras din zona orașului Harkov, în direcția graniței cu Rusia, a anunțat primarul orașului, Ihor Terekhov, citat de BBC.

„Acum este calm la Harkov și oamenii se întorc treptat în oraș. Oferim alimentare cu apă, gaz și electricitate tuturor cetățenilor. Cu toate acestea, din păcate, multe clădiri rezidențiale sunt distruse sau deteriorate. Nu au existat bombardamente în oraș în ultimele cinci zile. A existat o singură încercare din partea rușilor de a lovi orașul cu o rachetă lângă aeroportul Harkov, dar racheta a fost eliminată de Apărarea Aeriană a Ucrainei”, a spus primarul.

UPDATE 13:45 Autoritățile ucrainene fac eforturi pentru evacuarea a 60 de oameni de la combinatul siderurgic Azovstal – cei mai grav răniți, dar și personal medical, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Veresciuk, la un post local, preluat de Guardian, transmite Digi 24.

Potrivit Reuters, mulți dintre cei care se află în continuare în combinat sunt luptători din Regimentul Azov. Comandantul adjunct al regimentului, Sviatoslav Palamar, spusese că vor continua să reziste cât timp vor putea.

„Inamicul nostru, sprijinit de aviație și artilerie, continuă să atace. Continuă asaltul asupra pozițiilor noastre, dar și noi continuăm să-i respingem”, a declarat Palomar, notează sursa citată.

UPDATE 12:45 Regiunea Odesa a întărit controlul la frontiera cu regiunea separatistă transnistreană a R. Moldova. Autoritățile ucrainene întreprind măsuri suplimentare de filtrare, transmite Unian, cu referire la declarațiile reprezentantului comandamentului operațional „Sud”, Vladislav Nazarov.

UPDATE 10:27 Faptul că Rusia a reușit să impună o conducere pro-rusă doar într-un oraș ucrainean – Herson – arată eșecul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, transmite BBC.

Referitor la referendumul pe care intenționează să-l organizeze în Herson, privind includerea regiunii în cadrul Federației Ruse, Ministerul britanic al Apărării notează că, dacă se va desfășura un astfel de referendum, Rusia „va manipula aproape sigur rezultatele pentru a arăta o majoritate clară în favoarea părăsirii Ucrainei”.

Cu toate acestea, faptul că Rusia a reușit doar să impună o conducere locală pro-rusă într-un oraș ucrainean, evidențiază eșecurile planului său inițial de a plasa „majoritatea regiunilor Ucrainei sub autoritate pro-rusă pe termen lung”, notează sursa citată.

UPDATE 9:17 Peste 1000 de localități ocupate de ruși au fost eliberate de forțele armate ucrainene, a anunțat președintele Ucrainei, Volodymir Zelensky. El a subliniat, într-un mesaj făcut public vineri seara, 13 mai, că în ultimele 24 de ore au fost eliberate încă 6 noi localități, în total – 1015. Localitățile sunt reconectate la energie electrică, apă, comunicații, transport și servicii sociale, a spus Zelensky.


„Desigur, nu uităm de fiecare oraș și fiecare comunitate care este încă sub ocupație. Herson, Melitopol, Berdyansk, Energodar, Mariupol și toate orașele și orașele din Donbas. Eliberarea treptată a regiunii Harkov dovedește că nu vom lăsa pe nimeni în mâinile inamicului”, a subliniat președintele Ucrainei.

UPDATE 9:00 „Forțele ucrainene au împiedicat trupele rusești să încercuiască, darămite să captureze, Harkovul și apoi le-au alungat de sub oraș, așa cum au făcut cu trupele ruse care încercau să captureze Kievul”, se arată în raportul Institutului pentru Studierea Războiului din SUA, transmite Unian.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: