Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cum poți ajunge trădător și…

Cum poți ajunge trădător și inamic în Rusia? Jurnaliștii Yuri Dud și Leonid Parfeonov, cântăreața Vera Brejneva, actorul Danila Kozlovsky, incluși în lista „trădătorilor și inamicilor poporului”

„Comitetul apărării intereselor naționale”, organizație publică din Federația Rusă, a creat o listă a „trădătorilor și inamicilor poporului”, în care au fost adăugate aproximativ 200 de persoane publice care s-au exprimat negativ față de invazia trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei. Printre „trădători și inamici” se numără jurnaliștii Yuri Dud și Leonid Parfeonov, cântăreața Vera Brejneva, actorul Danila Kozlovsky și mulți alții.

Motivația organizației

„Comitetul apărării intereselor naționale” este o organizație publică rusă, lansată în 2020, care își declara inițial scopul de a informa oamenii despre activitățile „agenților străini” pe teritoriul Federației Ruse. În urma declanșării războiului, s-a întocmit și lista „trădătorilor și inamicilor”, organizația motivându-și acțiunile prin „apărarea intereselor patriei”.

„Noi, forțele patriotice ruse, credem că astăzi, mai mult ca niciodată, este important să fim uniți în jurul provocărilor și amenințărilor comune. Cu toate acestea, remarcăm activitatea unor indivizi care se opun prosperității și securității patriei noastre. Acești trădători, în retorica lor, merg până la declarații directe de sprijin pentru sancțiunile anti-ruse și presiunea politică asupra patriei noastre, precum și disponibilitatea lor de a lupta împotriva acesteia în interesele altor țări. Sunt trădători pe care nu-i vom uita sau ierta niciodată. Și vom depune toate eforturile pentru a-i face să răspundă pentru acțiunile lor”, scrie pe site-ul organizației (disponibil doar pe teritoriul Rusiei). 

Cine și de ce a fost introdus în listă

Actorul Danila Kozlovsky a fost declarat „trădător” și „răspânditor de fake-uri” pentru postările sale pe Instagram, unde și-a scris gândurile față de invazia rusească.

„Frică și rușine. Oare poți în secolul 21, într-o perioadă instabilă și grea, provocată de COVID și alte conflicte, să rezolvi astfel de probleme prin operațiuni militare împotriva poporului frățesc. Mor soldați și civili. Aici nu trebuie să te pricepi în politică pentru a înțelege absolut clar că unor astfel de lucruri nu pot fi găsite justificări”.

Cu formularea „răspândește fake-uri despre războiul cu poporul ucrainean, în timp ce are loc operațiunea de luptă împotriva neo-nazismului. Nu a condamnat distrugerea poporului din Donbas de către naționaliștii ucraineni timp de 8 ani”, a fost declarat „trădător” și rapperul Miron Feodorov (Oxxxymiron). 

Cauză a fost video-ul lui, în care acesta și-a arătat dezacordul față de invazia Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei. 

„Eu sunt în totalmente împotriva acelui război pe care chiar acum l-a declanșat Rusia împotriva poporului ucrainean. Eu consider că este o catastrofă și o crimă.”

Ulterior artistul rus a organizat o serie de concerte „Russians Against War” (rușii împotriva războiului), în Istanbul, Berlin și Londra. Toți banii acumulați au fost direcționați spre ajutorul refugiaților ucraineni. 

Artista Vera Brejneva, a fost declarată „inamic” pentru o postare în care ruga soldații ruși să nu meargă în Ucraina. 

„Acțiuni militare au loc în Kiev, Jîtomîr, Harkiv, Berdeaansk, Melitopol, Herson, Cernihiv, Odesa, Kahovka și în alte orașe și sate. Toți ucrainenii imploră soldații ruși: Nu veniți, nu ucideți!”

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat o lege, care, potrivit lui, incriminează falsurile cu privire la acțiunile armatei ruse în cadrul „operațiunilor speciale”. Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a explicat că „aceste norme au fost luate din necesitatea de a proteja soldații, ofițerii și adevărul”

Vasile Ursachi, stagiar ZdG