Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Istoria din spatele timbrelor care…

Istoria din spatele timbrelor care ilustrează celebrul slogan „Navă rusească, du-te-n ****”. Stocul s-a epuizat într-un timp record

Timbrele poștale cu imaginea unui soldat ucrainean care-i arată degetul mijlociu unei nave militare rusești, puse în vânzare zilele trecute în oficiile poștale din Ucraina, s-au epuizat vineri după amiază, scrie ediția franceză a Huffington Post, făcând trimitere la jurnaliștii AFP.

Timbrul reprezintă ilustrarea unei întâmplări din prima zi a războiului declanșat de ruși în Ucraina, atunci când echipajul unei nave militare rusești, somând ucrainenii de pe insula Șerpilor să se predea, au primit drept răspuns mesajul „Русский военный корабль, иди на***” (Navă militară rusească, du-te-n ****).

Mesajul s-a răspândit rapid în întreaga lume și a devenit un simbol al rezistenței ucrainenilor în fața rușilor.

Cum a apărut celebra expresie „Русский военный корабль, иди на***”

Pe 24 februarie, în prima zi a invaziei în Ucraina, rușii au preluat controlul asupra insulei Șerpilor, situată în Marea Neagră. În acea zi, marinarii unei nave militare rusești, care ulterior s-a dovedit a fi crucișătorul „Moskva”, scufundat vineri în apele Mării Negre, le-a cerut grănicerilor ucraineni care păzeau insula să se predea. Drept răspuns, unul dintre grănicerii de pe insulă le-a transmis rușilor: „Русский военный корабль, иди на***” (Navă militară rusească, du-te-n ****).

Dialogul purtat între echipajul navei ruse și grănicerii de pe insula Șerpilor:
Suntem o navă militară rusească. Vă sugerăm să predați armele și să vă predați. În caz contrar vom deschide focul.
Navă rusească, du-te-n ****.

Ulterior președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că grănicerii care apărau Insula Șerpilor au refuzat să se predea și „au murit ca niște eroi”, urmând să primească, post-mortem, titlul de Erou al Ucrainei.

Câteva zile mai târziu s-a aflat că cei 13 grăniceri ucraineni erau în viață, fiind luați prizonieri de către ruși.

Pe 24 martie, ucrainenii au anunțat că, în urma unui schimb de prizonierii, toți grănicerii ucraineni capturați de ruși pe insula Șerpilor au fost eliberați și s-au întors acasă.

Militarul care a rostit celebra frază „Navă rusească, du-te-n ***” a fost decorat.

Sursa foto: Ministerul Apărării al Ucrainei

Nava rusească trimisă ***** s-a scufundat. Era cea mai importantă navă din Marea Neagră a armatei ruse

Pe 13 aprilie, Volodimir Zelenski a prezentat timbrul poştal care-l înfățișează pe militarul ucrainean arătându-i degetul mijlociu navei militare ruse.

Lansarea timbrului s-a suprapus cu un eveniment major al confruntării ruso-ucrainene. Pe 14 aprilie, crucișătorul care cucerise insula Șerpilor, dovedit a fi nava amiral a Rusiei în Marea Neagră, numită „Moskva”, s-a scufundat în urma unui incendiu de proporții la bord.

În timp ce ucrainenii susțin că nava s-a scufundat după ce a fost lovită de două rachete ucrainene și că întreg echipajul de 500 de oameni a murit, oficialii ruși afirmă că motivul scufundării ar fi fost o furtună și un incendiu care a izbucnit la bord. Totodată rușii susțin că întreg echipajul de marinari ar fi fost salvat.

Odată cu eșuarea crucișătorului „Moskva”, mesajul „Русский военный корабль, иди на***”/Navă militară rusească, du-te-n ****” a devenit și mai popular, iar ucrainenii au făcut cozi ca să cumpere timbrele de colecție.

„Probabil este pentru prima dată în istorie când coada pentru un timbru poștal este mai mare decât pentru un iPhone”, au scris reprezentanții poștei ucrainene pe Twitter

Timbrul, rezultatul unui concurs lansat de Poșta ucraineană. Autorul, un caricaturist din Lviv

„Luni ne vom descurca mai bine. Am vrut să imprimăm mai multe timbre, dar bombardamentul de aseară de la Kiev a perturbat funcționarea tipografiei și nu am putut tipări cantitatea planificată”, a justificat directorul general al serviciului poștal, potrivit ediției franceze a Huffington Post.

Poșta din Ucraina lansase un concurs la începutul lunii martie pentru a ilustra episodul petrecut pe 24 februarie lângă insula Șerpilor.

După ce s-au înregistrat peste 500 de înscrieri la concurs, a fost selectată ilustrația caricaturistului Boris Groh, din Lviv, în care apare un soldat arătând degetul mijlociu navei rusești.

„Când am proiectat timbrul nu știam deznodământul acestui episod, dar suntem încântați”, a comentat pentru AFP Igor Smelianski, directorul general al poștei ucrainene.