Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Poliția spaniolă a confiscat un…

Poliția spaniolă a confiscat un super-iaht de peste 90 milioane de euro, care aparține oligarhului rus Viktor Vekselberg, cunoscut drept „baronul aluminiului” – FOTO

Sursa foto: Reuters

Poliția spaniolă a confiscat luni, 4 aprilie, un super-iaht care aparține oligarhului rus Viktor Vekselberg, cunoscut drept „baronul aluminiului”, la cererea autorităților americane, fiind pentru prima dată când SUA confiscă bunuri rusești de când Federația Rusă a invadat Ucraina, transmite Reuters.

Evaluat la peste 90 de milioane de euro (99 de milioane de dolari), super-iahtul „Tango” cu o lungime de 78 de metri a fost confiscat într-un șantier naval de pe insula mediteraneană Mallorca.

Poliția spaniolă a precizat că de pe navă au fost confiscate, de asemenea, documente și dispozitive de stocare a datelor.

Departamentul de Justiție al SUA a declarat luni că „Tango” face obiectul confiscării pe baza încălcării legilor americane privind frauda bancară, spălarea de bani și sancțiunile.

Vekselberg nu se află pe lista persoanelor care fac obiectul sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, dar el a fost plasat sub incidența sancțiunilor americane în 2018 din cauza presupusului amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016 și apoi a fost inclus pe o listă de persoane apropiate lui Putin ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Acțiunea de luni marchează primul dintre numeroasele cazuri anticipate de către grupul operativ „KleptoCapture” al Departamentului de Justiție.

Lansat luna trecută, obiectivul acesteia este de a pune sub presiune finanțele oligarhilor ruși, în încercarea de a-l presa pe Putin să înceteze războiul său împotriva Ucrainei.

Numele unității este un joc de cuvinte cu cuvântul „cleptocrație”, care se referă la oficialii corupți care abuzează de putere pentru a acumula avere. Grupul operativ include procurori, anchetatori și analiști de la mai multe agenții federale.

„Ziua de astăzi marchează prima confiscare de către grupul nostru operativ a unui bun aparținând unei persoane sancționate care are legături strânse cu regimul rus. Nu va fi ultima”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.

Împreună cu partenerii noștri internaționali, vom face tot posibilul pentru a trage la răspundere orice individ ale cărui acte criminale permit guvernului rus să își continue războiul nedrept”, a adăugat el.

Autoritățile spaniole au confiscat, în ultimele săptămâni, alte trei super-iahturi suspectate că ar aparține unor ruși care fac obiectul sancțiunilor UE.