Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un consilier al președintelui Zelensky…

Un consilier al președintelui Zelensky anunță noi prognoze privind încheierea războiului din Ucraina

Oleksiy Arestovich, consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, afirmă că războiul din Ucraina s-ar putea termina în luna mai, atunci când trupele rusești vor rămâne fără resurse, scrie unian.net.

„Sfârşitul lunii aprilie – începutul lunii mai, vor muri (trupele rusești n.r.), nu vor putea avansa. Chiar dacă vor rămâne pe teritoriul nostru, de îndată ce va apărea iarba verde, îi vom bate, forţele noastre și localnicii le vor arăta ce înseamnă să stai într-o țară care te urăște”, a declarat Arestovich.

El a sugerat că este puțin probabil ca Rusia să-și repoziționeze trupele în apropiere de orașul Kiev.

„Nu se vor întoarce acolo. Ei se folosesc de ultimele rezerve și își concentrează forțele în est”, a spus Arestovich.

El a confirmat că forțele ucrainene așteaptă o ofensivă dinspre est, dar nici nu crede în succesul acesteia, pentru că „încercările de ofensivă au fost amânate de mai multe ori”.

„Nimeni nu va lua Harkov, este imposibil din punct de vedere tactic. În sudul orașului Izium, Rusia a concentrat un număr mare de trupe, însă a fost învinsă de apărătorii noștri de acolo. Nimeni acum nu poate spune când vor începe o nouă ofensivă, dar au amânat deja de trei ori, se pare că o vor amâna în continuare”, a accentuat Arestovich.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Miercuri, 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga.

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a Curții, al cărei sediu este la Haga. Curtea de la Haga a luat decizia cu 13 voturi pentru și 2 voturi împotrivă.

Ulterior, Kremlinul a declarat că nu se va conforma ordinului Curții Internaționale de Justiție de la Haga.