Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Fost comandant NATO anunță…

VIDEO Fost comandant NATO anunță următoarea țintă al lui Putin în Ucraina, după Donbass

Captură video CNN

Fostul comandant NATO Wesley Clark a avertizat luni, 4 aprilie, că adevăratul obiectiv al lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina este „de a prelua controlul complet asupra Europei de Est” pentru a distruge alianța militară occidentală. În cadrul unui interviu pentru CNN, generalul în retragere Wesley Clark a cerut Occidentului să furnizeze mai multe arme Kievului.

Vrea Ucraina. Vrea Statele baltice. Vrea control complet asupra Europei de Est. Vrea să distrugă NATO, iar SUA ar trebui să plece”, a declarat generalul SUA pentru CNN.

Clark, care a servit drept comandant suprem aliat al NATO pentru Europa din 1997 până în 2000, a spus că Putin doreşte „să perturbe sistemul internaţional” şi să „dezarmeze emoţional şi moral Occidentul”.

Generalul în retragere a cerut, de asemenea, SUA și aliaților săi din NATO să sporească asistența militară pentru Ucraina, inclusiv furnizarea de avioane de luptă.

Ucraina este doar un câmp de luptă actual. Dar dacă ucrainenii înving Rusia pe acest câmp de luptă, totul se va schimba. Deci, cel mai bun mod de a proteja NATO, cea mai bună modalitate de a proteja sistemul internațional este să oferi Ucrainei ajutorul de care are nevoie pentru a o ajuta să facă față Rusiei pe câmpul de luptă”, a declarat fostul comandant NATO.

Clark a menționat că Statele Unite au ajutat în mod constant „țările care nu erau pregătite să lupte”, în timp ce abilitățile și educația apărătorilor ucraineni nu sunt în niciun fel inferioare armatei americane.

Sunt la fel de buni din punct de vedere tehnic ca și noi. Le oferim armele noastre moderne – și le pot folosi pe toate în 24 de ore”, a explicat fostul comandant NATO.

Generalul în retragere a spus că forţele ruse vor căuta în continuare să captureze oraşul Dnipro din estul Ucrainei pentru a opri trupele ucrainene în zona Donbas, unde Moscova a recunoscut două teritorii separatiste ca state independente.

Pentru a împiedica înaintarea Rusiei către Dnipro, Ucraina ar avea nevoie de „echipament greu de luptă” dincolo de ceea ce Statele Unite le-au furnizat până acum, a declarat Clark.

Tratați-l pe Putin cu seriozitate. El nu este un politician occidental. Are un plan pe termen lung și îl urmărește: să distrugă Ucraina, să recâștige controlul asupra fostelor state sovietice și să domine Europa de Est”, a scris pe Twitter Wesley Clark.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că rușii continuă să regrupeze trupe și echipamente pentru continuarea luptei în Donbass pentru a captura întreaga regiune.

Potrivit Casei Albe, Putin, astfel, va încerca să câștige măcar un fel de victorie pe fondul eșecului în atacul de la Kiev.

Citiți și: LIVE TEXT/ A 41-a zi de război în Ucraina.

Războiul ruso-ucrainean, a spus consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan , ar putea dura multe luni și mai mult.

Luni, 4 aprilie, președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a susținut un discurs în Parlamentul României, în contextul invaziei Rusiei asupra Ucrainei. În cadrul discursului său, preşedintele Ucrainei a cerut României să oprească tranzitul de mărfuri spre și dinspre Rusia și să închidă porturile românești pentru navele ruse.

Președintele Ucrainei a declarat că „trebuie opriți cei care vor genocid în Europa, pentru că Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești”.

VIDEO/ Principalele declarații ale lui Zelensky în fața Parlamentului României: „Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odesa și de acolo mai este un pas până în R. Moldova”