Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA sprijină o echipă internațională…

SUA sprijină o echipă internațională de procurori și experți pentru a ajuta la colectarea dovezilor privind „atrocitățile comise de trupele ruse în Ucraina”

Sursa foto: Reuters

Statele Unite ale Americii (SUA) anunță că vor sprijini o echipă internațională de procurori și experți pentru a ajuta la colectarea și analiza dovezilor privind „atrocitățile comise de trupele ruse în Ucraina” și pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili, transmite Reuters.

Indignarea internațională s-a răspândit în legătură cu imaginile cu civilii morți lăsați pe străzi în Bucha, oraș din regiunea Kiev a Ucrainei.

Anterior, SUA au declarat că trupele ruse au comis „crime de război” în Ucraina.

„Urmărim și documentăm atrocitățile și împărtășim informațiile cu instituțiile care lucrează pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

La cererea Ucrainei, echipa va sprijini unitatea de crime de război a procurorului general al Ucrainei.

„Moartea și distrugerile provocate de forțele Kremlinului vor continua atâta timp cât Putin continuă acest război fără sens și neprovocat”, a declarat Price.

Rusia a negat anterior că a atacat civili și a respins acuzațiile de „crime de război” în ceea ce numește o „operațiune specială” menită să demilitarizeze și să „denazifice” Ucraina.

Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), Filippo Grandi, peste 4 milioane de persoane, adică aproape 10% din populația Ucrainei de dinainte de război, au fugit din țara lor de origine de la începutul invaziei rusești.

Conform datelor furnizate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), printre refugiații care fug de războiul din Ucraina se numără cel puțin 203.000 de cetățeni din țări terțe.

Un raport al ONU arată că peste 2,3 milioane de cetățeni ucraineni s-au refugiat în Polonia, în timp ce sute de mii au fugit în țările vecine, inclusiv în România, R. Moldova și Ungaria.