Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ministrul francez al Afacerilor Europene…

Ministrul francez al Afacerilor Europene susține că UE va adopta miercuri o nouă rundă de sancțiuni împotriva Federației Ruse

Imagine simbol

Uniunea Europeană (UE) va adopta o nouă rundă de sancțiuni împotriva Federației Ruse cel mai probabil miercuri, 6 aprilie, după ce autoritățile ucrainene au raportat despre uciderea a sute de civili în Bucha, oraș la nord-vest de Kiev, a anunțat ministrul francez al Afacerilor Europene Clement Beaune, transmite Reuters.

„Noile sancțiuni vor fi, probabil, adoptate mâine”, a declarat ministrul francez al Afacerilor Europen la postul de radio RFI adăugând că UE ar trebui să acționeze rapid și asupra importurilor de gaze și cărbune din Rusia.

Consiliul de analiză economică a Franței a transmis luni, 4 aprilie, că un tarif vamal pentru importurile de energie din Rusia s-ar putea dovedi mai eficient decât o interdicție totală.

Ministrul de Finanţe al Austriei, Magnus Brunner, a exclus, impunerea oricăror sancţiuni ale Uniunii Europene (UE) care vizează petrolul şi gazele ruseşti, pentru că Austria este foarte dependentă de gazele ruseşti, iar sancţiunile i-ar afecta mai mult pe austrieci decât pe ruşi. Detalii aici

Rusia a negat orice acuzație legată de uciderea civililor, inclusiv în Bucha. Reprezentantul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că Rusia va prezenta marți „dovezi empirice” Consiliului de Securitate al ONU.

Serviciile secrete ucrainene au obținut și au făcut publică o listă a soldaților ruși ai Brigăzii 64 de puști motorizate care, potrivit autorităților ucrainene, au comis crime de război împotriva poporului ucrainean în orașul Bucha, regiunea Kiev. Detalii aici

Autoritățile ucrainene au anunțat duminică, 3 aprilie, că sute de oameni au fost uciși de armata rusă în orașele de lângă Kiev, care se aflau anterior sub ocupația temporară a rușilor.

Unii oameni au fost împușcați chiar pe drumuri, iar cadavrele au fost lăsate pe străzi. Mulți dintre decedați aveau mâinile legate cu o panglică albă, au mai menționat autoritățile de la Kiev.

Tot autoritățile ucrainene spun că a fost găsit cadavrul șefului dispărut anterior al satului Motyzhin, districtul Buchansky. Lângă el, morți au fost găsiți și soția și fiul acestuia.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care ziua de 4  aprilie 2022 este declarată zi de doliu în toată țara. Doliul este instituit întru comemorarea tuturor victimelor războiului declanșat de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022, și în „semn de profundă compasiune și solidaritate față de poporul ucrainean”.