Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Canada va impune sancțiuni împotriva…

Canada va impune sancțiuni împotriva a 9 cetățeni ai Rusiei și 9 cetățeni ai Belarusului

Sursa foto: Reuters

Canada a anunțat luni, 4 aprilie, că va impune sancțiuni împotriva a nouă persoane din Rusia și nouă din Belarus pentru că au „facilitat și permis” invazia Moscovei în Ucraina, transmite Reuters.

„Permițând invazia fără sens a Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, acești colaboratori apropiați ai regimului sunt complici la evenimentele oribile care se desfășoară sub ochii noștri”, a declarat ministra canadiană de Externe, Melanie Joly.

Deocamdată nu au fost dezvăluite numele cetățenilor Rusiei și Belarusului.

Ministrul canadian de Externe, Melanie Joly, a precizat că persoanele plasate sub sancțiuni sunt apropiate regimului lui Putin și Lukașenko.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Miercuri, 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga.

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a Curții, al cărei sediu este la Haga. Curtea de la Haga a luat decizia cu 13 voturi pentru și 2 voturi împotrivă.

Ulterior, Kremlinul a declarat că nu se va conforma ordinului Curții Internaționale de Justiție de la Haga.