Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina susține că Rusia pregătește…

Ucraina susține că Rusia pregătește o „provocare pe scară largă” la Mariupol

Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că Rusia ar pregăti o „provocare pe scară largă” la Mariupol. Mai exact, potrivit raportului prezentat de autoritățile ucrainene, armata rusă „planifică să adune într-un singur loc cadavrele oamenilor din Mariupol, uciși de ruși, și să le prezinte drept victime în masă ale trupelor ucrainene”.

„Conform datelor disponibile, ocupanții pregătesc o falsificare la scară largă: plănuiesc să adune într-un singur loc cadavrele locuitorilor din Mariupol, uciși de ruși, și să le prezinte drept victime în masă ale trupelor ucrainene. În acest scop, în ultima perioadă au circulat teze false că „ucrainenii folosesc civilii ca scuturi umane”. Deși aceasta este o minciună. De fapt, trupele ruse sunt cele care distrug oamenii din Mariupol”, se arată în comunicatul Serviciul de Securitate al Ucrainei.

La rândul său, în această dimineață, Ministerul rus al Apărării a anunțat o „filmare înscenată” pe care partea ucraineană ar fi efectuat-o aseară în apropiere de Kiev – și alte filmări similare pe care serviciile speciale ucrainene urmează să le efectueze în alte localități.

Tragedia de la Bucha:
Autoritățile ucrainene au anunțat duminică, 3 aprilie, că sute de oameni au fost uciși de armata rusă în orașele de lângă Kiev, care se aflau anterior sub ocupația temporară a rușilor.

Unii oameni au fost împușcați chiar pe drumuri, iar cadavrele au fost lăsate pe străzi. Mulți dintre decedați aveau mâinile legate cu o panglică albă, au mai menționat autoritățile de la Kiev.

Ministerul Apărării al Federației Ruse neagă implicarea soldaților ruși în crimele de la Bucha, argumentând că filmările din Bucha și din alte orașe ar fi „o provocare a radicalilor și un montaj”.

Marți, 5 aprilie, este a 41-a zi de război în Ucraina. După ce Vladimir Putin a anunțat, la 24 februarie, așa-numita „operațiune de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, mai multe orașe ucrainene au fost distruse de bombardamente, iar peste 1 400 de civili ucraineni au murit, potrivit ONU. De asemenea, mii de oameni au fost evacuați din zonele grav afectate de război.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 41-a zi de război în Ucraina