Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelensky despre negocierile cu Rusia:…

Zelensky despre negocierile cu Rusia: „Uitați de cuvintele „denazificare” și demilitarizare”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, declară că în contextul garanțiilor de securitate, al semnării unui acord de pace cu Rusia, nimeni nu va vorbi despre vreo „denazificare și demilitarizare inventată de Rusia”.

Șeful statului ucrainean menționează că Ucraina înțelege că niciun acord privind garanțiile de securitate nu poate garanta neagresiunea Rusiei în următorii doi ani.

„Uitați cuvintele denazificare și demilitarizare, nici nu vom vorbi despre asta. Denazificarea sună jignitor, putem folosi această expresie în direcția voastră (a rușilor). După cum arată Bucha, am avut dreptate. Aceasta nu este o întrebare pentru noi. Voi, rușii, puneți-vă această întrebare în fața oglinzii”, a subliniat Zelensky.

Potrivit acestuia, Ucraina „nu a acceptat” propunerea Rusiei de demilitarizare a Ucrainei. 

„Înțelegem că, chiar dacă semnăm un acord puternic cu voi, înțelegem că Rusia se poate întoarce în doi ani aici”, a adăugat Zelensky.

Presa din Ucraina transmite că Rusia a acceptat verbal proiectul tratatului de pace propus de Ucraina la Istanbul, cu excepția problemei Crimeei.

În același timp, partea rusă a confirmat că astăzi propunerile sunt suficient de „mature” pentru a conduce șa consultări directe între garantul ucrainean Volodimir Zelensky și dictatorul rus Vladimir Putin.

În ceea ce privește garanțiile de securitate pentru Ucraina, autoritățile ucrainene anunță că sunt în desfășurare consultări active cu potențialii garanți. Oficial, trei țări NATO au convenit deja să ofere garanții în formatul propus de Ucraina. Acestea sunt Turcia, Germania și Italia.