Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ONU a creat o comisie…

ONU a creat o comisie pentru investigarea „crimelor de război” din Ucraina

Foto: Reuters

Președintele Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Federico Villegas, anunță că a creat o comisie internațională independentă care va investiga „crimele de război” din Ucraina, scrie unian.net.

Eric Mese din Norvegia, Jasminka Dzumhur din Bosnia și Herțegovina (Ombudsmanul pentru Drepturile Omului) și Pablo de Greiffa din Columbia (Raportor special al ONU pentru promovarea adevărului, justiției, reparației și garanțiilor de nerecurtare) sunt membri independenți desemnați ai comisiei. 

Comisia va fi condusă de Eric Mese, fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului, fost președinte al Tribunalului Penal Internațional pentru Rwanda și fost judecător al Curții Supreme Norvegiene.

Grupul independent, condus de norvegianul Eric Mose, va cerceta toate acuzațiile de abuz de drepturi și de încălcare a dreptului umanitar internațional „în contextul agresiunii împotriva Ucrainei de către Federația Rusă”.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a creat comisia de anchetă pentru un an, la cererea Ucrainei și a aliaților, inclusiv a Uniunii Europene, Marii Britanii și Statelor Unite ale Americii.

Ucraina și susținătorii săi occidentali au acuzat forțele armate ale Rusiei că au ucis și au provocat suferințe ucrainenilor prin bombardarea și asediul orașelor, în special al portului Mariupol din sudul țării. Moscova neagă că ar fi atacat civili.

Rusia, care își numește invazia din 24 februarie o „operațiune specială” pentru a dezarma și „denazifica” Ucraina, s-a opus anchetei.