Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șeful serviciilor de informații militare…

Șeful serviciilor de informații militare franceze va fi demis din motiv că nu a prezis invazia Rusiei în Ucraina

Foto: BBC

Șeful serviciilor de informații militare franceze, generalul Eric Vidaud, își pierde locul de muncă după ce nu a reușit să prezică războiul Rusiei în Ucraina, spun rapoartele, transmite BBC.

La șapte luni după ce a preluat acest rol, un raport informează că generalul a fost acuzat de „informații inadecvate” și „lipsa de stăpânire a subiectelor”. SUA au apreciat corect că Rusia plănuia o invazie pe scară largă, în timp ce Franța a concluzionat că este puțin probabil. Generalul Vidaud a fost acuzat de șeful militar al Franței de lipsa unei analize corecte, a spus o sursă.

Totuși, sursa militară a declarat agenției de presă AFP că sarcina lui era să furnizeze „informații militare privind operațiuni, nu acte premeditate”. Întrucât serviciul general Vidaud a concluzionat că Rusia are mijloacele de a invada Ucraina, sursa a spus că „ceea ce s-a întâmplat îi dă dreptate”. La începutul lunii martie, șeful forțelor armate franceze, generalul Thierry Burkhard, a recunoscut că serviciile de informații franceze nu au fost la nivelul briefing-urilor din SUA sau Marea Britanie, care au fost mediatizate pentru a pune presiune asupra lui Vladimir Putin.

„Americanii au spus că rușii vor ataca, au dreptate”, a declarat el pentru ziarul Le Monde.

Serviciile noastre au crezut în schimb că costul cuceririi Ucrainei ar fi fost mult prea mare, iar rușii ar fi avut alte opțiuni” pentru a înlocui guvernul ucraineanului al lui Volodimir Zelenski, a adăugat el.

Interpretarea greșită de către Franța a informațiilor despre intențiile lui Putin a fost cu atât mai jenantă cu cât președintele Emmanuel Macron a vorbit regulat cu președintele Rusiei în zilele premergătoare invaziei din 24 februarie.

Profesorul Alexandre Papaemmanuel, specialist în informații, a declarat pentru AFP că este prea ușor să dai vina pe informațiile militare pentru eșec, care ar aparține de fapt întregii comunități de informații din Franța.

Dar generalul Vidaud, fostul comandant al forțelor speciale din Franța, pare să fi fost exclus și din alte motive.

La câteva săptămâni după ce a preluat conducerea informațiilor militare, serviciul său a fost criticat atunci când Australia a renunțat la un contract de miliarde de dolari cu Franța în favoarea unui pact de securitate cu SUA și Marea Britanie. Pactul Aukus a provocat o dispută diplomatică.

În a 36-a zi de război în Ucraina au fost raportate două decese în urma bombardamentelor rusești din regiunea Lugansk. Peste 800 de civili au fost evacuați din orașul Mariupol la Zaporojie. Următoarea rundă de negocieri ruso-ucrainene urmează să aibă loc, pe 1 aprilie, prin videoconferință. ONU anunță că a creat o comisie internațională independentă care va investiga „crimele de război” din Ucraina. Între timp, serviciile secrete britanice raportează că, în zilele următoare, ar putea izbucni lupte aprige lângă Kiev.

Președintele fracțiunii „Servitorul Poporului”, David Arakhamia, șeful delegației ucrainene, a dezvăluit detalii despre tratatul propus de Kiev în cadrul negocierilor cu Federația Rusă, care au avut loc marți, 29 martie, în Turcia. Arakhamia a declarat că reprezentanții delegației ucrainene nu au semnat niciun document – ei doar au prezentat propunerile Ucrainei. Ucraina sugerează că viitorul tratat ar trebui să stipuleze că toate țările garante nu numai că nu se opun aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, dar ar trebui să ajute în acest proces.

LIVE TEXT/ A 36-a zi de război în Ucraina