Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comisara pentru drepturile omului a…

Comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei: Aproximativ 400 mii de oameni au fost duși cu forța în Rusia

Sursa foto: unian.net

Ludmila Denisova, comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei, spune că aproximativ 400 mii de ucraineni au fost duși cu forța în Rusia, transmite unian.net.

„Cetățenii noștri au fost deportați de pe teritoriul nostru pe teritoriul lor. Ei nu au plecat din propria voință, au fost duși mai întâi cu forța într-o tabără de filtrare din regiunea Donețk. După aceea, au fost duși cu autobuzul în Rusia. Apoi sunt duși cu trenul în diferite locuri, în special în regiunile deprimate ale Federației Ruse, cum ar fi Sahalin”, a spus ea.

De la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, spune Denisova, nu a fost creat niciun coridor umanitar viabil. Ea acuză Rusia că a furat uniforme militare ucrainene și le-a folosit pentru a comite crime.

„Situația de la Mariupol este complicată și nu se schimbă. Majoritatea clădirilor au fost distruse de bombe și bombardamente. Au murit peste 20.000 de oameni”, a spus Denisova.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său francez Emmanuel Macron că bombardamentele vor continua până la capitularea orașului Mariupol.

Anterior, Consiliul Local din Mariupol a acuzat trupele ruse că au răpit personal medical și pacienți de la una din maternitățile din oraș și au fost deportați în orașele îndepărtate din Rusia. Reprezentanții consiliului susțineau că peste 70 de persoane au fost scoase cu forța din Maternitatea nr. 2 din districtul Levoberezhny, Mariupol.

Orașul Mariupol este înconjurat de trupe rusești, dar forțele ucrainene susțin că încă dețin controlul asupra orașului. 

În a 36-a zi de război în Ucraina au fost raportate două decese în urma bombardamentelor rusești din regiunea Lugansk. Peste 800 de civili au fost evacuați din orașul Mariupol la Zaporojie. Următoarea rundă de negocieri ruso-ucrainene urmează să aibă loc, pe 1 aprilie, prin videoconferință. ONU anunță că a creat o comisie internațională independentă care va investiga „crimele de război” din Ucraina. Între timp, serviciile secrete britanice raportează că, în zilele următoare, ar putea izbucni lupte aprige lângă Kiev.