Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Germania spune că va plăti…

Germania spune că va plăti în continuare gazul rusesc în euro sau dolari, după ce Scholz a discutat la telefon cu Putin

Sursa foto: Reuters

Germania va continua să plătească pentru gazul rusesc în euro sau dolari, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, adăugând că președintele rus Vladimir Putin i-a spus cancelarului german că nimic nu se va schimba pentru partenerii europeni, în ciuda planului său de plată în ruble, transmite Reuters.

Rusia a declarat că, din cauza sancțiunilor financiare occidentale impuse după ce a invadat Ucraina, intenționează să ceară plata pentru exporturile sale de energie – în special pentru gazul de care depinde Germania – în ruble, în loc de euro sau dolari, cum se obișnuiește, începând cu 1 aprilie.

Într-o convorbire telefonică între lideri, Putin i-a spus cancelarului german Olaf Scholz că nimic nu se va schimba pentru partenerii europeni și că plățile vor fi făcute în euro și transferate la banca Gazprom, care va converti banii în ruble, a declarat purtătorul de cuvânt german.

„Scholz nu a fost de acord cu această procedură în cadrul conversației, dar a cerut informații scrise pentru a înțelege mai bine procedura”, a declarat purtătorul de cuvânt.

El a adăugat că a rămas în vigoare un acord al Grupului celor șapte, care prevede că livrările de energie din Rusia vor fi plătite doar în euro sau dolari americani.

Ministrul Economiei al Germaniei, Robert Habeck, care a declanșat anterior un plan de urgență pentru a gestiona aprovizionarea cu gaze, a declarat că situația este dificil de înțeles, iar declarațiile din partea Rusiei nu sunt pe deplin clare.

El a declarat pentru postul de televiziune ZDF că Rusia nu și-a retras amenințarea de a opri livrările de gaze dacă nu vor fi plătite în ruble.

El a adăugat că Germania face tot ce poate pentru a se pregăti pentru orice întrerupere. Conform planurilor, cea mai mare economie a Europei ar putea chiar să raționalizeze energia electrică în cazul în care impasul afectează aprovizionarea.

Anterior, Kremlinul a declarat că Putin și Scholz au convenit ca experții din țările lor să discute despre modul în care plata pentru exporturile de gaz rusesc ar putea fi făcută în ruble.