Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pentagonul susține că Rusia a…

Pentagonul susține că Rusia a evacuat mai puțin de 20% din trupele sale de lângă Kiev

Sursa foto: Reuters

Rusia și-a retras mai puțin de 20% din forțele sale de lângă Kiev. Unele forțe s-au retras în Belarus, susține purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, scrie unian.net.

Potrivit acestuia, Kievul este încă supus unor lovituri aeriene și terestre.

„Unele dintre aceste trupe, conform estimărilor noastre, se mută în Belarus. Nu avem un număr exact pentru dvs., dar acestea sunt estimările noastre preliminare. Dacă rușii vorbesc serios cu privire escaladare, pentru că aceasta este pretenția lor, atunci ar trebui să-i trimită acasă, dar acest lucru nu se întâmplă”, a spus el. 

În zilele următoare, lupte aprige între Forțele Armate ale Ucrainei și trupele rusești ar putea avea loc lângă Kiev. Asta spun serviciile secrete britanice, care au publicat un raport despre situația de pe front din Ucraina însoțit de o prognoză.

Potrivit informațiilor britanice, trupele ruse continuă să dețină poziții la est și la vest de Kiev, în ciuda retragerii unităților individuale. Din această cauză, în zilele următoare ar putea avea loc bătălii crâncene în suburbiile capitalei Ucrainei, Kiev. 

Raportul mai notează că, în ciuda declarațiilor Rusiei despre intenția sa de a reduce activitatea militară în jurul orașului Cernihiv, artileria rusă și atacurile cu rachete continuă în această direcție.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Miercuri, 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga.

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a Curții, al cărei sediu este la Haga. Curtea de la Haga a luat decizia cu 13 voturi pentru și 2 voturi împotrivă.

Ulterior, Kremlinul a declarat că nu se va conforma ordinului Curții Internaționale de Justiție de la Haga.