Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Instanța din Ucraina a arestat…

Instanța din Ucraina a arestat peste 150 de proprietăți deținute de oligarhul pro-rus Medvedchuk: 23 de case, 32 de apartamente și o parcare auto

Foto: SBU

Judecătoria Lychakivsky din Lviv, la propunerea Biroului de Stat de Investigații și a Procuraturii Generale din Ucraina, a arestat 154 de bunuri mobile și imobile care aparțin lui Viktor Medvedchuk,  un prieten apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, și soției acestuia Oksana Marchenko, scrie presa ucraineană.

Printre bunurile arestate care aparțin lui Medvedchuk se numără – 26 de mașini, 30 de terenuri, 23 de case, 32 de apartamente, 17 locuri de parcare și un iaht cu motor. Conform sursei citate, instanța a arestat și acțiunile a 25 de companii, beneficiarul cărora este Medvedchuk sau soția acestuia.

Autoritățile ucrainene spun că politicianul pro-rus Viktor Medvedchuk, arestat marți noapte, plănuia să fugă din Ucraina în regiunea transnistreană în momentul în care a fost capturat.

Conform serviciului de informații ucrainean, Medvedchuk a fost arestat după o operațiune specială a forțelor ucrainene. Șeful SBU spune că Medvedchuk intenționa să se întâlnească cu agenți ai FSB în regiunea transnistreană, înainte să fie escortat la Moscova.

La 27 februarie curent, la trei zile după invazia rusă în Ucraina, responsabilii din cadrul Ministerului ucrainean de Interne anunța că Medvedchuk, acuzat de „înaltă trădare” pentru desfăşurarea de afaceri ilicite în peninsula Crimeea anexată de Rusia, dezvăluirea de secrete de stat şi activităţi în favoarea Rusiei,  a fugit din arestul de la domiciliu.

Viktor Medvedchuk, al cărui partid politic pro-Rusia este al doilea ca mărime în parlamentul de la Kiev, este cetăţean ucrainean, dar are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu care obișnuia să își petreacă vacanțele la Marea Neagră. Liderul de la Kremlin este, de altfel, naşul fiicei sale. De la începutul invaziei asupra Ucrainei, numele lui a fost vehiculat ca fiind un potențial înlocuitor al președintelui Volodimir Zelensky preferat de Moscova, relatează Time.

La mijlocul lunii martie, autoritățile croate au confiscat mega iahtul Royal Romance de 200 de milioane de dolari care aparține lui Viktor Medvedchuk. Iahtul Royal Romance de 92 de metri a fost blocat în portul Rijeka. 

În anul 2014, Viktor Medvedchuk a fost sancționat de SUA pentru subminarea democrației în Ucraina.