Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Putin vrea ca țările…

VIDEO Putin vrea ca țările importatoare de gaz rusesc din Europa să plătească factura în ruble rusești: „Nu are sens să furnizezi mărfuri din Rusia către UE și să primești plata în moneda lor”

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat companiei energetice Gazprom să convertească în ruble contractele pentru gaze naturale încheiate cu „țările neprietenoase”.

În context, Rusia anunță că va transfera plățile pentru livrările de gaz către Europa în ruble, scrie Ria Novosti.

„Nu are sens să furnizezi mărfuri din Federația Rusă către UE și să primești plata în moneda lor, plățile de gaze vor fi convertite în ruble. Am decis să pun în aplicare în cel mai scurt timp posibil un set de măsuri pentru a transfera plățile pentru gazele noastre naturale furnizate țărilor neprietenoase în ruble rusești”, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

Moneda națională a Rusiei s-a devalorizat masiv după ce țările din grupul celor șapte state puternic industrializate (G7) au impus sancțiuni dure Moscovei pentru invadarea neprovocată a Rusiei. 

Liderii europeni vor aproba săptămâna aceasta un acord pentru achiziționarea în comun de gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen, înainte de iarna următoare. Detalii aici