Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina susține că a lovit…

Ucraina susține că a lovit cu rachete crucișătorul rus „Moscova”. Rusia declară că nava de război a fost evacuată în urma unui incendiu la bord

Foto: CNN

Autoritățile ucrainene anunță că un tir de rachetă ucrainean a provocat un incendiu la bordul crucișătorului rusesc, „Moscova”, iar Ministerul rus al Apărării susține că nava de război a fost evacuată în urma unui incendiu care s-a produs la bordul crucișătorului de rachete „Moscova”.

Inițial, informațiile privind lovirea navei-amiral „Moscova” cu rachete Neptun au fost oferite de guvernatorul ucrainean al regiunii sudice Odessa, Maxim Marshenko. Ulterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că nava de război a fost evacuată în urma unui incendiu la bord. Tot autoritățile ruse susțin că incendiul pe crucișătorul de rachete „Moscova” a provocat explozia muniției.

Conform presei ucrainene, nava „Moscova” este nava care le-a cerut grănicerilor ucraineni să se predea și care a primit în replică înjurătura „Navă rusească, du-te…”.

Consilierul prezidențial Oleksii Arestovici a declarat într-o intervenție pe YouTube că „s-a petrecut o surpriză cu nava-amiral a flotei ruse din marea Neagră”. 

Deocamdată nu există dovezi care să susțină nici că nava a fost într-adevăr lovită, nici că la bord s-ar fi produs un accident.

Jurnaliștii de la CNN scriu că satelitul Maxar a reperat nava la nord-est de Sevastopol pe 10 aprilie, iar de atunci Marea Neagră a fost acoperită de nori iar poziția sa nu a mai putut fi determinată.

Soldatul ucrainean Roman Hrybov, autorul celebrei fraze „Navă rusească, du-te…” a fost luat prizonier de forțele ruse și ulterior a fost eliberat și decorat de autoritățile ucrainene „pentru meritul lui Cherkasy”. Detalii aici