Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consiliul de Securitate al ONU…

Consiliul de Securitate al ONU se reunește în ședință pentru a discuta cu privire la presupusa fabricare a armelor biologice în Ucraina, la solicitarea Moscovei

Consiliul de Securitate ONU se reuneşte vineri, 11 martie, la solicitarea Rusiei, care susţine că SUA folosesc arme chimice în Ucraina, notează CNN.

Purtătoarea de cuvînt a misiunii americane la ONU Olivia Dalton a declarat că demersul este exact „tipul de acţiune steag fals”, despre care SUA au avertizat că ar putea fi folosită de Rusia pentru a justifica un atac cu arme biologice sau chimice.

„Rusia are un istoric bine documentat în ceea ce priveşte utilizarea armelor chimice şi are un program în ceea ce priveşte armele biologice, încălcând legislaţia internaţională. De asemenea, are un palmares de acuzaţii la adresa Occidentului în ceea ce priveşte încălcări pe care ea însăşi le comite”, a declarat Dalton.

„Nu intenţionăm să lăsăm Rusia să scape manipulând lumea sau utilizând Consiliul de Securitate ONU ca loc în care să-şi promoveze dezinformarea”, a adăugat ea.

Joi, la o reuniune ONU, Rusia a acuzat SUA  că finanţează cercetări privind armele chimice în Ucraina. Săptămâna aceasta secretarul de presă al Casei Albe Jen Psaki a calificat drept false astfel de acuzaţii.

Rusia acuză Washingtonul și Kievul că administrează laboratoare destinate să producă arme biologice în Ucraina, lucru negat de cele două capitale. Moscova acuzase deja în 2018 Statele Unite că au efectuat în secret experimente biologice într-un laborator din Georgia, o altă fostă republică sovietică care, la fel ca Ucraina, urmărește aderarea la NATO și Uniunea Europeană.