Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Alexandr Lukașenko a zburat…

VIDEO Alexandr Lukașenko a zburat la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin

Foto: TASS

Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukaşenko, a zburat la Moscova pentru a avea o întrevedere cu omologul său rus, Vladimir Putin. Potrivit agenției de presă BELTA, la Moscova, Lukaşenko a fost întâlnit la aeroport de ambasadorul Belarusului în Rusia, Vladimir Semașko.

La Moscova, Putin și Lukașenko vor discuta despre relațiile bilaterale și despre dezvoltarea cooperării economice sub presiunea sancțiunilor. Pe ordinea de zi se află și situația din Ucraina, scrie agenția de presă BELTA.

Înainte de întâlnirea cu omologul să rus, Lukașenko a declarat jurnaliștilor că Belarus și Rusia vor rezista presiunii apărute din cauza sancțiunilor impuse de Occidentul.

Ultima dată, Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko s-au întâlnit tot la Moscova, pe 18 februarie 2022. Se întâmpla cu trei zile înainte de recunoașterea independenței regiunilor Donețk și Lugansk, și cu șase zile înainte de așa-numita operațiune militară specială a Rusiei în Ucraina.

Atunci, Putin și Lukașenko au discutat despre durata rămânerii forțelor militare ruse pe teritoriul Belarusului, după exercițiile militare comune care s-au încheiat pe 20 februarie. Acele exerciții militare ruso-belaruse îngrijorau Occidentul. Se discuta tot mai mult despre o invazie rusă în Ucraina.

Rusia a negat atunci că are vreo intenție de a ataca Ucraina. Atât Minskul, cât şi Moscova au anunţat că forţele ruse vor părăsi teritoriul belarus după încheierea exercițiilor militare, adică pe 20 februarie.

Chiar și la a 16-a zi de când Rusia a invadat Ucraina și a bombardat mai multe orașe, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că, de fapt, Rusia nu a atacat Ucraina, iar ceea ce se întâmplă acum în țara vecină ar fi o „operațiune militară specială” „de demilitarizare” și „de denazificare” a poporului ucrainean.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 16-a zi de război în Ucraina