Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE va interzice exporturile bunurilor…

UE va interzice exporturile bunurilor de lux către Rusia și importurile bunurilor de fier și oțel din această țară

Foto: Getty Images

Uniunea Europeană va suspenda tratamentul comercial și economic privilegiat acordat Moscovei, va lua măsuri drastice împotriva utilizării activelor cripto de către Rusia și va interzice exporturile bunurilor de lux către Rusia și importurile de bunuri din fier și oțel din această țară, a declarat vineri, 11 martie, șefa Comisiei Europene. (CE), Ursula von der Leyen, scrie Reuters.

Măsurile UE constituie al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, coordonate cu Statele Unite și alți aliați din G7.

„Mâine, vom aproba un al patrulea pachet de măsuri pentru a izola și mai mult Rusia și a secătui resursele pe care le folosește pentru a finanța acest război barbar”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ca un prim pas, UE va interzice importurile de bunuri din sectorul siderurgic.

Von der Leyen a afirmat într-o declarație că UE depune eforturi pentru a suspenda drepturile de membru ale Rusiei în principalele instituții multilaterale, inclusiv în Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

„Ne vom asigura că Rusia nu poate obține finanțare, împrumuturi sau orice alte beneficii de la aceste instituții”, a declarat Ursula von der Leyen.

Potrivit Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședintelui Comisiei Europene, Josep Borrell, noile sancțiuni ar urma să vizeze persoanele care activează în industria siderurgică, precum și alte persoane care furnizează servicii financiare, produse militare și tehnologie statului rus.

„Cu aceste sancțiuni vom continua să ne îndreptăm împotriva oligarhilor, a elitelor afiliate regimului, a familiilor acestora și a oamenilor de afaceri proeminenți, care sunt implicați în sectoare economice care oferă o sursă substanțială de venituri regimului”, a declarat Borrell, fără a preciza când ar putea fi adoptate noile liste.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat vineri, 11 martie, noi sancțiuni împotriva Rusiei. El a declarat că statele G7 vor revoca statutul comercial al Rusiei de „națiune cea mai favorizată” și a anunțat o interdicție americană asupra fructelor de mare, alcoolului și diamantelor rusești.