Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comisia Europeană urmează să-și prezinte…

Comisia Europeană urmează să-și prezinte opinia cu privire la cererile de aderare la UE ale R. Moldova, Ucrainei și Georgiei

Foto: Getty Images

Liderii UE au condamnat vineri Rusia pentru „agresiune militară nejustificată” și au promis sprijin pentru Ucraina și pentru refugiații care fug de război, dar nu au oferit Kievului perspective pe termen lung privind aderarea la Uniunea Europeană, așa cum a solicitat președintele ucrainean Volodimir Zelensky, scrie Politico.

Într-o declarație publicată după cinci ore de dezbateri la summitul Consiliului European de la Palatul de la Versailles, liderii „au recunoscut aspirațiile europene și alegerea europeană a Ucrainei” și au remarcat că cererea de aderare a acesteia a fost transmisă „rapid” Comisiei Europene pentru „opinia sa” – etapa inițială a unui proces îndelungat de a fi declarată țară candidată și de a începe discuțiile de aderare.

„Consiliul European a recunoscut aspirațiile europene și alegerea europeană a Ucrainei, așa cum se precizează în Acordul de Asociere. La 28 februarie 2022, exercitând dreptul Ucrainei de a-și alege propriul destin, Președintele Ucrainei a depus cererea Ucrainei de a deveni membru al Uniunii Europene. Consiliul a acționat rapid și a solicitat Comisiei să își prezinte avizul cu privire la această cerere, în conformitate cu dispozițiile relevante din tratate. În așteptarea acestui lucru și fără întârziere, ne vom consolida în continuare legăturile și ne vom aprofunda parteneriatul pentru a sprijini Ucraina în urmărirea drumului său european. Ucraina aparține familiei noastre europene”, se menționează în declarația semnată de liderii europeni.

Liderii europeni au semnalat, de asemenea, dorința de a aduce Ucraina mai aproape de UE din punct de vedere politic în timp ce acest proces are loc.

Deși declarația a exprimat fără echivoc intenția UE de a ajuta Ucraina, inclusiv cu asistență politică și financiară și protecție temporară pentru refugiați, ea nu a oferit garanția de aderare pe care o solicitase Zelensky.

Un număr de țări UE, conduse de Țările de Jos, au insistat că nu există nicio modalitate de a scurta procesul de aderare îndelungat, chiar și pentru Ucraina, care este sub atac militar activ al Rusiei.

„Cred că am recunoscut cu toții situația extrem de dificilă în care se află Ucraina”, a spus prim-ministrul olandez Mark Rutte, când a părăsit locul summit-ului la primele ore ale dimineții de vineri.

„Toată lumea este cu adevărat șocată.” Rutte a insistat că UE tratează deja cererea Ucrainei cu o viteză fără precedent, dar a spus că evaluarea Comisiei „va dura timp – luni, poate ani, până să ajungeți la ceva”.

Liderii au promis un pachet de asistență pentru Ucraina. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat o propunere de a oferi Ucrainei o asistență suplimentară de 500 de milioane euro prin așa-numita Facilitate europeană pentru pace a UE, care este utilizată pentru a oferi ajutor militar Kievului.

De asemenea, a promis că va ajuta la reconstruirea Ucrainei după război – presupunând că țara încă există și nu a fost ocupată de președintele rus Vladimir Putin și de liderii săi.

„Ne angajăm să oferim sprijin pentru reconstrucția unei Ucraine democratice odată ce atacul rusesc va înceta”, au declarat liderii. „Suntem hotărâți să creștem și mai mult presiunea asupra Rusiei și Belarusului. Am adoptat sancțiuni semnificative și rămânem pregătiți să acționăm rapid cu alte sancțiuni.”

Președintele lituanian Gitanas Nausėda, a cărui țară a susținut aprobarea rapidă a cererii de aderare a Ucrainei, a încercat să prezinte rezultatul drept o descoperire majoră.

„O noapte istorică la Versailles”, a scris el pe Twitter. „După cinci ore de discuții aprinse, liderii UE au spus da eurointegrării ucrainene”. Cu toate acestea, acel „da” general nu a fost niciodată pus la îndoială.

În ceea ce privește tratarea cererii de aderare a Ucrainei, declarația liderilor a făcut referire la „dispozițiile relevante” ale tratatelor UE. Acest lucru a permis țărilor care favorizează aderarea Ucrainei să revendice un fel de victorie, deoarece tratatele stabileau procedura de aderare la bloc.

Tratatele stabilesc și multe alte lucruri, inclusiv criteriile de aderare și faptul că țările pot adera la UE numai cu acordul unanim al tuturor membrilor existenți.

În declarația lor, liderii au mai menționat că Consiliul a solicitat Comisiei să emită un aviz cu privire la cererile de aderare din Republica Moldova și Georgia.