Principală  —  Ştiri   —   Ultimatumul Rusiei dat Ucrainei: Rușii…

Ultimatumul Rusiei dat Ucrainei: Rușii au șase cereri

ZN.UA, una dintre publicațiile ucrainene, a publicat condițiile pe care Rusia le-a pus guvernului de la Kiev, obținute de ziariști din surse din interiorul diplomației ucrainene. Rușii cer ca cinci dintre cele șase conduții dorite de ei să fie introduse în Constituția Ucrainei.

1. Stoparea intrării Ucrainei în NATO. Statutul neutru al Ucrainei. Unul dintre garanții neutralității să devină Rusia. (De precizat că Ucraina nu a făcut pași pentru aderarea la NATO, dar așa vede Rusia situația din Ucraina și justifică invazia din 24 februarie).

2. Limba rusă să fie a doua limbă de stat. Abolirea tuturor legilor care o încalcă.

3. Recunoașterea Crimeei de către Ucraina ca teritoriul al Rusiei.

4. Recunoașterea de către Ucraina a independenței DNR și LNR în limitele administrative ale regiunilor (inclusiv teritoriile controlate în prezent de Ucraina).

5. „Denazificare”. Interzicerea activităților partidelor ultra-naționaliste, naziste și neonaziste și organizațiilor publice, abolirea legilor existente privind glorificarea naziștilor și neonaziştilor

6. „Demilitarizarea Ucrainei”. Renunțarea completă la armele ofensive.

Anterior, președintele francez Emmanuel Macron a calificat inacceptabile cererile președintelui rus Vladimir Putin. În plus, Macron s-a îndoit că Putin este acum capabil să conducă negocieri sincere și să ofere ceva.

Ministrul de externe Dmitri Kuleba, după negocieri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a declarat că Rusia va înceta focul dacă Ucraina ar fi de acord cu termenii lui Putin, dar asta însemna că Ucraina se va preda.