Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Autoritățile române confirmă că în…

Autoritățile române confirmă că în spațiul aerian românesc a intrat o dronă care a venit dinspre Ucraina

MApN confirmă informațiile potrivit cărora, aseară, în spațiul aerian românesc a intrat o dronă care a venit dinspre Ucraina și a trecut ulterior în Ungaria. Armata Română nu a putut identifica vehiculul aerian, scrie presa română.

Tot noaptea trecută, autoritățile croate au raportat prăbușirea unei drone de mari dimensiuni, posibil aceeași, la Zagreb. Potrivit unor experți militari, citați de presa croată, este vorba despre un model foarte vechi de proveniență sovietică. Între timp, armata ucraineană a comunicat că aparatul respectiv de zbor fără pilot nu îi aparține. 

Comunicatul integral al MApN:

Cu privire la informațiile referitoare la evoluția în spațiul aerian al României, în cursul nopții de joi, 10 martie, al unei aeronave fără pilot, facem următoarele precizări:

Sistemul de supraveghere a spațiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spațiul aerian național pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute.

Aeronava a intrat în spațiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23.23 și a părăsit spațiul aerian național în jurul orei 23.26, îndreptându-se către Ungaria.

Evoluția acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spațiul aerian național, viteza ridicată, înălțimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat și condițiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian.

Drona de fabricaţie sovietică de tip Tu-141, care s-a prăbușit în capitala croată, nu aparține Ucrainei, susține Markiyan Lubkivsky, consilier al ministrului Apărării al Ucrainei. Detalii aici

O dronă de fabricaţie sovietică de tip Tu-141, folosită de Ucraina, s-a prăbuşit în noaptea de joi spre vineri, 11 martie, în Parcul Jarun, în capitala croată Zagreb, a anunţat poliţia. AFP a scris că ar fi fost vorba despre o dronă de recunoaştere, folosită de forţele ucrainene.