Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Harta războiului. ISW: „Declarația generalului…

Harta războiului. ISW: „Declarația generalului rus privind intenția de a deschide un coridor prin Ucraina, între Crimeea și Transnistria este departe de a putea fi realizată, având în vedere situația frontului și capacitatea ofensivă a trupelor rusești”

Institutul pentru Studii de Război (ISW) anunță în cea mai recentă analiză, publicată la 23 aprilie, declarația făcută vineri, 22 aprilie, de generalul rus Minnekaev privind intenția de a deschide un coridor prin Ucraina, între Crimeea și Transnistria „este departe de a putea fi realizată, având în vedere situația frontului și capacitatea ofensivă a trupelor rusești”.

Institutul american pentru studierea războiului arată că „Minnekaev a afirmat de fapt că controlul rusesc asupra sudului Ucrainei oferă Rusiei o viitoare capacitate de a conduce o ofensivă spre Transnistria, mai degrabă decât să anunțe o ofensivă iminentă a Rusiei împotriva Republicii Moldova. (…) Nu citim aceasta ca pe o declarație de intenție de a conduce o operațiune ofensivă majoră împotriva Moldovei. O astfel de ofensivă ar fi fost probabil formulată în jurul securizării unui culoar terestru către Moldova, la fel ca și coridorul terestru rusesc [din Donbass] către Crimeea. Chiar dacă forțele ruse au încercat să reia operațiunile ofensive majore spre Nikolaev și spre Odesa, este foarte puțin probabil ca acestea să aibă și capacitatea de a face acest lucru”, arată ISW în analiza asupra situației frontului.

La 22 aprilie, comandantul adjunct al Districtului Militar Central (CVO), generalul-maior Rustam Minnekayev, la reuniunea anuală a Uniunii Industriilor de Apărare din Regiunea Sverdlovsk, a declarat că armata rusă în timpul celei de-a doua etape a „operațiunii speciale din Ucraina”, așa cum numește președintele rus Vladimir Putin invazia rusă asupra Ucrainei, ar trebui să stabilească controlul deplin asupra regiunii Donbass.

Potrivit oficialului rus citat de Tass, controlul asupra sudului Ucrainei „este o altă cale de ieșire către Transnistria, unde, potrivit lui, „există și fapte de oprimare a populației de limbă rusă”.

Una dintre sarcini este stabilirea controlului deplin asupra Donbassului și a Ucrainei de Sud, ceea ce va permite crearea unui coridor terestru către Crimeea și o altă ieșire către Transnistria” a declarat generalul-maior Rustam Minnekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central.

Frontul de Est

La Mariupol rușii au continuat bombardarea combinatului Azovstal, unde sunt baricadați ultimii apărători ucraineni. Se speră la deschiderea unui coridor umanitar sâmbătă. Mai multe surse guvernamentale ucrainene au raportat pe 22 aprilie că forțele ruse au abandonat atacurile directe asupra Azovstal, dar continuă să bombardeze instalația și au refuzat în mod repetat cererile ucrainene de a deschide coridoare umanitare pentru evacuarea civililor. Forțele ruse și DNR au continuat să-și consolideze controlul asupra clădirilor cheie din Mariupol și probabil că stabilesc condițiile pentru a înființa un guvern de ocupație. Pe rețelele de socializare au circulat mai multe videoclipuri cu forțele ruse nespecificate care pleacă de la Mariupol, dar ISW nu poate confirma în acest moment care forțe ruse au părăsit orașul sau destinația lor probabilă. Ministerul rus al Apărării a declarat pe 22 aprilie că va începe o pauză umanitară în Mariupol abia atunci când forțele ucrainene „ridică steaguri albe” și se vor preda și a susținut că vor rămâne fără alimente și provizii în decurs de două săptămâni.

Regiunile Donețk și Lugansk (obiectiv rusesc: capturarea întregii regiuni Donețk și Lugansk)

Forțele ruse au continuat atacurile locale de-a lungul liniei de contact în estul Ucrainei (continuând să se concentreze asupra Rubijne, Popasna și Marinka) pe 22 aprilie și au obținut câștiguri minore în jurul Sloveansk, cucerind orașul Lozova. Forțele ruse și-au consolidat în plus pozițiile recent capturate pentru a se pregăti pentru alte atacuri. Situația militară nu s-a schimbat substanțial în ultimele 24 de ore, iar forțele ruse continuă să efectueze atacuri localizate în timp ce furnizează întăriri suplimentare în loc să se oprească pentru a se pregăti pentru o ofensivă mai largă.

Forțele ruse au încercat o spargere a frontului spre vest de Izium, dar aparent au eșuat. În același timp au continuat atacurile locale de-a lungul liniei de contact, concentrându-se pe localitățile Rubijne, Popasna și Marinka (în apropiere de Donețk) în ultimele 24 de ore. Un canal rusesc de Telegram a raportat o ofensivă ucraineană la nord de Harkov, foarte aproape de granița cu Rusia, dar aceste informații nu au putut fi confirmate.

Frontul de Sud. Două ofensive ale Armatei Ruse, una la vest de Herson și una spre Zaporijie, în ultimele 24 de ore. Statul Major ucrainean a raportat distrugerea unei coloane de blindate care pornise de la Herson spre Nikolaev și spune că rușii adună forțe la SV de Zaporijie pentru efectuarea unei încercuiri a forțelor ucrainene de pe Frontul de Est.

Detalii aici: LIVE TEXT/ A 59-a zi de război în Ucraina