Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak:…

Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak: „Următoarea țintă a armatei de jefuitori și violatori este R. Moldova”

Foto: Getty Images

Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, a declarat sâmbără, 23 aprilie, că R. Moldova este următoarea țintă a Rusiei. Anunțul lui Podolyak vine la o zi după declarația făcută de generalul rus Rustam Minnekaev privind intenția Moscovei de a deschide un coridor prin Ucraina, între Crimeea și Transnistria.

Apetitul Moscovei continuă să crească. Acum, obiectivul ei în sudul Ucrainei este accesul spre Transnistria, unde susține că rușii sunt oprimați. Evident că următoarea țintă a armatei de jefuitori și violatori este Republica Moldova. Ceea ce dovedește încă o dată Ucraina luptă astăzi pentru securitatea Europei”, a scris pe Twitter Mihailo Podolyak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, după declarația generalului rus Rustam Minnekaiev, care a spus că Rusia urmărește să obțină controlul total în estul și sudul Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a avertizat că invazia declanșată de Rusia asupra țării sale este doar începutul și că Moscova are planuri pentru a captura și alte țări, după declarația generalului rus Rustam Minnekaiev, care a spus că Rusia vrea controlul total asupra sudului Ucrainei, pentru a avea un culoar către Transnistria.

Toate națiunile care, ca și noi, cred în victoria vieții asupra morții trebuie să lupte cu noi. Trebuie să ne ajute, pentru că noi suntem în prima linie. Și cine va urma?”, a spus Volodimir Zelenski într-o înregistrare video postată pe Facebook.

Institutul pentru Studii de Război (ISW) anunță în cea mai recentă analiză, publicată la 23 aprilie, declarația făcută vineri, 22 aprilie, de generalul rus Minnekaev privind intenția de a deschide un coridor prin Ucraina, între Crimeea și Transnistria „este departe de a putea fi realizată, având în vedere situația frontului și capacitatea ofensivă a trupelor rusești”. Detalii aici

Institutul american pentru studierea războiului arată că „Minnekaev a afirmat de fapt că controlul rusesc asupra sudului Ucrainei oferă Rusiei o viitoare capacitate de a conduce o ofensivă spre Transnistria, mai degrabă decât să anunțe o ofensivă iminentă a Rusiei împotriva Republicii Moldova. (…) Nu citim aceasta ca pe o declarație de intenție de a conduce o operațiune ofensivă majoră împotriva Moldovei. O astfel de ofensivă ar fi fost probabil formulată în jurul securizării unui culoar terestru către Moldova, la fel ca și coridorul terestru rusesc [din Donbass] către Crimeea. Chiar dacă forțele ruse au încercat să reia operațiunile ofensive majore spre Nikolaev și spre Odesa, este foarte puțin probabil ca acestea să aibă și capacitatea de a face acest lucru”, arată ISW în analiza asupra situației frontului.

La 22 aprilie, comandantul adjunct al Districtului Militar Central (CVO), generalul-maior Rustam Minnekayev, la reuniunea anuală a Uniunii Industriilor de Apărare din Regiunea Sverdlovsk, a declarat că armata rusă în timpul celei de-a doua etape a „operațiunii speciale din Ucraina”, așa cum numește președintele rus Vladimir Putin invazia rusă asupra Ucrainei, ar trebui să stabilească controlul deplin asupra regiunii Donbass.

Potrivit oficialului rus citat de Tass, controlul asupra sudului Ucrainei „este o altă cale de ieșire către Transnistria, unde, potrivit lui, „există și fapte de oprimare a populației de limbă rusă”.

Una dintre sarcini este stabilirea controlului deplin asupra Donbassului și a Ucrainei de Sud, ceea ce va permite crearea unui coridor terestru către Crimeea și o altă ieșire către Transnistria” a declarat generalul-maior Rustam Minnekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central. Detalii aici