Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky,…

VIDEO Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a susținut o conferință de presă despre situația din Ucraina. Evenimentul a avut loc într-o stație de metrou din Kiev: „Pot exista mai multe motive pentru ca Ucraina să se retragă din negocierile cu Federația Rusă”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a susținut sâmbătă, 23 aprilie, o conferință de presă despre situația din Ucraina și respingerea agresiunii ruse. Conferința de presă a avut loc în una dintre stațiile de metrou din Kiev. 

Noi nu ne vom preda, nu ne vom lăsa învinși”, spune Zelensky în discursul lui.

21:06  Zelensky despre ce mecanism este necesar pentru a trage rușii la răspundere pentru crimele de război: „Nu mă interesează cum va fi numit și care va fi tribunalul. Mă interesează rezultatul. Toți ucrainenii sunt interesați de rezultat”.

21:04  Zelensky despre crimele de război rusești din Ucraina: „Acesta este nazismul”.

El este convins că cuvântul „rashism” pentru a descrie ceea ce face armata rusă este cel potrivit și va rămâne în istorie.

Cuvântul este nou, dar acțiunile sunt la fel ca 80 de ani în urmă în Europa…. Prin urmare, rashismul este un concept care va fi în cărțile de istorie, pe wikipediile condiționate și va rămâne în istorie”, crede președintele ucrainean.

20:58 Există acorduri preliminare privind „patronajul” anumitor țări asupra anumitor regiuni ale Ucrainei pentru refacerea lor după război.  

„Patronajul oferă nu numai finanțe, ci și specialiștii săi”, a spus Zelensky.

Potrivit acestuia, Marea Britanie și-a exprimat dorința de a se angaja în restaurarea regiunii Kiev, Suedia – Nikolaev.

20:57: Zelensky despre planurile Rusiei de a avansa la granița Moldovei și Transnistriei: „Există astfel de amenințări. Din punct de vedere al rezultatului, vom vedea. Cu siguranță ne vom apăra teritoriile”.

20:56:  Zelensky mizează pe vizita Papei Francisc în Ucraina.

Aș dori ca el să ajute la deblocarea coridoarelor umanitare către Mariupol, i-am adresat o astfel de solicitare”, a spus președintele.

20:54:  Zelensky despre bombardarea clădirilor rezidențiale din Odesa de către invadatorii ruși, unde 8 persoane, inclusiv un bebeluș de trei luni, au fost ucise în ajunul Paștelui: „Miros urât, cum să le mai numesc? Doar mizerie. .”

20:52: De decizia președintelui rus depinde dacă vor avea loc negocierile cu Putin în Turcia, a subliniat Zelensky.

20:48 Zelensky a subliniat din nou că decizia de a nu introduce Ucraina în Alianță a fost o mare greșeală a Occidentului: „Cred că a fost o mare greșeală să nu introducă Ucraina în NATO, care nu a găsit în toți acești ani să accepte noi partenri în Alianță. Deși acum este clar că acest lucru nu va face decât să întărească Alianța și ar fi o garanție că Federația Rusă nu va începe un război. A fost o greșeală strategică”.

20:45 Multe țări nu au crezut că Ucraina va fi capabilă să respingă un atac rusesc, a spus președintele ucrainean.

„Nimeni nu se aștepta că vom rezista mai mult de trei zile. Unii lideri nici nu au vrut să introducă politica de sancțiuni cu voce tare, spunând: „Ce rost mai are dacă vor fi ocupați în trei zile”, a spus Zelensky.

El a mustrat NATO că lipsa de încredere în Ucraina a fost o greșeală strategică.

20:40 Zelensky a spus că nu plănuiește nicio vizită în străinătate până la sfârșitul războiului: „Până la sfârșitul războiului, nu am dreptul să merg în Polonia și în alte țări”.

20:37 Zelensky și-a exprimat încrederea că țările partenere nu vor preda asistența militară promisă.

„Nu au nicio alternativă. Nu le vom oferi o astfel de oportunitate. Nu avem altă ocazie să ne recâştigăm pământul”, a subliniat el.

20:35:  Zelensky și-a exprimat încrederea că Putin și complicii săi vor apărea în fața tribunalului: „Nu vreau să mă întâlnesc cu președintele Federației Ruse. Trebuie. Dacă intenționăm să rezolvăm aceste probleme pe cale diplomatică. În ceea ce privește dacă vreau ca Putin să apară în fața tribunalului: sunt sigur că vor apărea – toți cei care au dat aceste ordine rușinoase de distrugere a oamenilor, a copiilor, a tuturor. Sunt sigur de asta, cred în asta. Știm cum merge procesul internațional, cum merge instanța internațională, cum se întâmplă. Acest lucru durează ani de zile. Noi vom aștepta. Noi vom aștepta. Și dacă oamenii ca mine nu așteaptă, atunci copiii noștri vor aștepta cu siguranță. Crede-mă, sunt sigur că va fi ultimul cui în politica acestui stat”.

20:30:  Zelensky, vorbind despre situația din Mariupol, a remarcat că astăzi este una dintre cele mai grele zile: „Este un mediu dificil în Mariupol acum. Azi este una dintre cele mai grele zile. Se trag rachete din mare, pe cale terestră, din tancuri, din artilerie, aviație, de peste tot. Ultimul meu semnal a fost acum o oră de la „Azov”, băieții care sunt acolo.”

Vorbind despre posibilitatea de a debloca orașul aflat sub blocaj prin mijloace militare, Zelensky a spus: „Avem dreptul moral deplin de a ne debloca militar orașele. Există o mare speranță că vom putea face acest lucru. Suntem pregătiți acum? Nu.”

Președintele Zelensky a subliniat că comandanții unităților care protejează orașul au o înțelegere clară asupra situației.

20:25 Potrivit președintelui ucrainean, în niciunul dintre războaiele trecute dezlănțuite de Federația Rusă, rușii nu au recurs la o asemenea distrugere și o asemenea „groslănie militară” (tortură, viol) la care recurg în Ucraina.

Acest război nu poate fi comparat cu niciun război din secolul 21, este imposibil de comparat chiar și cu războaiele din anii 90. Nu a existat un astfel de război”, a spus Zelensky. 

20:23 „În ultima săptămână, semnale, mesaje, pași, termene, numere… vorbesc despre arme… Toate acestea sunt din Statele Unite, totul s-a îmbunătățit”, a spus președintele.

20:21 Zelensky, vorbind despre asistența din partea partenerilor, a subliniat că Statele Unite ale Americii joacă un rol important, atât oferind asistență, cât și facilitând asistența din alte țări. 

„Dar aș vrea să fie mai rapid”, a spus președintele, răspunzând la întrebarea dacă Ucraina este mulțumită de nivelul de sprijin.

20:18 Președintele, asupra cererilor actuale ale Federației Ruse la negocieri: „La început a fost un ultimatum. Apoi retorica acestui ultimatum a început să se schimbe doar din cauza unificării poporului nostru. Apoi au început punctele ultimatumului să se schimbe. Au disparut și au început negocierile.

Atunci a fost pregătit în Turcia un comunicat la care, din câte știu, Federația Rusă a reacționat mai întâi pozitiv, iar apoi a primit un nivel ridicat de critică din partea oamenilor, pentru că au insuflat ura față de Ucraina prin mass-media. Și apoi, din câte știu eu, au dat răspunsuri la acest comunicat. Cu aceste răspunsuri, subgrupurile noastre funcționează.

Cele mai stringente probleme sunt garanțiile de securitate și neutralitate, soarta Donbassului și Crimeei. Cred că problema nu mai există. Orice altceva este spectacol politic”, a conchis Zelensky.

20:15 „ Cei mai mulți ucraineni nu sunt gata să trăiască 10,15, 20 de ani în condiții de război constant – însă nu avem altă opțiune. Am devenit deja un astfel de stat – să ne apărăm pământul încă mulți ani înainte. Când vom câștiga, vom avea cea mai puternică și mai experimentată armată și vom deveni unul dintre cele mai puternice state din Europa”, a spus Zelensky. 

20:12 „Acum vorbim despre un dialog pragmatic cu Rusia, și nu despre orice fel de încredere”, a subliniat Zelensky. Potrivit acestuia, deși nu există nicio oportunitate de ocupare a teritoriilor, Ucraina depune eforturi pentru a organiza schimburi de prizonieri.

20:10 Dacă asistența este oferită mai repede, Ucraina își va întoarce mai repede teritoriile, crede președintele ucrainean.

20:08 „Partenerii occidentali au început să ia decizii și să ofere asistență mai rapid”, a spus Zelensky. 

„În special, văd această schimbare de viteză din Statele Unite ale Americii”, a spus el.

20:05  Zelensky a povestit cum Ucraina își va recuceri teritoriile: „Poziția mea de președinte: tot ceea ce ocupă ei, vom returna totul. Nu va fi o chestiune de 8 ani, ca din 2014, va fi imediat. Aceasta este o întrebare – armele. Dacă avem destule, vom începe imediat să returnăm teritoriile ocupate”.

20:04 Președintele ucrainean privind relațiile diplomatice cu Georgia: „Vom returna ambasadorul în Georgia de îndată ce vom începe să simțim sprijinul liderilor puterii”.

20:02 Zelensky a spus că nu a înțeles ultimele decizii ale conducerii politice din Georgia: „Nu pot înțelege comportamentul. Eu nu sunt profesor, liderii dvs. (Georgia) nu sunt studenți. Aceștia sunt adulți. Eu nu înțeleg de ce nu au impus sancțiuni… Am auzit mesaje că trebuie să-și protejeze economia. Ce fel de economie? Au ocupat deja o parte din teritoriul Georgiei”.

19:56 Președintele Zelensky a răspuns „îngrijorării” Kremlinului cu privire la furnizarea de arme.

„În ceea ce privește furnizarea de arme, nu ne interesează ce crede Rusia despre asta. Deși ei înșiși ne-au furnizat o mulțime de echipamente – ne amintim cum au abandonat armele și au fugit”.  

19:54 Șeful statului ucrainean susține că pot exista mai multe motive pentru ca Ucraina să se retragă din negocierile cu Federația Rusă. 

„Dacă oamenii noștri sunt distruși la Mariupol, dacă se anunță un referendum în orice teritoriu ocupat al Ucrainei, Ucraina se va retrage din orice negocieri. Dar oamenii de acolo ar trebui să știe și să nu ajute ocupanții. Localnicii merg din casă în casă, colectează date. Acesta este un pas greșit din partea Rusiei. Toate negocierile anterioare sunt o ficțiune și doar un teatru cu actori foarte proști”, a spus Zelensky.

19:52 Zelensky despre riscurile negocierilor directe cu Putin: „Nu mi-e frică să mă întâlnesc cu președintele rus, dacă vorbim despre tentative de asasinat. Pur și simplu nu am dreptul să îmi fie frică. Pentru că oamenii noștri au arătat că nu se tem de nimic, au oprit tancuri cu mâinile goale. Forțele Armate ale Ucrainei, Gărzile Naționale, oamenii se tem pentru copiii lor,da. Și, prin urmare, un lider normal nu trebuie să se teamă când vine vorba de statul nostru și independenţă noastră”.

19:50: Zelensky susține că gardienilor lui le este mai frică de atacurile asupra vieții lui decât lui ănsuși.

19:48: Negocierile indirecte cu Putin prin împuterniciții săi sau țările terțe nu vor da rezultatul dorit, crede Zelensky. 

19:45: Președintele ucrainean a vorbit despre motivelor pentru care Rusia a lansat un război la scară largă împotriva Ucrainei. 

Potrivit acestuia, Rusia la nivel de putere și rușii înșiși nu consideră Ucraina un stat independent, nu respectă nici cultura, nici valorile ucrainenilor.

Ei nu cred că avem dreptul la independență, ceea ce înseamnă că avem dreptul la viață”, spune Zelensky.