Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   The Times: Submarinele rusești ar…

The Times: Submarinele rusești ar urma să lanseze rachete de croazieră în Ucraina din Marea Neagră

Pe fundalul unei invazii militare pe scară largă a invaziei militare ruse asupra Ucrainei, Federația Rusă ar putea folosi submarine în Marea Neagră pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Ucrainei, relatează The Times.

Lansările de rachete, de până la 50 de metri sub suprafața terestră, sunt greu de observat chiar și cu sateliții deasupra capului, dar experții navali au spus că submarinele din clasa Kilo au fost văzute în mod regulat reîncărcând rachete și focoase cu rază lungă de acțiune în porturile rusești înainte de a dispărea din nou sub apă.

The Times relatează că anchetatorul Benjamin Pittet a publicat o fotografie din satelit din 15 aprilie, care ar fi înregistrat rachete Caliber încărcate într-un submarin rus în portul ocupat Sevastopol.

Potrivit analistului H.I. Sutton, există cel puțin patru submarine rusești din clasa Kilo în Marea Neagră care pot lansa rachete Kalibr cu o rază de acțiune de până la 2.500 de kilometri.

Sursa citată mai relatează că lansările de rachete de la o adâncime de până la 50 de metri sunt greu de detectat chiar și cu ajutorul sateliților.