Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consiliul Local din Mariupol acuză…

Consiliul Local din Mariupol acuză trupele ruse că au răpit personal medical și pacienți de la una din maternitățile din oraș: „Sunt deportați în orașele îndepărtate din Rusia”

Sursa foto: Reuters

Forțele ruse au răpit personal medical și pacienți de la una din maternitățile din orașul ucrainean Mariupol și au fost deportați în orașele îndepărtate din Rusia. Anunțul a fost făcut de Consiliul Local Mariupol, scrie unian.net.

Reprezentanții consiliului susțin că peste 70 de persoane au fost scoase cu forța din Maternitatea nr. 2 din districtul Levoberezhny, Mariupol.

„Un alt caz de deportare forțată a locuitorilor din Mariupol pe teritoriul țării agresoare. De această dată personalul și pacienții Maternității orășenești nr. 2. Ocupanții continuă să răpească locuitorii din Mariupol. Trupele ruse continuă să deporteze cu cinism oamenii pe teritoriul lor. Se știe deja că peste 20.000 de locuitori din Mariupol au fost deportați împotriva voinței lor în Rusia. Cetățenii Ucrainei sunt privați de acte de identitate și direcționați către orașe îndepărtate din Rusia. Principiul distribuirii și motivele deportării rămân necunoscute”, a anunțat consiliul într-o postare pe Telegram.

„Astăzi, Rusia încalcă toate drepturile internaționale posibile ale omului. Acest lucru este comparabil cu acțiunile trupelor naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar nu vom lăsa niciun cetățean din Mariupol care a fost dus pe teritoriul Rusiei împotriva voinței sale. Noi creăm o bază de date cu rezidenții deportați ai orașului și dezvoltăm un mecanism eficient de întoarcere a compatrioților. Aceasta este o muncă mare pe care o implementăm sub conducerea șefului administrației militare Donețk, Pavel Kirilenko. Vom face tot posibilul pentru a întoarce oamenii acasă”, a subliniat primarul Mariupol, Vadim Boychenko.

Anterior, personalul medical și pacienții spitalului orășenesc nr. 1 din Mariupol au fost deportați de către forțele ruse, notează sursa citată.

Orașul Mariupol este înconjurat de trupe rusești, dar forțele ucrainene susțin că încă dețin controlul asupra orașului. 

Unian.net scrie că, în prezent, trupele rusești îi deportează pe locuitorii orașului Mariupol în Rusia în lagăre de filtrare. În total, de la începutul războiului, potrivit Avocatei Poporului Ucrainei, Ludmila Denisova, rușii au scos din Ucraina o jumătate de milion de oameni, fiind transportați cu trenul în regiunile Omsk și Tomsk și Sahalin.